Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] U provedbi pedesetak važnih projekata

kampus manja

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU
Sveučilište u Dubrovniku proteklih godina napravilo je snažan iskorak u svojoj istraživačkoj i društvenoj misiji. Posebno značajna postignuća napravljena su u korištenju europskih fondova. Iako jedno od manjih hrvatskih sveučilišta, UNIDU sudjeluje u provedbi pedesetak međunarodnih i nacionalnih projekata ukupne vrijednosti od gotovo 50 milijuna eura od čega pripadajući dio sveučilišta premašuje 5 milijuna eura što ga čini jednim od najuspješnijih u državi prema vrijednosti ugovorenih projekata po znanstveniku.

Uz razvoj znanosti, koji je uvijek koristan za cijelu zajednicu, povlačenje europskih sredstava i projekti omogućuju i zapošljavanje mladih stručnjaka koji na ovaj način dobivaju priliku započeti svoje karijere u znanosti, a Sveučilište može jačati svoj istraživački kadar bez ovisnosti o državnom proračunu.

Projekti koji se provode na Sveučilištu financiraju se iz raznih linija kao što su Horizon, Europe Digital, Interreg, Erasmus, Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Hrvatske zaklade za znanost i dr.

Uz provedbu postojećih, Sveučilište sudjeluje i u prijavi novih projekata pa je samo u 2023. godini prijavljeno preko pedeset novih projekata te se i u nadolazećem idućem razdoblju očekuju brojna nova istraživanja i nastavak uspješnog znanstvenog i stručnog rada na Sveučilištu.

Integriranost i uska povezanost sveučilišnih sastavnica omogućuju interdisciplinarnost koja je prisutna u većini projekata. Ovakav pristup potiče se u svim europskim fondovima, a o uspjehu u ovoj misiji Sveučilišta svjedoči i nedavno uvrštavanje na Times Higher Education Impact ljestvicu, čime se dokazuje posvećenost Sveučilišta ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, kojima se kroz partnerstvo među državama i dionicima želi pridonijeti postojanosti mira u svijetu te omogućiti održivi razvoj koji uključuje brigu o društvu, okolišu i gospodarstvu.

O izvrsnosti znanstvenog i nastavnog rada na Sveučilištu govore i brojna priznanja znanstvenicima pa su tako samo u prošlom mjesecu znanstvenici Sveučilišta dobili nagradu za najbolji znanstveni rad na konferenciji u organizaciji Travel and Tourism Research Association, godišnju nagradu ‘Ivan Filipović’ za doprinos u području visokog obrazovanja koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a studenti doktorskog studija Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju osvojili su prvo mjesto na Bio-based student innovation challenge te će predstavljati Hrvatsku na europskom finalu u listopadu 2023.

Uz znanstveni i stručni rad, Sveučilište neprestano unapređuje i svoje studijske programe te nudi sve veći broj studija na engleskom jeziku. Poslijediplomski doktorski studij Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju tako danas pohađaju studenti iz 11 zemalja, na dvojnim studijima sa Sveučilištem u Palermu. U tijeku je izvođenje nastave za petu generaciju, a kontinuirano raste i broj studenata na međunarodnoj razmjeni po čemu je dubrovačko sveučilište također među vodećima u državi.

Pročitajte još

ADIO, GOSPAR LUKO Bio je istinski čarobnjak riječi čiji su stihovi otvarali svako dječje srce

Dulist

PRESTIŽNO PRIZNANJE IZ AMERIKE Dubrovnik je najbolja destinacija za grupna putovanja u svijetu

Dulist

GUŽVE U GRADU Velike količine vozila oko Pošte Lapad

Dulist