Kultura

Venecijanski barok oduševio festivalsku publiku

Sinoć u atriju Kneževa dvora nastupili su Venecijanski barokni ansambl i violinist Giuliano Carmignola s programom sastavljenim od skladbi venecijanskih majstora baroka.

Jednako kao i nastup Baroknog orkestra Freiburg koji je oduševio festivalsku publiku 20. srpnja, sinoć održani koncert još jednog ansambla specijaliziranog za izvođenje barokne glazbe napunio je Knežev dvor.
 
„Venetian Concert“, kako je prigodno nazvan program koji je izveo jedan od ponajboljih ansambala specijaliziranih za baroknu glazbu izvođenu na povijesnim instrumentima – Venecijanski barokni orkestar, pokazao je da festivalska publika gaji veliki interes i sklonost za ovu glazbu.
 
S orkestrom je nastupio Giuliano Carmignola, jedan od vodećih violinista današnjice usmjeren na glazbu ranog 18. stoljeća, a posebice venecijansku violinsku školu kojoj je pripadao i Antonio Vivaldi čija su djela i izvedena sinoć u Dvoru.
 
Izvedeni su Vivaldijevi: Koncert za gudače i basso continuo u A-duru, Koncert za gudače i basso continuo u C-duru, Koncert za violinu, gudače i basso continuo „La tempesta di mare“ u Es-duru te u drugom dijelu programa jedno od najpoznatijih baroknih instrumentalnih djela Četiri godišnja doba, nezaobilazni violinski repertoar današnjice.
 
Djela Vivaldijevog suvremenika i sugrađanina Tomasa Albinonija privlačila su pažnju i Johanna Sebastiana Bacha koji je napisao najmanje dvije fuge na njegove teme. Sinoć je izveden i Albinonijev Concerto a quatro za gudače i basso continuo u G-duru.
 
Oduševljena publika je nagrađena s čak tri glazbena dodatka: prvim stavkom Vivaldijevog „Il piacere“ koncerta u C-duru te Largo Andante i prvim Allegro stavkom Violinskog koncerta u A-duru, D96 još jednog talijanskog majstora baroka Giuseppea Tartinija.

Pročitajte još

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

‘Na putu bez povratka’ Dušana Kalogjere premošćuje jezične prepreke našijenaca u svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija