Ulicama moga Grada

O „babljem ljetu“, susretu s Brankom i Vesninoj priči, o đardinu koji je opet očišćen i našoj zloj kobi zaborava

O „babljem ljetu“, susretu s Brankom i Vesninoj priči, o đardinu koji je opet očišćen i našoj zloj kobi zaborava

U lijepim smo i toplim danima jeseni koje naši stari nazivaju „bablje ljeto“, neki pak i „miholjsko ljeto“ po blagdanu sv. Mihovila kojeg slavimo 29. rujna, a neki, istina rijetki, opet ove dane zovu i „martinjsko ljeto“ po blagdanu sv. Martina koji je pred nama, 11. studenog, kada dani ipak i nisu topli kao što su ovih dana.

Dani su ovo jeseni kada potraje razdoblje toplog i suhog vremena, javlja se najčešće upravo u sredini listopada, kad učinimo još koju banju, okupamo se, u điru smo u kratkim rukavima obasjani suncem. Kaže narodna: „kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti!“ zbog čega ga možda i zovu „bablje“, ma isto u ove dane kosti na suncu lagano grijemo svi! Netko će i negdje ove dane nazvati i „cigansko ljeto“, netko i „sirotinjsko“, a u Americi ih zovu „Indian summer“, kako se zove i jedna od pjesama sjajne grupe „The Doors“.

Naletjeh na Branku…
Mogao sam proći i kroz Vrata od Pila ili od Ploča, pa sa Straduna uz skale, do vrha, ali ovaj put mi je lakše bilo odmah kroz Bužu, pa na desno do vrha Dropčeve i do malog đardina pored trafostanice. Uvijek je bolje odozgo, niza skale, nego odozdo „planinarit“ rekli bi! E, kad smo već kod „planinarenja“, na današnji dan, 15. listopada davne 1874. u Zagrebu je Đuro Pilar i ekipa oko njega osnovala Hrvatsko planinarsko društvo. A u ove naše dane „babljeg ljeta“ da se na miru sresti u điru i po koje domaće, drago i znano čeljade! Baš kad krenuh s parkirališta na Buži, konačno se i mjesto čak može pronaći, naletjeh na Branku Franičević. Kao da se sto godina nismo vidjeli, tako vam je kod nas kad se vidimo nakon ovih ljetnih gužvi! Malo o fikusu kojeg više nema, malo o Gradu, gužvama, ljetu i čemu li sve, a ponajviše iznova o njenoj ulici djetinjstva, o Dropčevoj, pa mi kaže – „Zaboravila sam ispričat kako je u ulici bilo troje vodiča. Frano Haklička. Božo Fistanić i ja. Kako nije bilo telefona obično bi ja pošla u Atlasa na Pile uveče raspitat koji je raspored za sutri dan. Po povratku moja je mama vršila dispečersku službu s našeg balkona zovući i obavještavajući ko gdje ima sutra izjutra ići!“ I iznova zaključujemo koliko je ova ulica bila puna života, puna drage čeljadi i raznih priča koje treba čut, a i zapisat. Pričamo i o malom đardinu, na vrhu Dropčeve i početku kratke poprečne ulice, jedine koja nosi ime nekoga tko nije Dubrovčanin – Hanibala Lucića! Nakon sječe fikusa, đardin je opet očišćen?! Kaže mi Branka, a i drugi će to reći, kako o đardinu puno tog ima za ispričat prva mu susjeda, u prvoj kući s vrha Dropčeve, gospođa Vesna.

Vesnina priča…
Vesna Mijović me čekala na prozoru – „Otvori sam da ne činim skale!“ Generacije učenika osnovne škole u Gradu i na Pločama, nekad zvane „Miše Simoni“, danas zvane „Marin Getaldić“, sjećaju se gospođe Vesne kao pedagoga, kasnije i ravnatelja te škole. I krene priča, prvo malo o njoj; od rođenja u Gradu 1939., djevojačkog prezimena Farac, uz dio priče o njenom ocu koji je iz Pupnata na Korčuli, gdje se sklanjaju kad je počeo Drugi svjetski rat, pa o njegovu ubojstvu tih godina koje je strašno, dok je Vesna bila malo dijete, zatim o majci Jeli, koja je Skvrce iz Konavala, s kojoj je ostala sama. Prvo je završila srednju učiteljsku u Preparandiji, pa Višu pedagošku koja je tad bila u Dubrovniku i nikad i nikome nije bilo jasno zašto je kasnije ukinuta. A onda je počela raditi, u prosvjeti cijeli život, prvo u Konavle četiri godine, po dvije u Đurinićima i Pločicama kao učiteljica, pa u Župu punih devet godina, redom Postranje, Josipovac, Brgat. Dok je radila, studirala je na Filozofskom u Zadru i diplomirala pedagogiju i književnost, te se vratila u Grad, prvo u osnovnu u Gružu kao pedagog, a onda 1973. na Ploče, do mirovine. Toliko ukratko, iako i tu ima još priča puno. Kao za primjer, njen tekst 1971. u tadašnjem listu mladih „Laus“ o hrvatskom jeziku zbog kojeg je imala velikih problema. A onda ide priča o njenom pokojnom suprugu, Iliji Mijoviću, koji je umro 2002., u svojoj 64 godini, ali mnoga čeljad iz ove ulice prisjetit će ga se kao uvijek vesele osobe spremne za šalu, škerac… Konavljanin, iz Đurinića, završio Višu ekonomsku, počeo radit u nekim tvrtkama, „Ali nije on mogao radit pod nekim stresom i jednog dana mi je došao i kaže „Odo ja u taksiste!“, i tako, cijeli svoj život je taksirao, svi ga i danas pamte po tom, ali i po veseloj naravi!“

O kući i đardinu
„Ovu kuću 1958. godine kupio je dundo od mog pokojnog oca, koji je tada živio na Novom Zelandu, tamo još uvijek imam rodbine s očeve strane! Majka i ja smo bile podstanari na Ilijinoj glavici u roditelja znanog i dragog Frana Slavića, koga pamtimo kao meštra elektrike u teatru i na Igrama, zahvaljujući njemu još kao mala gledala sam sve predstave. I tako, očeva obitelj htjela nam je pomoći na neki način. Ovdje, kao i u nekoliko donjih kuća ove ulice, živjelo je nekoliko obitelji Sagrestano, iz nekih razloga htjeli su preselit u njihovu kuću na Pločama, majka je to čula, javila dundu i eto, od tad smo ovdje, u Dropčevoj. I od tad, svaki dan, gledam preko ovaj mali đardin kroz našu funjestru!“ – prisjeća se gospođa Vesna kako tad kad su doselili u ovu kuću u đardinu nije bilo niti jednog drveta, samo zemlja i pijesak u kojem su djeca iz okolnih kuća igrali na frnja i neke druge igre od kojih je nastajala velika prašina. Na mjestu gdje je trafostanica bila je manja porušena kuća – hvala „joker zovi“ Frano Klešković – to je nekad bilo crkveno vlasništvo, te je danas, nakon povrata, ovaj mali đardin u vlasništvu dubrovačke Biskupije. Priča o đardinu i dječjim igrama u njemu tek počinje, a za kraj još jedno prisjećanje, da se ne zaboravi! Na današnji dan, prije 23 godine, jeseni 1991. crnogorski rezervisti tadašnje JNA okupirali su Cavtat , nakon čega su Konavljani krenuli u izbjeglištvo, a njihove kuće i cijeli taj prelijepi kraj postao je zgarište, mnoge kuće su spaljene, sve je opljačkano, uništeno… Divljaci su čak, u svom ludilu i primitivizmu, nožem izvadili oči iz kipa Gospe u crkvi u Čilipima! Crnogorci su tada ponovili svoju sramotnu epizodu iz 1806. godine, kad su također opljačkali i spalili Konavle i Župu i užu okolinu Grada, o čemu se godinama šutjelo. Na žalost, neki im već zaboravljaju i ovo što su nam uradili u jesen 1991. godine! Zla kob našeg zaborava.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro