KulturaUrednički izbor

MUZEJI SU VAŽNI! Napravite đir ovog petka, donosimo vam kompletan program svih ustanova!

MUZEJI SU VAŽNI! Napravite đir ovog petka, donosimo vam kompletan program svih ustanova!

U 2023. godini održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja na temu: ‘MUZEJI SU VAŽNI!’ – veselimo se stoga ‘postpandemijskoj Noći’ 27. siječnja, s povratkom publike u pravom smislu te riječi. Što nas čeka u Dubrovniku? Osim jedne nove ‘lokacije’, naše ustanove u kulturi pripremile su zaista bogat i sadržajan program. Ostaje još samo pričekati – petak!

Novost na mapi dubrovačke Noći muzeja
Dubrovačka baština uključit će se prvi put u program Noći muzeja i to atraktivnom arheološkom izložbom ‘Braća po oružju’ autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice postavljenom u četvrtoj lađi Lazareta. Izložba je nastala u suradnji Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Zagrebu, a samo gostovanje organizirano je u suradnji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.

Izložba ‘Braća po oružju’ prikazuje dva ratnička groba s lokaliteta Kaptol kod Požege i Kapiteljska njiva kod Novog Mesta koji pripadaju kaptolskoj i dolenjskoj skupini starijeg željeznog doba. Grobovi dvojice ratnika iz tog razdoblja, usprkos razlikama u grobnom ritualu i materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog Mesta , pokazuju veliku sličnost u prestižnim predmetima: oružju, ukrasnim predmetima, ritualnim posudama. Predmeti iznimne vrijednosti i ljepote pronađeni u grobovima svjedoče o tome kako je postojala komunikacija i razmjena između elita dvaju geografski i kulturno različitih skupina. Društvene elite dijelile su zajedničku ideologiju koja se odražava na njihovoj nošnji i oružju i koja je na određenoj razini bila univerzalna na golemom prostoru kontinentalne Europe u Homerovo doba, u 8. stoljeću prije Krista. Tematski je povezana s izložbom Dubrovačkih muzeja u Revelinu ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’ autora dr.sc. Domagoja Perkića.

U sklopu Noći muzeja, u 4. lađi Lazareta, u 18 sati Dubrovačka baština d.o.o. organizira kreativnu radionicu crtanja oklopa i oružja inspiriranog ratničkom opremom iz starijeg željeznog doba pod nazivom ‘Ratnik i konjanik’, namijenjenu polaznicima svih uzrasta. Sudionici se moraju prethodno prijaviti na radionicu emailom na adresu ivana@dubrovackabastina.com. Također u 18 sati, u 5. lađi, Slikarski odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića održat će otvoreni sat na temu ornamenata sa predmeta iz starijeg željeznog doba. Posjetitelji su pozvani da im se pridruže. Bit će organizirana i dva obilaska izložbe uz stručno vođenje: u 20:45 i 21:45. Osim izložbe ‘Braća po oružju’, posjetitelji Lazareta moći će posjetiti izložbe stalnog postava Lazareta: izložbu ‘Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.’ u 2. lađi te izložbu ‘COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti’ u 1. lađi.

Dubrovački muzeji: đir kroz povijest

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru ponudit će u 18 sati izložbe ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ i ‘Ratne fotografije 1991./1992.’ Božidara Gjukića koje će se moći razgledati do 1 sat. U razdobljima od 20 do 20:15 te 21:30 do 21:45 održat će se igrokaz ‘Miho Pracat’ prema tekstu Luka Paljetka ‘Tri skoka gušterice’, a izvodi ga dramska družina Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik: Ivan Antun Berk, Luka Božić, Laura Boroje, Petar Kordić, Martina Perić, Matej Vučica, Marko Vuletić, Morana Žuro. Voditeljice su Katica Vidojević, Sandra Rossetti-Bazdan i Marija Matana-Bazdan.

Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivana organizira radionicu za djecu ‘Miho Pracat u tangramima’ od 18 do 19 sati, a prilagođena je djeci uzrasta od 7 do 10 godina. Voditelji su kustosi pedagozi Aleksandra Piteša i Bruno Bijađija. Od 19 do 21 sat održat će se oslikavanje lica za djevojčice i dječake s motivima vezanim uz legende o Mihu Pracatu.

Tijekom Noći muzeja u Etnografskom muzeju moći ćete pogledati izložbu ‘Šarm i sjaj župskih kupališta’, a od 19 do 20 sati organizirana je kostimirana šetnja ‘Miho Pracat – od kruha do ruha’. Voditelji su kustosi Ivica Kipre i Branka Hajdić.

Tematsko vodstvo ‘Gdje su prsa puna zlata, gdje ubrusci oko vrata…’ te interaktivni pristup s posjetiteljima, prikupljanje i razmjena znanja o tradicijskom dubrovačkom nakitu održat će se od 20 i 30 do 21 sat. Voditeljica je kustosica Barbara Margaretić.

Vodstvo kroz izložbe ‘Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku’ i ‘Cvijet u kamenu’ u tvrđavi Revelin održat će se od 18 do 18 i 30 sati. Voditelj je kustos Darko Milošević. Od 21 do 21 i 30 kustos dr.sc. Domagoj Perkić provest će vas kroz izložbu ‘Ilirska kaciga iz Zakotorca’. Kako smo već spomenuli, ovogodišnja Noć muzeja u Dubrovačkim muzejima dijelom je organizirana u suradnji s Dubrovačkom baštinom.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik: Anno domini 1992.

U noći muzeja u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu, od 16 do 23 sata posjetitelji mogu razgledati izložbe ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu’ i ‘Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu’ te stvarne i virtualne izložbe ‘Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.’ i ‘Dani ponosa – oslobođenje dubrovačkog područja 1992.’. Također od 16 sati, isti dan, pogledajte virtualnu izložbu ‘Anno domini 1992.’ autora Varine Jurica Turk i Miša Đuraša. Osim stranice mdrd.hr, pogledajte ju i na Facebok stranici Muzeja.

Dom Marina Držića: Memento Držić!

Dom Marina Držića ponovno otvara svoja vrata u Noći muzeja, nakon privremenog zatvaranja za posjetitelje u razdoblju od 7. do 26. siječnja 2023. godine zbog tehničkih radova na postavljanju izložbe. I to ne bilo koje, već nove stalne izložbe pod nazivom ‘Držićeve životne pozornice’ koja će se otvoriti 27. siječnja 2023. godine u 19 sati.

S razvojem publike i novih tehnologija postalo je jasno kako je prostor Doma Marina Držića potrebno koncepcijski osuvremeniti te život i djelo najvećeg hrvatskog komediografa prezentirati na suvremen i interaktivan način. Cilj nove stalne izložbe Doma Marina Držića je svim posjetiteljima, kako onima koji su već upoznati s Držićem, tako i onima koji o njemu ništa ne znaju, kronološki ispričati priču o zanimljivom i burnom životu Marina Držića, prezentirati sva njegova djela i istaknuti njegov značaj ne samo u okviru hrvatske, već i svjetske književnosti te dočarati razdoblje renesanse u kojem je živio i stvarao. Također, s obzirom na to da Dom Marina Držića, osim muzejsko-galerijske, obavlja i druge djelatnosti – izdavačku, pedagošku i edukativnu, posebna događanja, a sve u cilju promoviranja Marina Držića, žele istaknuti djelovanje ove ustanove i u tom segmentu poslovanja. Koncepcija nove stalne izložbe ‘Držićeve životne pozornice’ korespondira s vizijom Doma Marina Držića: postati znanstveno istraživački centar za proučavanje lika i djela najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića; postati mjesto svojevrsnog spomenika najvećem hrvatskom komediografu Marinu Držiću te postati mjesto u kojem će se svaki posjetitelj Doma Marina Držića vremenski vratiti u renesansu i osjetiti život tadašnjeg Dubrovnika.
Prije samog otvorenja nove stalne izložbe ‘Držićeve životne pozornice’, iz Doma Marina Držića pozivaju na besplatno tematsko vođenje Gradom ‘Zlatno doba Dubrovnika’ u koje će vas od 17 sati povesti licencirana turistička vodičica Marina Missoni Barišić. Nakon otvorenja nove stalne izložbe, čiji dio je izložba u Kripti ‘Memento Držić’ koja će predstaviti izbor likovnih djela iz Memorijalne zbirke Marina Držića, u 20 sati uslijedit će koncert renesansne glazbe Ansambla Plazarius.

Tijekom Noći muzeja 2023. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan, a na sve artikle iz  suvenirnice Doma Marina Držića odobravaju i popust od 20 posto. Tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja glasi Muzeji su važni!, a mi dodajemo kako je Dom Marina Držića, najvećega hrvatskog komediografa, uistinu važan ne samo za Dubrovnik i Hrvatsku, već i za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Umjetnička galerija Dubrovnik: Bit će i ‘galerijica’!

Umjetnička galerija Dubrovnik ovog petka od šest popodne do jedan u noći ponudit će zaista raznovrstan program. U samoj Galeriji od 18 sati tako počinje stručno kustosko vodstvo kroz izložbu ĐURO PULITIKA (1922. – 2006.) RETROSPEKTIVA u povodu 100. godišnjice rođenja slikara (kustosica Jelena Tamindžija Donnart), a sve do 21 sat održat ć se ‘MUZEJ U MUZEJU’ – Umjetnička GALERIJICA Dubrovnik. U atriju Umjetničke galerije Dubrovnik, posebno izgrađen za Noć muzeja, novi ‘mali muzej’ bit će mjesto stvaranja nove muzejske zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik i to one dječje. Djeca će nakon što prošetaju kroz ‘pravi’ muzej u svom, ‘malom’ muzeju, odnosno Umjetničkoj GALERIJICI Dubrovnik uz vodstvo muzejske pedagoginje Ivone Šimunović u svim umjetničkim tehnikama, kao što su slikarstvo, kiparstvo (modeliranje), crtanje i suvremena fotografija, prema uzoru na viđena, izraditi umjetnička djela koja će biti izložena baš kao i u ‘pravom’ muzeju. Od 20 sati odvija se stručno kustosko vodstvo kroz izložbu ĐURO PULITIKA (1922. – 2006.) RETROSPEKTIVA u povodu 100. godišnjice rođenja slikara (muzejska savjetnica Rozana Vojvoda, koje će se ponoviti i u 21 sat.

U Galeriji Dučić Masle Pulitika od 20 i 30 održava se stručno kustosko vodstvo kroz izložbu GLAZBA I POKRET – iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik. Kustosica je Jelena Tamindžija Donnart. U 21 sat održat će se koncert različitih stilova PIANO DUO G2 – Marija Grazio i Stefani Grbić.

U Atelieru Pulitika od 18 do jedan u noći posjetitelji ćemoći uživati u projekciji dokumentarnog filma ‘NIJE ON KRIV ON JE SLIKAR’ na svaki puni sat (18, 19, 20, 21, 22, 23, ponoća). Film je dio istoimene izložbe ‘NIJE ON KRIV ON JE SLIKAR’ i posvećen je umjetniku, a u njemu su Frano Cetinić, Karmen Gagro, Ivana i Petra Jelača, Antun Karaman i Maja Nodari, poznavatelji samog autora i njegova djela, dijeleći svoja sjećanja, oživjeli njihova zajednička druženja. Autorica filma je kustosica izložbe, Marijeta Radić, a snimatelj Toni Miletić.
Umjetnička galerija Dubrovnik nudi i online Noć muzeja – u #pronađimeupostavu posjetitelji će na sve tri izložbene lokacije imati priliku pronaći zadano određeno djelo, uz njega se fotografirati, označiti lokaciju te staviti #momadubrovnik, a osoba koja bude imala najviše lajkova za svako pojedino djelo, odnosno fotografiju djela na određenoj izložbenoj lokaciji dobit će nagradu. Sve publikacije u izdanju UGD, plakati i suvenirski asortiman s logom UGD prodavat će se s popustom od 20 posto, ističu za kraj.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik

Radionica ‘Otkrit ćemo nešto novo – mali znanstvenici’, koja traje od 18 do 19 sati uvečer, kako ističu – uključuje maštu na maksimum. Vode ju Dubravka Tullio i Ana Čučević, a otkrivat će se nove vrste za znanost – dosad neviđeni morski organizmi koji svijetle u mraku, kukci koji se čudno glasaju, mikroskopske biljke, neobične pojave… U novouređenom kreativnom kutku mali znanstvenici će raditi na svojim znanstvenim istraživanjima, a praktičnog rada neće nedostajati. Cilj radionice je popularizirati znanost, predstaviti djeci rad u muzeju te razvijati svijest o odgovornosti muzejske zajednice za prirodne i kulturne procese u društvu. Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna prijava na e-mail adresu dubravka.tullio@pmd.hr.
Od 20 do 20 i 45 održat će se predavanje dr.sc. Rade Garića ‘Genetičke metode u istraživanju bioraznolikosti mora u svjetlu klimatskih promjena’. Posljednjih desetljeća bilježe se promjene u sastavu životnih zajednica Jadranskog mora pod utjecajem klimatskih promjena. Zbog toga je iznimno bitno znati koliko je vrsta prisutno u Jadranu, da bi mogli znati koje od njih su novopridošle zbog klimatskih promjena i kako utječu na postojeće vrste. U novije vrijeme genetičke metode postaju nezaobilazni alat u procjeni broja vrsta u životnim zajednicama mora kao i za detekciju stranih vrsta. U predavanju će se prikazati na koji način se genetičke metode koriste u istraživanju bioraznolikosti mora i na koji način mogu unaprijediti postojeće znanje o morskim vrstama. Prezentirat će se rezultati istraživanja Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, trenutni projekti kao i nove vrste za znanost opisane od strane znanstvenika Instituta u posljednjih desetak godina.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik u Noći muzeja bit će otvoren za posjetitelje od 18 do jedan sat iza ponoći. Ulaz u muzej je besplatan, a posjetitelji će moći razgledati sve aktualne izložbe: Domi sum, Početak, Ribe dubrovačkog kraja, Pod pritiskom, Mozaik bioraznolikosti i Anatomija krajobraza.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist