Slušni aparat

Na streamingu nešto novo

Iako već godinama obećavaju ukida­nje zimskog računanja vremena, ponovno smo morali iščita­vati upute za namještanje sata na peć­nici i pomicati ga jedan sat unatrag. Pa nam se sad smrkava još tijekom radnog vremena i doma stižemo po debelom mraku. No, da bi nam duge jesenske večeri ipak bile nešto zabavnije i gla­snije pobrinuo se tercet novih izdanja koja su stigla na streaming usluge (ili na vinil onima koje to još uvijek ispunjava). Sva tri albuma su pun pogodak, i bilo bi doista šteta propustiti ih, pa stoga i zaslužuju solidnu preporuku.

Gitarist i pjevač Thomas Jäger, basist Mika Häkki i bubnjar Esben Willems već osam godina nastupaju kao MONO­LORD, a album ‘Your Time To Shine’ nji­hov je već peti album u tom razdoblju, i drugi za diskografsku kuću Relapse. Već sa svojim prvim albumom ‘Empress Rising’ ta tri kosmata Šveda najavila su svoju dominaciju unutar stoner-doom žanra kroz sad već prepoznatljiv stil kombiniranja zaraznih gitarskih rifova i hipnotički procesiranih vokala u memo­rabilne dugometražne melodične pje­sme. Kroz godine i albume je vidljiv nji­hov napredak u žanru pa je i ovaj novi album bio nestrpljivo iščekivan među doomsterima, i definitivno ispunjava, pa čak i premašuje sva očekivanja. Samo pet stvari u četrdesetak minuta je pot­puno unutar standarda. Posebno je potrebno spomenuti naslovnu pjesmu, deset-minutni epski kolos koji vas moć­nim basom lansira na dugačko i žestoko putovanje kroz vlastite misli. Dobar surroundsound znatno pomaže ugođaju preslušavanju ovog albuma, zaklopite oči i prepustite se zvučnim valovima. A kad nakon više preslušavanja još jed­nom album odjavite famoznom ‘The Siren of Yersinia’, obvezno preslušajte i ‘Vaenir’ i ‘Rust’, dva njihova najbolja albuma.

Njihovi sunarodnjaci LUCIFER isti dan objavili su svoj četvrti studijski album, već tradicionalno rimsko-obrojčenog naziva ‘IV’. Samo godinu dana nakon odlične i komercijalne uspješne ‘Trice’, koronom onemogućeni u živim nastu­pima ekipa predvođena osnivačicom, pjevačicom Johannom Sadonis ulazi u studio i oduševljava nas sa najno­vijih jedanaest stvari u svojem retro-stilu djece cvijeća kasnih šezdesetih s nezanemarivim utjecajem dooma ranih sedamdesetih. Kako i sam naziv banda sugerira, tematika često koketira sa okultnim poput uvodne ‘Archangel of Death’, ‘Crucifix (I Burn For You)’ i prvog singla ‘Bring Me His Head’, dok nerijetko otplovljavaju i u kozmička prostranstva s ‘Orion’ i odjavnom ‘Pho­bos’. A predivni očaravajući Johannin vokal najbolje dolazi do izražaja u izvan­rednoj ‘Louise’. Luda mješavina Stevie Nicks i Sissy Spacek osvojit će vas na prvo slušanje, a zatim ne smijete pro­pustiti preslušati albume ‘II’ (‘California Son’ i ‘Dreamer’) i ‘III’ (‘Leather Demon’ i ‘Cemetery Eyes’). Band koji je u svojoj prvoj inkarnaciji upošljavao i ekipu iz legendarnog britanskog doom banda Cathedral danas se sastoji uglavnom od ekipe iz nekadašnjeg Entombeda i apsolutno je neizostavna lektira za sva­kog ozbiljnog ljubitelja rock glazbe.

No titulu najboljeg albuma ovog tjedna osvaja šezdesetominutni ‘Moss Grew on the Swords and Plowshares Alike’ američkog projekta KAYODOT multi-instrumentalista Toby Drivera. Nastao prije dva desetljeća kao potomak legendarne undergroundprog grupe MaudlinoftheWell. Ovaj naslov je njihov deseti studijski album, i prvi koji okuplja originalnu ekipu, koja se ustvari trebala okupiti za reformsku turneju Maudlina, ali je te planove poremetila pandemija te su se umjesto žive glazbe zatvorili u studio i poklonili nam sedam vrhun­skih stvari u svojem prepoznatljivom stilu, koji se nekako najbolje opisuje kao miksavant-gardnog i black metala, post-rocka i klasične glazbe. I dok njihov prvi singl, i moja najdraža stvar ‘Voidin Virgo’ daje više neku goth-rock vibru, ‘The Necklace’ pruža pravi atmo-black doživljaj, a odjavna ‘Epipsychidion’ je čista psihodelija, apsolutno vrijedi pre­slušati kompletan album kao jednu neprekidnu cjelinu. A onda ga poslu­šati opet. I opet, i opet, i opet. Jer ga je jednostavno nemoguće ugasiti.
Zato bez odugovlačenja odmah pre­uzmite sva tri albuma s vaše streaming usluge po izboru, s par dodira prsta osi­gurat ćete si izvrsnu glazbu za prekratiti dugačke pandemijske noći.

Foto: Century Media Records

Pročitajte još

Plakanje u kadi

Petar Ipšić

Vidimo se, svemirski kauboju!

Ivan Jelčić

ABBA za Tik Tok generaciju

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija