Slušni aparat

U znaku broja osam

U znaku broja osam

Za nekoliko dana stiže nam pro­ljetna ravnodnevnica, a s njom duži i topliji dani savršeni za laganu šetnjicu. Sve što je potrebno je par udobnih teni­sica i solidne bežične slušalice, i spre­mni ste spojiti zdravo s ugodnim i đira­vati u ritmu dobre glazbe. A ako niste baš sigurni što slušati, ovaj vikend su izašla tri solidna albuma za različite ukuse. Ili za nekoga tko je spreman izlo­žiti se širokom rasponu moderne glazbe.

Sleaford Mods naši su stari gosti, s cijelom kolumnom posvećenom nji­hovom prethodnom albumu ‘Spare Ribs’ od prije točno dvije godine. Pje­vač Jason Williamson i instrumen­talist Andrew Fearn su s novim ‘UKGrim’ došli do već osmog dugosviraju­ćeg uratka, čime pokazuju da je fokus na društveno-političku tematiku uvi­jek dobar izbor jer su korumpirani i nesposobni političari i budale koje im daju svoje glasove nepresušno i perpe­tualno obnovljivo vrelo. Samim naslo­vom Modsi pokazuju što misle o stanju svoje domovine nakon katastrofalne odluke o izlasku iz Europske Unije. Britanci danas žive lošije nego ikada u povijesti, suočeni s visokim cijenama, nestašicama i konstantnim odljevom sposobne radne snage.

Naslovna stvar sa svojim pratećim animiranim spo­tom otvara album presjekom stanja nacije – s naglaskom na svoju precije­njenu vladu, u ‘Tilldipper’ kritiziraju sveprisutnu korupciju, a u ‘Right Wing Beast’ sebične i narcisistične ulizice i priljepke. Modsi se ne ustručavaju ni kritizirati glazbenu scenu u ‘D.I.Why’ ili ‘Pit 2 Pit’ u kojoj i sebe vide kao dio općeg problema. No dvije najbolje stvari su one s gostujućim dionicama, ‘Force 10 from Navarone’ (pogledajte i istoi­meni solidan akcijski film s Harrisonom Fordom i Francom Nerom) s Florence Shaw iz Dry Cleaning, i meni najdraža ‘So Trendy’ s Perry Farrellom. Sleaford Mods su s ‘UKGrim’ dosegnuli nove

kvalitativne visine, a njihova mješavina dubstepa i post-punka zarazit će vas već s prvim taktovima.
Ako ste sasvim zaboravili da je kra­jem osamdesetih i početkom devede­setih industrijski metal bio iznimno komercijalan žanr, možda je album ‘Screamers’ odlična prilika da se pod­sjetite na Treponem Pal, band koji je u tom razdoblju bio iznimno utjecajan i cijenjen, ali nikad tako komercijalno uspješan kao Ministry, Fear Factory ili Nine Inch Nails. Od originalne postave iz 1986. preostao je samo pjevač Marco Neves, a novi album njihov je uku­pno osmi, prvi nakon ‘Rockers Vibes’ iz 2017.

Njihov najveći uspjeh ostaje ‘Excess & Overdrive’ iz zlatnog doba industrijale, a sa ‘Screamers’ se kroz jedanaest pjesama pokušavaju vratiti u to vrijeme i pronaći mali komadić pro­stora u glazbenom stilu kojeg Ramm­stein herkulovskim naporom pokušava održati na životu. Stoga ‘Out of Mind’ i ‘Earthquake’ najviše podsjećaju na nji­hove njemačke kolege. ‘Heavy Load’ i ‘Machine’ sličniji su drugim Nijemcima – KMFDM-u, no klasični Treponem Pal, koji je uvijek eksperimentirao s jamaj­kanskim i europskim dubom odlično se čuje na uvodnoj ‘The Fall’ te ‘Too Late’ i ‘Cosmic Riders’. ‘Screamers’ zasigurno neće ostati zapamćen kao vrhunac industrijskog metala, ali je solidno ostvarenje koje se isplati više­struko preslušati u 2023. godini.

Onima željnim sporijeg metala s pjevnim vokalnim dionicama i dobrim solažama dobro će sjesti u uho šved­ski tradicionalni epski doom band Isole i njihov najnoviji, osmi album ‘Anesidora’. Sedam vrlo kvalitetnih pjesama u tradiciji Candlemassa i Solitude Aeturnusa, s odličnim voka­lom Daniela Bryntsea prvi su kvali­tetan doom album u 2023. godini. S dovoljno raznolikosti od početne ‘The Song of the Whales’, preko balade ‘For­give Me’ i gitarski orijentirane ‘Mono­tonic Screams’, vrhunac dosižu na epskoj osmominutnoj ‘In Abundance’, miješajući visoke čiste vokale s čestim dubokim zlokobnim režanjem. Odli­čan doom album i velika preporuka ukoliko volite điravati čvrstim odluč­nim koracima.

I odličan razlog da u vašoj šetnji ignorirate nametljive poznanike koji mašu i trube. Uvijek im kasnije možete reći: ‘Slušao sam odličnu muziku!’.

FOTO: Sleaford Mods — sleafordmods.co.uk

Treponem Pal — Heavy Pal Association

Isole — Hammerheart Records

 

 

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić