Slušni aparat

Na streamingu nešto novo

Na streamingu nešto novo

Iako već godinama obećavaju ukida­nje zimskog računanja vremena, ponovno smo morali iščita­vati upute za namještanje sata na peć­nici i pomicati ga jedan sat unatrag. Pa nam se sad smrkava još tijekom radnog vremena i doma stižemo po debelom mraku. No, da bi nam duge jesenske večeri ipak bile nešto zabavnije i gla­snije pobrinuo se tercet novih izdanja koja su stigla na streaming usluge (ili na vinil onima koje to još uvijek ispunjava). Sva tri albuma su pun pogodak, i bilo bi doista šteta propustiti ih, pa stoga i zaslužuju solidnu preporuku.

Gitarist i pjevač Thomas Jäger, basist Mika Häkki i bubnjar Esben Willems već osam godina nastupaju kao MONO­LORD, a album ‘Your Time To Shine’ nji­hov je već peti album u tom razdoblju, i drugi za diskografsku kuću Relapse. Već sa svojim prvim albumom ‘Empress Rising’ ta tri kosmata Šveda najavila su svoju dominaciju unutar stoner-doom žanra kroz sad već prepoznatljiv stil kombiniranja zaraznih gitarskih rifova i hipnotički procesiranih vokala u memo­rabilne dugometražne melodične pje­sme. Kroz godine i albume je vidljiv nji­hov napredak u žanru pa je i ovaj novi album bio nestrpljivo iščekivan među doomsterima, i definitivno ispunjava, pa čak i premašuje sva očekivanja. Samo pet stvari u četrdesetak minuta je pot­puno unutar standarda. Posebno je potrebno spomenuti naslovnu pjesmu, deset-minutni epski kolos koji vas moć­nim basom lansira na dugačko i žestoko putovanje kroz vlastite misli. Dobar surroundsound znatno pomaže ugođaju preslušavanju ovog albuma, zaklopite oči i prepustite se zvučnim valovima. A kad nakon više preslušavanja još jed­nom album odjavite famoznom ‘The Siren of Yersinia’, obvezno preslušajte i ‘Vaenir’ i ‘Rust’, dva njihova najbolja albuma.

Njihovi sunarodnjaci LUCIFER isti dan objavili su svoj četvrti studijski album, već tradicionalno rimsko-obrojčenog naziva ‘IV’. Samo godinu dana nakon odlične i komercijalne uspješne ‘Trice’, koronom onemogućeni u živim nastu­pima ekipa predvođena osnivačicom, pjevačicom Johannom Sadonis ulazi u studio i oduševljava nas sa najno­vijih jedanaest stvari u svojem retro-stilu djece cvijeća kasnih šezdesetih s nezanemarivim utjecajem dooma ranih sedamdesetih. Kako i sam naziv banda sugerira, tematika često koketira sa okultnim poput uvodne ‘Archangel of Death’, ‘Crucifix (I Burn For You)’ i prvog singla ‘Bring Me His Head’, dok nerijetko otplovljavaju i u kozmička prostranstva s ‘Orion’ i odjavnom ‘Pho­bos’. A predivni očaravajući Johannin vokal najbolje dolazi do izražaja u izvan­rednoj ‘Louise’. Luda mješavina Stevie Nicks i Sissy Spacek osvojit će vas na prvo slušanje, a zatim ne smijete pro­pustiti preslušati albume ‘II’ (‘California Son’ i ‘Dreamer’) i ‘III’ (‘Leather Demon’ i ‘Cemetery Eyes’). Band koji je u svojoj prvoj inkarnaciji upošljavao i ekipu iz legendarnog britanskog doom banda Cathedral danas se sastoji uglavnom od ekipe iz nekadašnjeg Entombeda i apsolutno je neizostavna lektira za sva­kog ozbiljnog ljubitelja rock glazbe.

No titulu najboljeg albuma ovog tjedna osvaja šezdesetominutni ‘Moss Grew on the Swords and Plowshares Alike’ američkog projekta KAYODOT multi-instrumentalista Toby Drivera. Nastao prije dva desetljeća kao potomak legendarne undergroundprog grupe MaudlinoftheWell. Ovaj naslov je njihov deseti studijski album, i prvi koji okuplja originalnu ekipu, koja se ustvari trebala okupiti za reformsku turneju Maudlina, ali je te planove poremetila pandemija te su se umjesto žive glazbe zatvorili u studio i poklonili nam sedam vrhun­skih stvari u svojem prepoznatljivom stilu, koji se nekako najbolje opisuje kao miksavant-gardnog i black metala, post-rocka i klasične glazbe. I dok njihov prvi singl, i moja najdraža stvar ‘Voidin Virgo’ daje više neku goth-rock vibru, ‘The Necklace’ pruža pravi atmo-black doživljaj, a odjavna ‘Epipsychidion’ je čista psihodelija, apsolutno vrijedi pre­slušati kompletan album kao jednu neprekidnu cjelinu. A onda ga poslu­šati opet. I opet, i opet, i opet. Jer ga je jednostavno nemoguće ugasiti.
Zato bez odugovlačenja odmah pre­uzmite sva tri albuma s vaše streaming usluge po izboru, s par dodira prsta osi­gurat ćete si izvrsnu glazbu za prekratiti dugačke pandemijske noći.

Foto: Century Media Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić