Slušni aparat

Vikinške metal ratnice

Vikinške metal ratnice

Netflix je napravio dobar i pame­tan potez financiranjem novih vikinš­kih avantura u seriji ‘Vikings: Valhalla’, a još bolja i pametnija odluka bila im je prvu sezonu emitirati u ožujku, tako koincidirajući s proslavom Međuna­rodnog dana žena i američkog Mjeseca ženske povijesti. Vikinška kultura je o ravnopravnosti žena brinula puno više od drugih tadašnjih europskih naroda, možda više i od naših današnjih dana pa su se tako Skandinavke borile uz bok svojim muškim suborcima punih dvanaest stoljeća prije nego će netko drugi uopće i pomisliti o pripuštanju žena u vojnu službu. Skandinavska kultura stoga je i danas plodno tlo za iskazivanje nove vrste ravnopravnosti u metalu – žanru tradicionalno veza­nom za muške izvođače, a ovaj ožujak nam je podao i dva vrhunska nordijska albuma kreirano isključivo naporima vikinških metal ratnica.

 

Sylvaine je pseudonim norveške multi-instrumentalistice Kathrine She­pard, koja je na svojem četvrtom studij­skom albumu ‘Nova’ zaslužna za cjelo­kupni glazbeni materijal, od tekstova, aranžmana, glasa i svih instrumenata, s dodatkom dva počasna glazbena gosta – violinistom Lambertom Segu­rom iz škotskog banda SAORi violonče­listom Patrikom Urbanom koji nastupa pod pseudonimom Nostarion.

Vikinške metal ratnice

Ova kla­sično obrazovana glazbenica i kompo­zitorica već puno desetljeće njeguje svoj specifičan blackgaze stil, možda najsličniji zlatnim danima Deafhea­vena i ‘Sunbathera’, a odmah na prvo slušanje osjetite da su svaka nota, svaki šapat i svaki vrisak pažljivo i sa ljubav­lju utkani u cjelokupnu kompoziciju albuma. Već njezin prethodni album iz 2018. ‘Atoms Aligned, Coming Undone’ bio je remek-djelo black metala, tako da je pomalo iznenađujuće da je Syl­vaine na ‘Novi’ uspjela nadmašiti samu sebe, posebno na dvije najduže tvari na albumu, desetominutnoj ‘Mono No Aware’ i dvanaest-minutnoj ‘For­tapt’ koje svojom atmosferom odaju počast hladnim sjevernim zemljama skandinavskog poluotoka, a savršeno odgovaraju i našim marčanim burama pa će redovito večernje preslušavanje u potpunosti prekriti zvukove zavijanja sjevernog vjetra.

Odmah preko mora, na južnoj obali Skagerraka, pronalazimo izvrsni dan­ski death/doom kvartet Konvent. Pje­vačica Rikke Emilie List, basistica Heidi Withington Brink, gitaristica Sara Helena Norregaard i bubnjarica Julie Simonsen pažnju svjetske glaz­bene scene privukle su već prije dvije godine svojim debitantskim albumom ‘Puritan Masochism’ koji je oduševio fanove svojom tipično skandinavskom žestinom i beskompromisnim pristu­pom. Prije nekoliko dana izdaju svoj drugi album ‘Call Down the Sun’ koji nekako uspijeva biti još žešći i odvaž­niji, a novopronađene dubine Rikki­nog glasa ne bi se posramili niti naj­žešći death metal pjevači. Bez sumnje pronalazeći nadahnuće u događajima proteklih nekoliko godina i bez oduška koji pružaju live nastupi, ovaj kopen­hagenški kvartet na albumu prezen­tira svoju mračnu i depresivnu viziju budućnosti. Od pjesama vrijedi ista­knuti pesimističnu ‘In the Soot’, sabla­sno-epsku ‘Harena’, spektakularnu death-doom stvar ‘Pipe Dreams’, a zemljotresni zacrnjeni doom sa dozom atmosferičnog post-metala u pjesmi ‘Grains’ definitivno je kreativni vrhu­nac ove mlade grupe. Skandinavija je svoje granice već otvorila, pandemij­ske mjere su prošlost, i čim vrijeme malo zatopli publika žedna glazbe uživo teško da može napraviti bolji potez od odlaska na neki od mnogih ljetnih festivala na kojima će Konvent nesumnjivo biti jedna od najvećih atrakcija, a album ‘Call Down the Sun’ možete bez imalo sumnje očekivati na vrhovima lista naj-albuma ove godine.

Kao što su Lagertha i Freydis nekoć svojim štitom i mačem parirale Francima i Saksoncima, tako će biti dovoljno samo jedno slušanje albuma kako biste i svojim ušima zaključili da Sylvaine i Konvent svojom glazbom stoje na samom vrhu heavy metal pla­nine uz bok svojim puno razvikanijim kolegama.

Foto: Napalm Records /  Season of Mist

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić