Kultura

Pričokazi Željke Horvat-Vukelja oduševili najmlađe u Kabogi

Pričokazi Željke Horvat-Vukelja oduševili najmlađe u Kabogi

Renomirana hrvatska književnica, profesorica i urednica Željka Horvat-Vukelja kroz interaktivan, zabavan i poučan program najmlađu je publiku upoznala sa svojim čarobnim svijetom pričokaza u subotu, 25. rujna u dva termina u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara uz potporu zaklade Caboga Stiftung.

Pričokazi su književno-scenska forma koju je autorica osmislila na sebi svojstven način kako bi kroz kombinaciju priče i scenskog igrokaza i djeca sudjelovala u stvaranju priče. Uspješnost takve forme bila je jasno vidljiva u oba subotnja termina tijekom kojih su djeca aktivno sudjelovala u programu, u veseloj atmosferi educirajući se o svijetu oko njih, a zanimljiv i kvalitetno koncipiran sadržaj potvrdila je i puna pažnja roditelja. Tijekom šezdesetak minuta književnica je uz male rekvizite i klavinovu prisutne upoznala s pričokazima Oblaci puni kiše, Od trokuta do triangla, Obična neobična zviždaljka, Čatanuga, Šuma u klaviru i drugima, a najmlađi su pomno pratili i aktivno sudjelovali od početka do kraja.

Željka Horvat-Vukelja gotovo trideset godina bila je urednica časopisa Modre laste u izdavačkoj kući Školska knjiga, no djeca je najbolje poznaju po slikopričama uz koje su učila čitati, kao i po Hrabrici iz istoimene slikovnice, koji je postao pojam za stjecanje hrabrosti. Punih 50 godina surađuje s Dječjim i obrazovnim programom Hrvatskog radija, gdje je objavila stotinjak priča i nekoliko radioigara. Stalna je suradnica časopisa Smib te je članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Od 1989. do danas održala je više od tisuću književnih susreta u školama i knjižnicama, a u novije vrijeme na portalu Školske knjige priča svoje ‘Priče za mali odmor’.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist