Kultura

VELIČANSTVENA I BESKOMPROMISNA Otvorena retrospektivna izložba Ike Škomrlj Ajki

VELIČANSTVENA I BESKOMPROMISNA Otvorena retrospektivna izložba Ike Škomrlj Ajki

Koncept izložbe smo počeli smišljati još dok smo s Ajki završavali njenu monografiju. Mislili smo da ćemo je zajedno otvarati, ali ona nas je napustila i dvije godina nakon toga kolegica Martina Petranović i ja smo pozvane od njene obitelji koja nam je izrazila želju da ipak napravimo retrospektivu koju možete ovdje danas vidjeti – poručila je uvodno na otvorenju izložbe ‘Beskompromisno svoja – Ika Škomrlj Ajki’ jedna od njenih autorica Ivana Bakal. Izložba je upriličena u V. lađi Lazareta u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske udruge likovnih umjetnika čija je Škomrlj bila članica dugi niz godina te je na njoj predstavljen presjek radova, odnosno kostima koje je Škomrlj, doajenka hrvatske kazališne kostimografije, napravila tijekom svoje zavidne karijere počevši od 50-ih godina prošlog stoljeća.

U tom razdoblju ostvarila je impozantne suradnje s brojnim kazališnim kućama i izvaninstitucionalnim kazališnim skupinama među kojima se svakako izdvajaju Igre, objasnila je Petranović. Izložba je podijeljena na nekoliko dijelova koji se odnose na kostime za dječje predstave, zatim dramske predstave kod kojih je uradila neka od svojih antologijskih djela od ‘Skupa’ Koste Spaića do ‘Darse farse’ Matka Sršena, potom za opere i mjuzikle kao što je Držićev ‘Dundo Maroje’ 80-ih, plesna ostvarenja gdje je najbolje došla do izražaja njena premisa srastanja kostima s izvođačima te konačno za filmske i TV uratke, a tu su, naravno, uniforme i odore koje je izradila za mnoge svečane prigode, istaknula je Petranović. Osim navedenog ovdje je, dodala je, izložen dijapazon njenog likovnog rukopisa kako crtačkog tako i slikarskog, fotografije te zabilježene brojne intervencije koje je izvodila na materijalima za šivanje. Ika Škomrlj Ajki, naglasila je ova koautorica, bila je i izvrsni pedagog te borac za autoritet i dignitet ove struke pa se zalagala za ideju potrebe očuvanja kostima kao umjetničkih artefakata i da ih se muzejski zaštiti.

Nužno je napomenuti kako se izložba se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je djelovala te Hrvatske radiotelevizije, čemu je ovom prigodom pridružena građa vezana za njezin opus na Dubrovačkim ljetnim igrama. Originalna izložba je otvorena u travnju u zagrebačkom Tehničkom muzeju, a ona dubrovačka je realizirana uz pomoć Dubrovačke baštine d.o.o. te otvorenom ostaje do 5. kolovoza, od ponedjeljka do petka od 10:00 do 21:30 i subotom od 10:00 do 13:00 i od 19:00 do 21:30 sati. Ulaz je slobodan.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist