Slušni aparat

U znaku broja osam

Za nekoliko dana stiže nam pro­ljetna ravnodnevnica, a s njom duži i topliji dani savršeni za laganu šetnjicu. Sve što je potrebno je par udobnih teni­sica i solidne bežične slušalice, i spre­mni ste spojiti zdravo s ugodnim i đira­vati u ritmu dobre glazbe. A ako niste baš sigurni što slušati, ovaj vikend su izašla tri solidna albuma za različite ukuse. Ili za nekoga tko je spreman izlo­žiti se širokom rasponu moderne glazbe.

Sleaford Mods naši su stari gosti, s cijelom kolumnom posvećenom nji­hovom prethodnom albumu ‘Spare Ribs’ od prije točno dvije godine. Pje­vač Jason Williamson i instrumen­talist Andrew Fearn su s novim ‘UKGrim’ došli do već osmog dugosviraju­ćeg uratka, čime pokazuju da je fokus na društveno-političku tematiku uvi­jek dobar izbor jer su korumpirani i nesposobni političari i budale koje im daju svoje glasove nepresušno i perpe­tualno obnovljivo vrelo. Samim naslo­vom Modsi pokazuju što misle o stanju svoje domovine nakon katastrofalne odluke o izlasku iz Europske Unije. Britanci danas žive lošije nego ikada u povijesti, suočeni s visokim cijenama, nestašicama i konstantnim odljevom sposobne radne snage.

Naslovna stvar sa svojim pratećim animiranim spo­tom otvara album presjekom stanja nacije – s naglaskom na svoju precije­njenu vladu, u ‘Tilldipper’ kritiziraju sveprisutnu korupciju, a u ‘Right Wing Beast’ sebične i narcisistične ulizice i priljepke. Modsi se ne ustručavaju ni kritizirati glazbenu scenu u ‘D.I.Why’ ili ‘Pit 2 Pit’ u kojoj i sebe vide kao dio općeg problema. No dvije najbolje stvari su one s gostujućim dionicama, ‘Force 10 from Navarone’ (pogledajte i istoi­meni solidan akcijski film s Harrisonom Fordom i Francom Nerom) s Florence Shaw iz Dry Cleaning, i meni najdraža ‘So Trendy’ s Perry Farrellom. Sleaford Mods su s ‘UKGrim’ dosegnuli nove

kvalitativne visine, a njihova mješavina dubstepa i post-punka zarazit će vas već s prvim taktovima.
Ako ste sasvim zaboravili da je kra­jem osamdesetih i početkom devede­setih industrijski metal bio iznimno komercijalan žanr, možda je album ‘Screamers’ odlična prilika da se pod­sjetite na Treponem Pal, band koji je u tom razdoblju bio iznimno utjecajan i cijenjen, ali nikad tako komercijalno uspješan kao Ministry, Fear Factory ili Nine Inch Nails. Od originalne postave iz 1986. preostao je samo pjevač Marco Neves, a novi album njihov je uku­pno osmi, prvi nakon ‘Rockers Vibes’ iz 2017.

Njihov najveći uspjeh ostaje ‘Excess & Overdrive’ iz zlatnog doba industrijale, a sa ‘Screamers’ se kroz jedanaest pjesama pokušavaju vratiti u to vrijeme i pronaći mali komadić pro­stora u glazbenom stilu kojeg Ramm­stein herkulovskim naporom pokušava održati na životu. Stoga ‘Out of Mind’ i ‘Earthquake’ najviše podsjećaju na nji­hove njemačke kolege. ‘Heavy Load’ i ‘Machine’ sličniji su drugim Nijemcima – KMFDM-u, no klasični Treponem Pal, koji je uvijek eksperimentirao s jamaj­kanskim i europskim dubom odlično se čuje na uvodnoj ‘The Fall’ te ‘Too Late’ i ‘Cosmic Riders’. ‘Screamers’ zasigurno neće ostati zapamćen kao vrhunac industrijskog metala, ali je solidno ostvarenje koje se isplati više­struko preslušati u 2023. godini.

Onima željnim sporijeg metala s pjevnim vokalnim dionicama i dobrim solažama dobro će sjesti u uho šved­ski tradicionalni epski doom band Isole i njihov najnoviji, osmi album ‘Anesidora’. Sedam vrlo kvalitetnih pjesama u tradiciji Candlemassa i Solitude Aeturnusa, s odličnim voka­lom Daniela Bryntsea prvi su kvali­tetan doom album u 2023. godini. S dovoljno raznolikosti od početne ‘The Song of the Whales’, preko balade ‘For­give Me’ i gitarski orijentirane ‘Mono­tonic Screams’, vrhunac dosižu na epskoj osmominutnoj ‘In Abundance’, miješajući visoke čiste vokale s čestim dubokim zlokobnim režanjem. Odli­čan doom album i velika preporuka ukoliko volite điravati čvrstim odluč­nim koracima.

I odličan razlog da u vašoj šetnji ignorirate nametljive poznanike koji mašu i trube. Uvijek im kasnije možete reći: ‘Slušao sam odličnu muziku!’.

FOTO: Sleaford Mods — sleafordmods.co.uk

Treponem Pal — Heavy Pal Association

Isole — Hammerheart Records

 

 

Pročitajte još

Tininih 15

Petar Ipšić

Roadburn XX dominacija

Ivan Jelčić

Adio kacigama

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija