Slušni aparat

Djedica s dredicama starima k’o punk

Reda radi, ne očekujući posebna iznenađenja, proteklog petka kliknuo sam na ‘Free LSD’, novi album američ­kog hardcore punk kvarteta Off!, prvi koji stiže nakon osmogodišnje dis­kografske pauze, i ostao s njim cijeli vikend. Posljednjih godina objavljena je nekolicina zapaženih izdanja koja pot­pisuju grupe Viagra Boys, The Chats i Amyl & The Sniffers, ali ne bi se, barem ne zdrave pameti, moglo konstatirati da je punk u 2022. neki prominentni glazbeni pravac. Posebno nije bilo za očekivati da će bend kojeg predvodi 67-godišnji veteran hardcore punka, čiji su dreadlocksi barem dvostruko stariji od većine njegove današnje publike, uspjeti snimiti album koji eksperi­mentalnim pristupom nadograđuje izvorne obrasce zvuka bez da žrtvuje najmanji atom glazbene eksploziv­nosti i vokalne izravnosti koju posje­duju. Off! su nastali 2008. godine u Los Angelesu kada je gitarist Dimitri Coats angažiran kao producent povratnič­kog albuma legendarnih Circle Jer­ksa. Projekt je neslavno propao, ali su zato Coats i pjevač Jerksa Keith Morris kreativno kliknuli i ubrzo je stvorena postava supergrupe u kojoj su pra­zna mjesta popunili još jedan veteran, basist Steven Shane McDonald (Redd Kross, Melvins) i bubnjar grupe Roc­ket from the Crypt Mario Rubalcaba. U listopadu 2010. Off! objavljuju prvo izdanje s četiri pjesme čije ukupno trajanje jedva prelazi četiri minute. U prosincu izlazi njihov prvi album kao box set četiri zasebna kratka izdanja i nosi naziv ‘First Four EP’s’ s ukupno 16 pjesama u 17 minuta. Slijede albumi ‘Off!’ (2012.) i ‘Wasted Years’ (2014.), a sve ih promoviraju urnebesno zabavni video spotovi u kojima se pojavljuju i holivudska imena s A liste poput Jacka Blacka, ali i kolege glazbenici kao David Yow (The Jesus Lizard) ili Jack Grisham (T.S.O.L.).

1976. je godina kada u kalifornijskom gradiću Hermosa Beach Greg Ginn i Keith Morris, tek na pragu 20-ih, osni­vaju grupu Panic iz koje će nakon dvije godine izrasti Black Flag, bend koji će svojim beskompromisnom stavom i neumornim nastupima, uvijek na rubu konflikta, postaviti infrastruk­turu potrebnu za nastanak nezavisne američke rock scene 80-ih i srastanje mreže klubova. U postavi koju su uz Ginna i Morrisa činili basist Chuck Dukowski i bubnjar Bryan Migdol Black Flag objavljuju EP ‘Nervous Bre­akdown’ (siječanj 1979.) s četiri pjesme u tek pet minuta trajanja. Morris će iste godine napustiti bend i osnovati Circle Jerks, a do instalacije Henryja Rollinsa kao pjevača 1981., u Black Flagu će se izmijeniti još Ron Reyes i Dez Cadena. No, to kratko izdanje, koje je ujedno i prvo izdanje stožerne indie etikete 80-ih SST Records, uz kolekciju ranih singlova ‘The First Four Years’ i album ‘Damaged’, ostat će definitivno žanrov­sko ostvarenje i najfrenetičnije izdanje Black Flaga. Ne čudi stoga da se Keith Morris točno 30 godina otkada je napu­stio Black Flag poslužio svojim nasli­jeđem parafrazirajući naziv i koncept albuma svog prvog benda. I ‘First Four EPs’ i ‘The First Four Years’ imaju 16 pjesama, dok artwork osmišljava i pot­pisuje slikar Raymond Pettibon, brat Grega Ginna i autor čuvenog Black Flag logotipa, vjerojatno najzloglasni­jeg vizuala punk-rocka, koji je posebno iritirao od pripadnike policijskih snaga okruga Los Angelesa.

U mnogočemu su se Off! najbliže pri­makli ekonomičnom zvuku i utjelovili konfrontirajući stav ranog Black Flaga, osvojivši instant odobravanje novih i starih poklonika žanra, ali i brojnih kolega na glazbenoj sceni. Najista­knutiji propagator benda bez premca je frontmen Red Hot Chili Peppersa Anthony Kiedis; on se godinama nije izvlačio ili iz majice ili šilterice s logom grupe. ‘Free LSD’ donosi i posve novu postavu; Morris i Coats su kreativna okosnica, dok moćnu ritam sekciju čine Autry Fulbright II, basist… And You Will Know Us by the Trail of Dead i bubnjar Justin Brown, koji ne dolazi iz rock svijeta, a najpoznatiji je po radu s Thundercatom. Ovaj put pjesme su nešto duže što znači da u prosjeku ne traju jednu nego dvije minute. Gitarske pasaže krasi sludge, trash i heavy metal oštrica pa je cijela glazbena slika puno masnija nego prije. Keith Morris vrišti kao da je 40 godina mlađi, a bend otpri­like zvuči kao da Queens of the Stone Age sviraju GBH ili kao da Sepultura praši katalog Minor Threat. Pjesme se redaju bez pauze, a prošarane su kakofonič­nim free-jazz intermecima s isturenim saksofonom kao na kultnom albumu ‘Funhouse’ Stoogesa. Singlovi ‘War Above Los Angeles’ i ‘Kill to be Heard’ nastavljaju niz fenomenalnih spotova, a čine ih isječci iz filma ‘Free LSD’ reda­telja Dimitrija Coatsa, Sci-Fi komedije o bendu, trenutno u fazi post produk­cije, dok će ‘Invisible Empire’, ‘Ignored’, i ‘Black Widow Group’ sigurno postati novi favoriti među ljubiteljima žanra i benda. Ako se smatrate takvima, onda nemate što čekati.

Foto www.offofficial.com

Pročitajte još

Mapa s Interneta kao dar Bogu

Petar Ipšić

Najpoznatiji kalifornijski harmonikaš

Ivan Jelčić

Suze na plesnom podiju

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija