Aktualno

U TIJEKU SANACIJA KROVIŠTA DVORCA SODERINI Vlasnik šuti dok se kulturno dobro ne obnavlja po pravilima struke

U TIJEKU SANACIJA KROVIŠTA DVORCA SODERINI Vlasnik šuti dok se kulturno dobro ne obnavlja po pravilima struke

Jesmo li svjedoci još jednog pri­mjera nepovratne devastacije kultur­nog dobra, pitanje je koje smo posta­vili sebi izlaskom na teren u Orašac na lokaciju dvorca Soderini gdje se upravo odvijaju opširni građevinski radovi. Za njih smo doznali tek slučajno, šet­njom kroz kompleks Vrtova sunca, a o navedenom nas je izostavila obavije­stiti i nepostojeća građevinska ploča na kojoj je nužno navesti kako se oni izvode sukladno građevinskoj dozvoli. Unatoč pokušaju komunikacije sa šačicom radnika čiji voditelj nam je pristao otkriti samo da je zatečeno stanje zgrade ljetnikovca bilo derutno, nismo doznali ni tko je investitor i koja je njegova namjera s ovim povijesnim zdanjem.

Uočena odstupanja
U nedostatku informacija obratili smo se stoga Ministarstvu kulture koje nam je odgovorilo kako Konzervatorski odjel u Dubrovniku doista jest dvjema zagrebačkim tvrtkama u prosincu 2019. godine izdao odobrenje za hitnu sanaciju krovišta, međutim ‘tijekom redovitog konzervatorskog nadzora uočena su određena odstupanja od projektne dokumentacije te će se za ista od investitora i izvođača zatražiti usklađenje s odobrenim projektom’. Uostalom, pogledom na tešku meha­nizaciju prisutnu na gradilištu, i laik bi mogao posumnjati kako se spomenuti radovi nisu zadržali tek na popravku krova.
O tome potrudili smo dobiti oči­tovanje samog vlasnika nekretnine Dvorac Soderini d. o. o., no u nemo­gućnosti pronalaska valjanog kon­takta do njega ipak nismo došli te smo se uz pomoć omiljene Internet tražilice odlučili podsjetiti o kome je zapravo riječ. Uvidom u Sudski registar Mini­starstva pravosuđa, naime, evidentno je kako su glavni ulagači Josip i Boris Kordić, otac i sin dubrovačkoj javno­sti od ranije poznati kao kupci Dubro­vačkih vrtova sunca koje im ih je 2005. prodao Dubrovčanin Pero Vićan. Kako je zemljište bilo dijelom u posjedu države, nagodbom s RH i Hrvatskim fondom za privatizaciju su joj zbog tzv. poslovne nužnosti morali isplatili 137,4 milijuna kuna.

Više pročitajte u novom broju DuLista!

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist