Aktualno

Trošak uvođenja eura bit će jednokratan. Cijene će rasti zbog zaokruživanja

Trošak uvođenja eura bit će jednokratan. Cijene će rasti zbog zaokruživanja

Učinit ćemo sve da ne dođe do značajnijeg pritiska na rast cijena zbog uvođenja eura – rekao je Zvonimir Savić, glavni ekonomist HGK i savjetnik premjera, na konferenciji za medije, koja se ovog ponedjeljka održala u Dubrovniku. Rekao je kako je procjena da će trošak konverzije imati utjecaj na cijene, ali blagi i jednokratni i to u samom trenutku konverzije iz kune u euro. Takav trošak u Sloveniji je jednokratno utjecao na opću stopu inflacije od 0,3 postotna boda, baš kao i u Slovačkoj.
Nešto izrazitiji učinak odnosno utjecaj na rast cijena mogao bi biti kod dobara koja se češće kupuju, i čije su vrijednosti jako malene, kao što su pekarski proizvodi i novine, ako ništa onda zbog zaokruživanja cijena – rekao je. Dao je tako primjer kave od 10 kuna. Ako bismo sada napravili konverziju po tečaju 7,5345, ta bi kava od 10 kuna koštala 1,32723 eura, ali zaokružuje se na drugu decimalu, što je 1,33 eura. To je samo po sebi rast od 0,2 posto.
-Događat će se takve stvari zbog zaokruživanja, ali procjenjujemo da će to biti jednokratno. Da bi se spriječilo masovnije povećanje cijene, imat ćemo obvezu dvojnog iskazivanja cijena i to pola godine prije ulaska u europodručje, ali i nakon čak i do godinu dana – objasnio je dalje.
Naglasio je kako je u ovom procesu zaštita potrošača najvažnija te će kupci s dvojnim iskazivanjem cijena u svakom trenutku znati što su po kojoj cijeni kupili.
-Trenutno provodimo određene reformske mjere vezane uz ulazak u europski tečajni mehanizam, a paralelno s tim zadovoljavamo kriterije iz Maastrichta, odnosno kriterije konvergencije. Prije koronakrize mi smo sve te uvjete formalno zadovoljavali. Za vrijeme krize došlo je do jakog porasta i proračunskog manjka i javnog duga, ali to je jednokratni utjecaj te nam se ove godine svi ti kriteriji vraćaju na putanju koja zadovoljava kriterije iz Maastrichta. Uvjereni smo da ćemo ih zadovoljiti – rekao je.
Iako je nedavno rečeno kako tečaj konverzije iznositi 7,5345 kuna za euro, Savić napominje kako još nije potvrđeno da će to biti tečaj s kojim ćemo ući u euro područje.
-Tečaj 7,5345 je tečaj koji je definiran prilikom ulaska u ERM II i nije potvrđeno da će to biti tečaj s kojim ćemo ući u euro područje. Međutim, iskustvo je pokazalo da su sve države osim Slovačke ušle po tečaju s kojim su ušli u ERM II – rekao je Savić te dodao kako ćemo definitivan tečaj znati na proljeće iduće godine, kad se i bude formalno odlučivalo o našem ulasku u europodručje. Tada će se potvrditi fiksni tečaj po kojem će ukupna konverzija biti rađena.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist