Grad

POSJET INDIJSKOG VELEPOSLANIKA GRADU Uz turističku promociju uspostavljena suradnja na području inovativnih tehnologija

oznorCO

U našem gradu boravi Veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Raj Kumar Srivastava koji se ovdje, među ostalim, susreo sa županom Nikolom Dobroslavićem, direktoricom TZ grada Dubrovnika Anom Hrnić i predsjednicom HGK ŽK Dubrovnik Nikolinom Trojić.

Istaknuvši kako je ovo njegov prvi službeni posjet Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, budući da je veleposlanikom imenovan prije svega pet mjeseci, Nj. E. Srivastavu, prilikom sastanka s Dobroslavićem, kazao je kako na razini dviju država postoji suradnja koju mu je cilj intenzivirati, ali i da veliku priliku jačanju suradnje vidi u turističkom sektoru, budući da su indijski državljani zainteresirani za posjet našoj obali.

– Središte naše županije je ovaj prelijepi grad – Dubrovnik, ali imamo još lijepih i povijesnih gradova i mjesta, kao što su Korčula, Cavtat, Ston. Poluotok Pelješac regija je izvrsnih vina, a u Stonu imamo razvijenu akvakulturu, gdje je uzgoj nadaleko poznatih i doista odličnih kamenica. Kao županija smo primarno orijentirani na turizam, no moram istaknuti i kako u dolini Neretve imamo vrlo razvijenu poljoprivredu, a važan gospodarski čimbenik i to ne samo za RH nego i za cijelu regiju je i Luka Ploče – poručio mu je uz dobrodošlicu u najjužniju hrvatsku županiju Nikola Dobroslavić.

Župan je dodao i kako imamo Zračnu luku koja je nedavno rekonstruirana i jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, što nam je vrlo važno budući da nam većina turista dolazi avionom, a u tom kontekstu je tijekom susreta bilo riječi o razmatranju mogućnosti povezivanja Hrvatske i Indije izravnom zračnom vezom. Veleposlanik Srivastavu istaknuo je kako je broj indijskih turista u Hrvatskoj značajno porastao nakon što je ovdje sniman film indijske produkcije te su se na taj način njegovi sunarodnjaci pobliže upoznali s Republikom Hrvatskom, koja im je sada postala zanimljiva turistička destinacija.

Kao prilog optimističnom pogledu na predstojeću sezonu, veleposlanik Srivastavu je kazao kako je u njegovo zemlji, zahvaljujući značajnoj procijepljenosti, situacija s pandemijom koronavirusa jako povoljna te daje nadu kako nas čeka poboljšanje situacije. Također, kao moguća područja suradnje dviju zemalja istaknute su i digitalne tehnologije te visoko obrazovanje i kultura, a kao zanimljivost veza između Dubrovnika i Goe – crkva sv. Vlaha, a koju su još u 16. stoljeću, prema povijesnim zapisima, sagradili dubrovački trgovci i pomorci.

Tijekom svog posjeta Dubrovniku, Nj. E. Srivastavu u uredu Turističke zajednice grada Dubrovnika susreo se i s direktoricom Anom Hrnić koja je istaknula važnost indijskog tržišta za Dubrovnik koje je prije pandemije COVID – 19 imao rastuće brojke, točnije u 2019. godini u sustavu eVisitor zabilježeno je 15 162 dolaska, s ostvarenih 37 880 noćenja, dok je u 2020. godini zabilježeno 448 dolazaka s 1 175 noćenja.

Obzirom na dosadašnju popularnost Dubrovnika u Indiji, posebice zbog snimanja Bollywoodskog filma Fan i boravka najpoznatije indijske zvijezde Shakh Rukh Khana, veleposlanik je istaknuo želju za sličnim suradnjama u budućnosti, ali i optimizam glede oporavka tržišta i dolaska indijskih turista u Dubrovnik.

Na sastanku u Županijskoj komori Dubrovnik veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Njegova Ekscelencija Raj Kumar Srivastava pak je dogovorio suradnju na području inovativnih tehnologija, potpore ‘start up-ovima’ te direktne suradnje po pitanju interesa tvrtki s obje strane. Naime, predsjednica Nikolina Trojić se posebno zainteresirala za model poljoprivredne reforme koju je proveo indijski premijer, u cilju povećanja produktivnosti i postizanja veće dodane vrijednosti u proizvodnji hrane. Naglasila je da je to problem koji muči Hrvatsku, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju dugi niz godina, pa bi prijenosom znanja mogli iskoristiti neke dobre prakse.

I ovaj put je istaknut potencijal snimanja filmova u Dubrovniku kao iznimnog načina turističke promocije, s obzirom na potencijal indijskog turističkog tržišta. Iskazala je želju za umrežavanjem dubrovačkih tvrtki u procese povezivanja s inovativnim i tehnološki razvijenim indijskim tvrtkama. Na sastanku je najavljen poslovni Forum između Hrvatske i Indije u travnju ove godine, pa se pozivaju sve zainteresirane tvrtke iz Dubrovačko-neretvanske županije da se jave Županijskoj komori Dubrovnik ukoliko imaju interesa za suradnju s Indijom.

Inače, Indija je druga zemlja na svijetu po brojnosti stanovništva, no malo je poznato da je to ujedno i zemlja koja ima 65% stanovnika ispod 30 godina, te je jedna od zemalja koja ima najveći udio visokoobrazovanih stanovnika. Posljednjih godina privlači pažnju brojnim reformama, a kao što je veleposlanik Srivastava istaknuo u vrijeme korona krize pokazali su se kao samodostatni i održivi; njihov zdravstveni sustav se pokazao iznimno dobar, proizvode dovoljno hrane za vlastite potrebe te su također uspjeli proizvesti vlastito cjepivo protiv Covid – 19 virusa i ugovoriti proizvodnju za britansko te rusko cjepivo. Sve te činjenice upućuju na mogućnost ugovaranja dobrih partnerskih odnosa te potencijala za suradnju.

Pročitajte još

GLAZBENI NASTUPI, SEOSKE IGRE… Ne propustite vikend ‘Uskrsa u Primorju’

Dulist

DAN NARCISA Pokažite solidarnost i suosjećanje, dođite na humanitarnu akciju!

Dulist

ZBOG RADOVA Sutra dolazi do izmjena na liniji za Bosanku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija