Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer škole poslao ‘online’, a dopustio Privatnoj gimnaziji da dio učenika fizički dolazi na nastavu

Stožer škole poslao 'online', a dopustio Privatnoj gimnaziji da dio učenika fizički dolazi na nastavu

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije protekle je srijede donio preporuku kojom osnovne i srednje škole u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima prelaze na C model nastave, odnosno online, uz iznimku završnih razreda srednjih škola, a zbog pogoršane epidemiološke situacije. Ipak, kako doznajemo, ova preporuka ne provodi se u Privatnoj gimnaziji Dubrovnik. Po samoj naravi, s obzirom da ovoj školi nije osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, nije nužno ni dužna provoditi njezine preporuke, međutim, povlači se svakako pitanje odgovornosti i brige za zdravlje učenika i nastavnog osoblja s obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju. Dodajmo i kako Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića također županija nije osnivač, ali je ipak, unatoč tome, svaki put ispoštovala preporuke Stožera te su njezini učenici od ovog četvrtka također na online nastavi, osim maturanata. Dakle, u ovoj situaciji, pravila bi trebala biti ista za sve. Provjerili smo s ravnateljem Privatne gimnazije Dubrovnik Tomislavom Franušićem je li točno da učenici unatoč preporuci nisu na online nastavi te zašto je tome tako.

-U našoj školi radimo kombinaciju A i C modela, dakle dio je učenika u školi dio online jer su naše učionice velike, a razredi mali. U školi nemamo zaražene djece. Odlučili smo, kako bismo napravili jednu vremensku ‘tampon zonu’, da će sutra u školi biti dva razreda, a u ponedjeljak svi idemo online kako bismo dobili nekoliko dana u slučaju da se kod nekoga pojave simptomi. Mislimo da nam je efikasnije dovoditi manje grupice u školu, da imaju nekakav kontakt sa živom nastavom jer si kao mala škola to možemo dopustiti. Po razredu imamo 15-ak učenika pa da i sva četiri razreda budu u školi, to je opet manje nego, primjerice, u Pomorskoj školi, gdje imaju pet velikih razreda maturanata – istaknuo je ravnatelj Franušić.

Na naše pitanje je li sa Stožerom iskomunicirao ovaj mješoviti model te je li se Stožer složio s provođenjem takvog oblika nastave, Franušić je odgovorio kako je u razgovoru sa županijom dobio dopuštenje da kao ravnatelj sam donese tu odluku.

-Ravnatelji na to imaju pravo, županija je dopustila i zato smo tako postupili. Spremni smo u svakom trenutku, ako treba, da svi budu online. Jako smo oprezni. Preporučili smo i roditeljima djece iz Konavala da ostanu doma da će sve biti opravdano, a slat ćemo im materijale, radi njihove i naše sigurnosti – rekao je Franušić.

Iako su procedure formalno ispoštovane i ravnatelji doista mogu sami donijeti odluku o održavanju nastave, činjenica je da su svi ostali ipak izabrali držati se preporuke stožera i svoje učenike educirati online. Ne bi li i Stožer trebao inzistirati da se preporuke i odluke koje donose primjenjuju na sve jednako i u cijelosti kako bi što prije došlo do smirivanja trenutno razbuktale epidemiološke situacije?

Inače, u Privatnoj gimnaziji trenutno se u samoizolaciji nalaze jedna profesorica i jedan učenik.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist