Hrvatska

Udvostručen broj tvrtki koje traže potporu, a uplata od studenog još nije ‘sjela’

Udvostručen broj tvrtki koje traže potporu, a uplata od studenog još nije 'sjela'

Dok ministri donose nove mjere za očuvanje radnih mjesta, produžuju ih, šire obuhvat i kroje nova pravila za njihovo dobivanje, mnogi poslodavci žale se kako im isplata kasni. Posebno su nezadovoljni ugostitelji, koji trenutačno ne rade, a računi im stižu, ističući kako još nisu dobili potpore za studeni, piše Novac.hr Zahtjevi za nadoknadu fiksnih troškova poslovanja tek se podnose, a država bi ih potom trebala refundirati u roku od 60 dana. U Vladinim institucijama, pak, tvrde kako su sve potpore za listopad isplaćene, da će mogući zaostaci za studeni biti plaćeni do kraja ovog tjedna, a u siječnju će biti isplaćene potpore za prosinac.

Prema podacima HZZ-a, broj poslodavaca koji su u listopadu i studenom tražili potpore osjetno se povećao u odnosu na stanje tijekom ljetnih mjeseci, više je nego udvostručen. No, pravi skok tek će pokazati podaci za prosinac i siječanj. U listopadu je potporu tražilo 25.670 tvrtki, oko deset tisuća više nego u rujnu, u studenom taj je broj dosegao gotovo 32 tisuće, a ukupno su zapošljavale 120.273 ljudi. Rekordan broj poduzeća koja su trebala pomoć države bio je u travnju, čak njih 100.864, s ukupno 594.444 zaposlenih. Do kraja studenog za potpore je isplaćeno 7,6 milijardi kuna.

Dok su negativnim utjecajem pandemije covida-19 najviše zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, najnovija analiza Fine pokazuje da postoje i sektori koji sasvim dobro podnose ovu krizu. S minimalnim rizikom “od nastupanja statusa neispunjavanja obveza”, posluje 1251 poduzetnik, pri čemu njih 1085 nije apliciralo na Vladine mjere pomoći. Ocjena njihova kreditnog rejtinga izračunava se na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja, podataka o stanju blokade te statusu stečaja, predstečaja i likvidacije. U grupi najstabilnijih poduzetnika najviše, njih 263, onih je koji posluju u prerađivačkoj industriji, sektoru koji je godinama bio izložen velikim pritiscima tržišta. Slijedi trgovina s 259 poduzetnika, poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (133), potom građevinarstvo (87), opskrba vodom i uklanjanje otpadnih voda (63), prijevoz i skladištenje (58)…

Kada je riječ o veličini poduzeća, analiza pokazuje da u grupu najstabilnijih poduzetnika ulazi 715 srednjih poduzetnika, 183 velika, 181 mikro poduzetnik i šest onih koji se definiraju kao mali. To ujedno potvrđuje upravo oni najteže podnose aktualnu krizu.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist