Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa

U Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkog soja koronavirusa. Riječ je o dvije osobe koje su se u Hrvatsku vratile iz Afrike, javlja N1. Osim toga, raste i broj zaraženih britanskim sojem virusa. Kako je rekla epidemiologinja Goranka Petrović za N1, u petak su stigli rezultati sekvencioniranja onih uzoraka koji su se poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 posto pozitivnih uzoraka.
Petrović naglašava kako se prema postojećim podacima britanska varijanta virusa brže širi i do 50 posto od južnoafričkog, s tim da kod te varijante nije još potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor, kao kod južnoafričkog soja. Kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji, istaknula je Petrović. Dodala je da i proizvođači cjepiva pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.
-Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji – kazala je Petrović.
Na pitanje zašto se najviše govori o britanskom i južnoafričkom soju rekla je kako te varijante virusa povećavaju zabrinutost jer imaju nekakve osobine koje mogu promijeniti možda čak i tijek pandemije. Lakše se i brže šire pa mogu i povećati broj hospitalizacija i smrtnih ishoda. Postoje neke naznake, ali to nije utvrđeno, da bi britanski soj eventualno mogao izazivati i nešto teže kliničke slike, rekla je.
Upitana je i o naglom povećanju broja zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Rekla je kako je tu riječ o kombinaciji opuštanja, odnosno lažne sigurnosti.
-Kad tjednima imamo lijepu situaciju, a imali smo stabilan silazni trend to kod građana ulijeva sigurnost da je najgore prošlo. Međutim, vidite kako se to relativno brzo može promijeniti. Važno je pratiti situaciju i brzo detektirati žarište, lokalizirati ga i primijeniti mjere da se ono ugasi i spriječi prelijevanje u druga područja – naglasila je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist