Aktualno

Vuličević podržava objavu liste, uz nadopune

Strukovna grupa graditeljstva HGK – Županijske komore Dubrovnik na čelu s predsjednikom Tomislavom Vuličevićem osvrnula se na objavu liste poreznih dužnika.

– Podržavamo javnu objavu lista poreznih dužnika u Republici Hrvatskoj, ali smatramo da je potrebno napraviti bitne nadopune koje bi listu učinile objektivnom.

Javnost bi svakako trebala dobiti na uvid: dospjele obveze države, državnih institucija i javnih poduzeća prema gospodarstvenicima s liste; pravomoćnost poreznog dugovanja, odnosno da li su navedeni iznosi na listi u cijelom iznosu pravomoćni; iznos utuženih potraživanja tvrtki s liste na trgovačkim sudovima koji se više godina rješavaju a temeljem kojih su nastale porezne obaveze, te iznos ukupno plaćenih poreznih obaveza u posljednjih 5 godina za svakog subjekta sa liste – smatra Vuličević.

Nadalje ističe kako rješenje smanjenja poreznih dugovanja dugoročno vidi u hitnoj dozvoli mogućnosti kompenziranja međusobnih obaveza od strane države prema gospodarstvenicima s dospjelim poreznim obavezama gospodarstvenika prema državi.

Jednako tako smatra kako treba promijeniti sustav obračuna PDV-a na način da se isti obračunava i plaća tek po naplaćenom računu, a trebalo bi pojednostavniti i sustav zapošljavanja i otpuštanja radnika kako bi se smanjio teret poreznih obaveza gospodarstvenika u trenutcima kada nema dovoljno posla.

– Smatramo da bi ovako nadopunjena lista poreznih dužnika trebala biti kontinuirano javno dostupna i dnevno ažurirana na stranicama Ministarstva financija. Time bi se javnosti omogućio svakodnevan objektivan uvid u stanje duga poreznih obveznika – mišljenja je Tomislav Vuličević.
 

Pročitajte još

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard’s Pub

Andrea Falkoni Račić

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

Iva Dedo

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija