Koronavirus u Hrvatskoj

NAKON SASTANKA ŠEFOVA VLADA EU Uvest će se ‘Covid putovnice’

Šefovi vlada EU odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima, prenosi Index Deutsche Welle.
Prema riječima njemačke kancelarke Angele Merkel ‘politička odluka’ o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena.
-‘Nisam programer’, odgovorila je Merkel na pitanje Deutsche Wellea bi li takav elektronski certifikat ili covid-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. ‘Ali, sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti’, dodala je. Pri tome će samo izrada nacionalnih covid-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU-zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca.
Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju šefova vlada i država EU Kurz je rekao da bi ‘zelena putovnica’ bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila ‘komadić slobode’, ali i ‘uređen europski put ka normalnosti’.
-Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi – dala je do znanja kancelarka Merkel.
Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju.
Na videokonferenciji šefovi država i vlada Europske unije odobrili su prijedloge Europske komisije za bolju opskrbu cjepivom. EU podržava izgradnju nove tvornice cjepiva u Marburgu u kojoj će se proizvoditi oko milijardu doza godišnje. Borbu protiv pandemije Europska komisija u budućnosti želi voditi uz pomoć nove institucije za ‘hitne zdravstvene slučajeve’ pod nazivom Hera. Države članice su se složile da pojačaju sekvenciranje i potragu za novim varijantama virusa kako bi brže pronašle potencijalno opasne mutante.

Pročitajte još

OBRAĐENA 374 UZORKA U županiji 12 novih slučajeva

Dulist

Stožer civilne zaštite poziva turističke djelatnike i pomorce da se prijave za cijepljenje

Dulist

U Hrvatskoj 116 novih slučajeva, preminulo je 30 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija