Slušni aparat

Djedica s dredicama starima k’o punk

Djedica s dredicama starima k’o punk

Reda radi, ne očekujući posebna iznenađenja, proteklog petka kliknuo sam na ‘Free LSD’, novi album američ­kog hardcore punk kvarteta Off!, prvi koji stiže nakon osmogodišnje dis­kografske pauze, i ostao s njim cijeli vikend. Posljednjih godina objavljena je nekolicina zapaženih izdanja koja pot­pisuju grupe Viagra Boys, The Chats i Amyl & The Sniffers, ali ne bi se, barem ne zdrave pameti, moglo konstatirati da je punk u 2022. neki prominentni glazbeni pravac. Posebno nije bilo za očekivati da će bend kojeg predvodi 67-godišnji veteran hardcore punka, čiji su dreadlocksi barem dvostruko stariji od većine njegove današnje publike, uspjeti snimiti album koji eksperi­mentalnim pristupom nadograđuje izvorne obrasce zvuka bez da žrtvuje najmanji atom glazbene eksploziv­nosti i vokalne izravnosti koju posje­duju. Off! su nastali 2008. godine u Los Angelesu kada je gitarist Dimitri Coats angažiran kao producent povratnič­kog albuma legendarnih Circle Jer­ksa. Projekt je neslavno propao, ali su zato Coats i pjevač Jerksa Keith Morris kreativno kliknuli i ubrzo je stvorena postava supergrupe u kojoj su pra­zna mjesta popunili još jedan veteran, basist Steven Shane McDonald (Redd Kross, Melvins) i bubnjar grupe Roc­ket from the Crypt Mario Rubalcaba. U listopadu 2010. Off! objavljuju prvo izdanje s četiri pjesme čije ukupno trajanje jedva prelazi četiri minute. U prosincu izlazi njihov prvi album kao box set četiri zasebna kratka izdanja i nosi naziv ‘First Four EP’s’ s ukupno 16 pjesama u 17 minuta. Slijede albumi ‘Off!’ (2012.) i ‘Wasted Years’ (2014.), a sve ih promoviraju urnebesno zabavni video spotovi u kojima se pojavljuju i holivudska imena s A liste poput Jacka Blacka, ali i kolege glazbenici kao David Yow (The Jesus Lizard) ili Jack Grisham (T.S.O.L.).

1976. je godina kada u kalifornijskom gradiću Hermosa Beach Greg Ginn i Keith Morris, tek na pragu 20-ih, osni­vaju grupu Panic iz koje će nakon dvije godine izrasti Black Flag, bend koji će svojim beskompromisnom stavom i neumornim nastupima, uvijek na rubu konflikta, postaviti infrastruk­turu potrebnu za nastanak nezavisne američke rock scene 80-ih i srastanje mreže klubova. U postavi koju su uz Ginna i Morrisa činili basist Chuck Dukowski i bubnjar Bryan Migdol Black Flag objavljuju EP ‘Nervous Bre­akdown’ (siječanj 1979.) s četiri pjesme u tek pet minuta trajanja. Morris će iste godine napustiti bend i osnovati Circle Jerks, a do instalacije Henryja Rollinsa kao pjevača 1981., u Black Flagu će se izmijeniti još Ron Reyes i Dez Cadena. No, to kratko izdanje, koje je ujedno i prvo izdanje stožerne indie etikete 80-ih SST Records, uz kolekciju ranih singlova ‘The First Four Years’ i album ‘Damaged’, ostat će definitivno žanrov­sko ostvarenje i najfrenetičnije izdanje Black Flaga. Ne čudi stoga da se Keith Morris točno 30 godina otkada je napu­stio Black Flag poslužio svojim nasli­jeđem parafrazirajući naziv i koncept albuma svog prvog benda. I ‘First Four EPs’ i ‘The First Four Years’ imaju 16 pjesama, dok artwork osmišljava i pot­pisuje slikar Raymond Pettibon, brat Grega Ginna i autor čuvenog Black Flag logotipa, vjerojatno najzloglasni­jeg vizuala punk-rocka, koji je posebno iritirao od pripadnike policijskih snaga okruga Los Angelesa.

U mnogočemu su se Off! najbliže pri­makli ekonomičnom zvuku i utjelovili konfrontirajući stav ranog Black Flaga, osvojivši instant odobravanje novih i starih poklonika žanra, ali i brojnih kolega na glazbenoj sceni. Najista­knutiji propagator benda bez premca je frontmen Red Hot Chili Peppersa Anthony Kiedis; on se godinama nije izvlačio ili iz majice ili šilterice s logom grupe. ‘Free LSD’ donosi i posve novu postavu; Morris i Coats su kreativna okosnica, dok moćnu ritam sekciju čine Autry Fulbright II, basist… And You Will Know Us by the Trail of Dead i bubnjar Justin Brown, koji ne dolazi iz rock svijeta, a najpoznatiji je po radu s Thundercatom. Ovaj put pjesme su nešto duže što znači da u prosjeku ne traju jednu nego dvije minute. Gitarske pasaže krasi sludge, trash i heavy metal oštrica pa je cijela glazbena slika puno masnija nego prije. Keith Morris vrišti kao da je 40 godina mlađi, a bend otpri­like zvuči kao da Queens of the Stone Age sviraju GBH ili kao da Sepultura praši katalog Minor Threat. Pjesme se redaju bez pauze, a prošarane su kakofonič­nim free-jazz intermecima s isturenim saksofonom kao na kultnom albumu ‘Funhouse’ Stoogesa. Singlovi ‘War Above Los Angeles’ i ‘Kill to be Heard’ nastavljaju niz fenomenalnih spotova, a čine ih isječci iz filma ‘Free LSD’ reda­telja Dimitrija Coatsa, Sci-Fi komedije o bendu, trenutno u fazi post produk­cije, dok će ‘Invisible Empire’, ‘Ignored’, i ‘Black Widow Group’ sigurno postati novi favoriti među ljubiteljima žanra i benda. Ako se smatrate takvima, onda nemate što čekati.

Foto www.offofficial.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić