Kultura

UZ BLAGDAN RUKE SV. VLAHA Gospar Dubravko: Dokle god budem živ pisat ću o festanjulima

UZ BLAGDAN RUKE SV. VLAHA Gospar Dubravko: Dokle god budem živ pisat ću o festanjulima

Kada je 2018. objavljena knjiga Sveti Vlaho i njegovi festanjuli Dubravko Kovačević s pravom je mogao biti ponosan jer je iznjedrio monumentalnu enciklopediju o dubrovačkom Parcu i priređivačima njegove Feste. No, već tada gospar Dubravko je najavio kako neće stati. Uslijedilo je drugo, a nedavno je objavljeno i treće – dopunjeno i prošireno izdanje knjige Sveti Vlaho i njegovi festanjuli. Jutros kad nas je posjetio u redakciji nismo mu mogli drugo reći nego – naš naklon. Na preko tisuću stranica, treće izdanje o Vlahu i festanjulima donosi prikaz Feste sv. Vlaha zaključno s ovom posljednjom iz veljače 2023.

Knjiga gospara Dubravka svjedoči o ljudima, Dubrovčanima koji su neizmjerno voljeli svoj Grad i iz te ljubavi su sudjelovali u svetkovini svetog Vlaha jer je za Dubrovčane sveti Vlaho pojam ljubavi i slobode.
Knjiga na dar od gospara Dubravka na današnji dan nosi i određenu simboliku o čemu i on sam svjedoči:
-Ovo je simbolični susret jer je danas ljetni sveti Vlaho! Ova svetkovina je izrasla iz svjedočenja obrane svetoga Vlaha jer su se velike stvari događale na današnji dan 5. srpnja. Prvo na 5. srpnja je došla ruka u Grad, pa je na taj isti datum nađena ruka koja je bila pokradena u potresu. A na 5. srpnja, odnosno idući dan je spašen Dubrovnik od opsade Crnogoraca i Rusa 1806. godine. To su povijesne činjenice koje su zabilježili povjesničari koji svjedoče o zaštiti ruke Svetog Vlaha, jer se događa na taj datum – rekao nam je gospar Dubravko.

Zajedno smo ‘prolegali’ i njegovu nadopunjenu knjigu. Ispričao nam je kako je nadopunjena i proširena sa spoznajama o Festi i obuhvaćene su sve Svetkovine do dana danas. U njoj donosi i pregršt novih fotografija s Feste, portreta svjetovnih domaćina.
-Životopisi i fotografije svih festanjula su zapravo najveća vrijednost moje knjige. Nađena su lica tih ljudi! Kad je 3. izdanje izašlo iz tiska pošao sam i do Oca Biskupa mons. Roka i osobno mu je uručio. Rekao mi je da će je pročitati. Nakon 15 dana me je kontaktirao, još jednom zahvalio na knjizi i rekao mi: BRAVO, BRAVO, BRAVO!

UZ BLAGDAN RUKE SV. VLAHA Gospar Dubravko: Dokle god budem živ pisat ću o festanjulima
U razgovoru s gosparom Kovačevićem dotaknuli smo se i onog detalja kojeg on sam stalno ističe. Pravila su se mijenjala i nisu uvijek i isključivo zanatlije bili festanjuli! Pomorac, odnosno kapetan je uvijek bio taj jedan što se baštini, iz doba Dubrovačke Republike, no drugi…
-Baštinimo admirala koji je dizao zastavu i čitao Laus pa po toj ostavštini imamo admirala ili kapetana. Za vrijeme Austrije radi sklada u procesiji biraju se dvojica, dodaje se pored Admiralu i još jedan festanjuo. Može se potvrditi, a to sam i napravio tijekom istraživanja da do 1973. godine nemate festanjule zanatlije. Znači u prvih 100 godina se ne pojavljuju zanatlije već su festanjuli bili liječnici, pravnici uglednici – znači ljudi iz političkog, kulturnog, poduzetničkog života Grada i vlastela. Festanjule je nekad imenovao gradonačelnik Grada, a gradonačelnik je birao ljude s kojima je bio blizak. Festa svetog Vlaha je uvijek bila prožeta s političkim događanjima, to se ne smije zaboraviti – naglašava gospar Dubravko. Dodao je kako oni jesu svjetovni domaćini Feste, ali su isto pripadali određenom sloju društva i političkim zbivanjima toga doba, jer Dubrovnik je stalno bio pod tuđinstvom.
Morali smo ga još nešto pitati… Je li ovo posljednja knjiga o festanjulima, hoće li se zaustaviti na 1051. Festi?
-Ne, ja dokle god budem živ to ću istraživati jer imam ljubavi za to. Sveti Vlaho me je imenovao da to radim jer se nitko nije usudio pisati o tim ljudima. O njima nije bilo niti zapisa, pa sam se ja odlučio uhititi toga pomalo čak na sugestiju Joza Rešetara, kada je slavilo 50. obljetnicu svoga festanjulstva. Tad mi je rekao da bi trebalo istražiti sve te ljude. I tako sam krenuo istraživati, to vam je priča – rekao je gospar Kovačević. Za kraj smo mu mogli samo poželjeti dobro zdravlje, snage i pacijence u vrijednom baštinjenju i još puno ukoričenih novih Vlahovih Festa i njegovih festanjula.
Knjiga Sveti Vlaho i festanjuli se može kupiti u knjižarama Algebra na Stradnu ili kod samog autora.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist