Slušni aparat

Trideset prljavih godina

Trideset prljavih godina

Još relativno nedavno glavni glazbeni dan u tjednu bio je utorak, dogovorni termin izlazaka svih novih albuma. Utorak je bio izabran najprije zbog logistike kako bi svi music sho­povi mogli preko vikenda zaprimiti pošiljke i polagano ih ponedjeljkom početi slagati na police, a dodatna prednost bila je što bi butige privukle veliki broj kupaca na radni dan kada promet inače ne bi bio niti približno velik. Kad je 2015. postalo jasno da je prodaja glazbe u fizičkim forma­tima postala stvar daleke prošlosti, da music shop možete vidjeti jedino u filmovima ‘High Fidelity’ i ‘Empire Records’ i da fanovi svoj hobi upra­žnjavaju predominantno online dis­tribucijom, industrija je počela sve novitete izdavati petkom.
Otprilike u isto doba, Amazon je maljem u potiljak zadavao posmrtni udarac američkoj (i svjetskoj) malo­prodajnoj industriji, okončavajući pro­ces koji je više od četvrt stoljeća ranije započeo trgovački gigant Wal-Mart. Početkom devedesetih, male privatne butige širom Amerike su svakodnevno trajno zatvarale svoja vrata jer je svako iole veće selo, još uvijek bez kanali­zacije ili javne rasvjete, imalo barem jedan Wal-Mart hipermarket.

Kombinacija tih činjenica omogu­ćuje mi da se s nepogrešivom sigur­nosti prisjetim gdje sam točno bio u utorak dvadeset deveti rujna 1992. negdje oko osam sati ujutro – u glaz­benom odjelu lokalnog ‘Wal-Marta’. Primarni cilj: kupnja novog albuma grupe ‘Alice in Chains’ nazvanog ‘Dirt’. Alice in Chains su u tom trenutku bili druga najveća grunge grupa (nakon Nirvane) i jedina koja je prije ‘Never­mind’ izdala komercijalno uspješan album ‘Facelift’ iz 1990. Na vrhuncu popularnosti zbog pojavljivanja u kul­tnom filmu ‘Singles’ i svakodnevne prisutnosti u glavnoj rotaciji na MTV- u, album ‘Dirt’ bio je jedan od najišče­kivanijih izdanja te jeseni.
Prva singlica ‘Would?’ svirala je cijelo ljeto, sve od izdavanja ‘Singles’ soundtracka, a ‘Them Bones’ bio je najveći hit rujna. Cijeli album kon­ceptualno se naslanjao na osobna iskustva članova banda s čak tri stvari: ‘Sickman’, ‘Junkhead’ i ‘God Smack’ koje su služile kao reference na korištenje heroina. S albuma su nakon izlaska izdvojene još tri sin­glice: ‘Angry Chair’, ‘Down in a Hole’ i vjerojatno njihova najprepoznatlji­vija stvar ‘Rooster’, biografska pje­sma posvećena ocu gitarista i pjevača Jerryja Cantrella kojeg su u Vijetnamu zvali tim nadimkom.

Album je potpuno očekivano postao komercijalno uspješan, debitiravši na šestom mjestu Billboardove top-liste, na kojoj se zadržao čak 102 tjedna do rujna 1994. U tom razdoblju je progla­šen peterostruko platinastim (pet mili­juna prodanih primjeraka), a ujedno je i od mnogih glazbenih publikacija proglašen albumom godine, a čak i danas, punih trideset godina kasnije smatra se jednim od najboljih grunge albuma svih vremena (uz ‘Nevermind’, ‘Badmotorfinger’ i ‘Ten’). Prije dvije godine je izdan i album ‘Dirt (Redux)’ na kojem mnogi izvrsni sludge-doom-stonerbandovi obrađuju po jednu stvar s albuma za kompletan doživljaj pa tako vrijedi izdvojiti Thou s obradom ‘Them Bones’, Khemmis s ‘Down in a Hole’ i Vokonis sa ‘Angry Chair’.
Jerry Cantrell (gitara/vokal), Layne­Staley (vokal), basisti Mike Starr i zatim Mike Inez i bubnjar Sean Kinney zajedno su bili poznati kao Alice in Chains svega pola desetljeća. Nakon ‘Dirt’ izdali su još samo isto­imeni album 1995. te se razišli naj­više zbog Staleyevog psihološkog sta­nja i problema s ovisnošću. Staley se ubrzo nakon snimanja albuma pot­puno povukao iz javnosti i 2002. umro od posljedica droge, a devet godina kasnije istu sudbinu doživljava i Mike Starr. Grupa se okuplja ponovno 2009. S pjevačem Williamom Du Vallomi od tada izdaje tri solidna albuma, posljednji ‘Rainier Fog’ u 2018.
Inače je zanimljivo da je na pot­puno isti dan izašao još jedan izni­mno popularan album, prvijenac grupe Stone Temple Pilots nazvan ‘Core’. Snimljen čak godinu dana prije izdavanja, diskografska kuća Atlantic odlučila je iskoristiti medijsku popu­larnost grungea i tim stilom reklami­rati ove rockere iz južne Kalifornije, što je u startu doprinijelo velikom otporu kritike i publike prema ovom doista odličnom albumu sa super stvarima kao ‘Sex Type Thing’, ‘Plush’ i ‘Creep’. Ironija sudbine je to da je ‘Core’ na kraju zabilježio čak osmero­struku platinastu prodaju, ostavivši ‘Dirt’ daleko iza sebe na top-listama. Nažalost, i njihov pjevač Scott Wei­land također je prerano preminuo od posljedica ovisnosti.
Pjesme s albuma ‘Dirt’ i ‘Core’ i danas se često nalaze na mnogim streaming playlistama, pa iskoristite ovaj dvadeset deveti rujna da se još jednom prisjetite zlatnog doba grun­gea i rocka.

Alice in Chains – Columbia Records

Stone Temple Pilots – Atlantic Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić