Hrvatska

Trošimo 1953 dolara po glavi stanovnika mjesečno, Hrvatska skočila na ljestvici bogatstva!

Trošimo 1953 dolara po glavi stanovnika mjesečno, Hrvatska skočila na ljestvici bogatstva!

Hrvatska se na ljestvici indeksa bogatstva nacija varšavskog Poduzetničkog instituta (WEI) u ocjenjivanju za 2022. popela za četiri mjesta u odnosu na istraživanje WEI-ja za 2021.. Od 38 promatranih zemalja u prošloj godini, WEI je, kao i u izdanju za 2021., najbolje ocjene dao Irskoj, Švicarskoj i SAD-u, a Hrvatsku je pomaknuo s 32. na 28.mjesto, navodi Jutarnji.

– Najnoviji indeks analizira uvjete u promatranim državama na početku prošle godine, odnosno u trenucima izlaska iz epidemije COVID-a 19. Kada ih usporedimo s indeksom izrađenim prije pandemije, može se vidjeti kako su se gospodarstva država nosila s socio-ekonomskom krizom – napominje se u osvrtu WEI-ja, koji u svome istraživanju analizira članice Organizacije za ekonomsku suradnju (OECD) i članice Europske unije koje nisu u OECD-u, poput Hrvatske.

Dalje prenose da, uspoređujući nalaze o bogatstvu promatranih zemalja prije i nakon COVID-a 19, Institut, među ostalim, ukazuje na smanjenje indeksa kod najbogatijih zapadnih zemalja poput Njemačke (smanjenje indeksa za 2,2 postotna boda), Francuske (minus od 4,2 postotna boda) i Italije koja je ‘oslabila‘ za 0,9 postotnog boda. S druge strane, napominje WEI, tranzicijske države srednje i jugoistočne Europe u promatranome razdoblju popravile su svoj indeks, a među njima i Hrvatska za 3,7 postotnih bodova ili za 6,4 posto.

Indeks bogatstva nacija WEI-ja ‘uparuje‘ privatno i javno bogatstvo promatranih nacija. Javno bogatstvo ocjenjuje se u osam područja, od primjerice, zdravstva i školstva, preko infrastrukture do unutarnje sigurnosti i vojnih potencijala. Privatno bogatstvo, među ostalim, WEI iskazuje kroz razinu godišnje potrošnje građana. U slučaju Hrvatske u istraživanju se koristi podatak o 23 439 dolara godišnje (ili 1953 dolara mjesečno) privatne potrošnje po glavi stanovnika, dok je istovrsni podatak za Irsku, primjerice, 87 869 dolara, a za Kolumbiju, posljednju na ljestvici Instituta, 11 720 dolara.

Hrvatska je u međugodišnjem ocjenjivanju WEI-ja pretekla Slovačku, Latviju, Mađarsku i Rumunjsku te napravila najveći skok na ljestvici među analiziranim državama.

– Budući da u odnosu na 2020., lani pad bilježi i Velika Britanija, za 4,4 boda ili za 5,1 posto, vidljivo je da je šok od epidemije i popratne politike vlada ostavio toliki trag na zapadnoeuropske zemlje da im potpuni gospodarski oporavak tek slijedi. Iznimke od spomenutoga su Danska i Švedska, kao i Irska. No, kao i svake godine, rezultat Irske smatramo specifičnim zbog osobitosti irskog nacionalnog dohotka – komentira WEI. Više potražite ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist