Kultura

FOTO ‘Dane mađarske kulture organiziramo s ciljem približavanja naroda, zemalja, jezika i kultura’

FOTO 'Dane mađarske kulture organiziramo s ciljem približavanja naroda, zemalja, jezika i kultura'

Svečano otvaranje manifestacije ‘Dani mađarske kulture’ održano je danas u amfiteatru Sveučilišnog Kampusa otvaranjem izložbe ‘Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine’.

Izložbu su otvorili počasna mađarska konzulica doc. dr. sc. Katja Bakija i autor izložbe dr. sc. Dinko Šokčević. Nakon otvaranja izložbe predstavljena je i zbirka pjesama ‘Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav’, jednog od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća Jánosa Pilinszkyja u čijim se pjesamama kao glavne tematske komponente ističu pitanja grijeha i odgovornosti.

– Drago mi je što se drugi dani mađarske kulture događaju upravo na Sveučilištu u Dubrovniku. Nositelji ovog programa su mađarski konzulat u Dubrovniku te mađarski kulturni institut Balassi, nazvan prema najvećem mađarskom renesansnom pjesniku i tvorcu mađarskog jezika, a čiji zadatak je promicati mađarsku kulturu – rekla je Bakija i dodala što je glavni razlog organiziranja ove manifestacije.

– Dane mađarske kulture organiziramo u nastojanju da u ovom svijetu sve većih neprijateljstava i sve snažnijeg nerazumijevanja ovakvim programima barem malo pripomognemo u približavanju naroda, zemalja, jezika i kultura. Kad je riječ o Hrvatima i Mađarima to nije posebno teško, budući da je riječ o narodima koji dijele dio zajedničke povijesti te su jedno razdoblje bili u jednoj državi – kazala je i predstavila što će se odvijati u dva dana kulturnog događaja.

– Prvog dana predstavit ćemo izložbu ‘Hrvatski odjek Mađarske revolucije’ o odjeku Mađarske revolucije u hrvatskim medijima pa mi je stoga posebno drgao što na našem Sveučilištu imamo preddiplomski studij Mediji i kultura društva te diplomski studij Mediji. Također, predstavit ćemo u prijevodu na hrvatski jednog od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća Janosza Pilinszkyja, a u Saloči od zrcala Dubrovačkih knjižnica održat će se koncert mađarskog glazbenog sastava. Potom ćemo predstaviti dio mađarske baštine pod zaštitom UNESCO-a, vinorodno područje Tokaj uz degustaciju glasovitog tokajskog vina – kazala je Bakija.

Dinko Šokčević, autor izložbe, naglasio je kako je ovu izložbu napravio prošle godine povodom 60. obljetnice Mađarske revolucije.

– Istražio sam hrvatski odjek mađarske revolucije iz 1956. godine, a objavio sam prije dvadesetak godina na mađarskom jeziku. Nastojao sam pružiti pogled hrvatskoj publici kakva je bila revolucija jer se dobro očitava kad gledamo novine iz tog vremena, ali se očitava jugoslavenski stav te promjene koje su nastale kroz vrijeme. Prvo je Tito pozdravio revoluciju, ali je kasnije promijenio mišljenje kad je uvedeno mađarsko višestranačje, odnosno prava demokratizacija. Isto sam nastojao prikazati kako je pisao imigrantski tisak gdje postoji dosta ideoloških razlika – rekao Šokčević.

Ovoj je manifestaciji nazočila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te naglasila kako ovaj skup potvrđuje želju počasnog kozulata Mađarske i spremnost Grada Dubrovnika da podržava i potiče ovakve aktivnosti.

– I ne samo u prošlosti, već i u sadašnjosti, ne samo kroz dane mađarske kulture, nego i kroz sport, jer su mađarski vaterpolisti česti gosti Dubrovnika. Vrijedno je što je upravo Sveučilište domaćin ovog skupa jer se ovako mladi naraštaji mogu upoznati sa svim povijesnim vezama Mađarske s Hrvatskom i Dubrovnikom te se tako osvijestiti koliko je bitno da su narodi u današnjoj Europi međusobno povezani – istaknula je Tepšić.

U četvrtak, 12. listopada, u Saloči od zrcala (Narodna knjižnica, Od Puča 6) održat će se koncert mađarskog glazbenog sastava PásztorHóra, a poslije toga otvorit će se izložba nagrađenih fotografskih radova Tokaj – dio Unesco-ve svjetske baštine uz degustacija svjetski poznatog tokajskog vina s početkom u 19.30 sati.

Ovaj je događaj drugi put organizirao počasni Konzulat Mađarske u Dubrovniku i Mađarski institut u Zagrebu uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica.

mp

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist