Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatsku stiglo Pfizerovo cjepivo, u Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici

U Hrvatsku stiglo Pfizerovo cjepivo, u Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici

U subotu u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa. Čuvat će se u HZJZ-u, odakle će se razvoziti u ostale županije. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva, prenosi HRT. U Dubrovniku će u ponedjeljak prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U našu županiju inače stiže 175 doza cjepiva.

Plan cijepljenja
Vlada je u srijedu objavila dokument u kojem je predstavila plan cijepljenja protiv covida-19.

Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a osigurano je ukupno 5.905.000 doza, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković koji očekuje da se cijepi najmanje 70 posto stanovništva.

Sigurnost i djelotvornost cjepiva temelji se na rezultatima kontroliranih kliničkih ispitivanja, istaknuo je premijer na konferenciji za novinare predstavljajući plan cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj koji je vlada donijela na današnjoj sjednici, prenosi Index.

Cjepivo će u Hrvatskoj biti ravnomjerno raspoređeno i dostupno u svim županijama po načelu pravednosti, solidarnosti i nužne skrbi za najpotrebitije osobe u odnosu na rizik od infekcije za dob i posao kao i rizik od teških oblika bolesti i komplikacija. Stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštititi ako 70 posto stanovnika bude cijepljeno. Za senzibiliziranje javnosti za cijepljenje Hrvatski zavod za javno zdravstvo osmislio je kampanju s ključnom porukom ‘Misli na druge. cijepi se!’, čime je naglasak stavljen na društvenu odgovornost koju svi građani trebaju pokazati.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist