Grad

Srđ je Grad: Tribina je dokazala kako je investitor u infrastrukturu za golf – Grad Dubrovnik

Srđ je Grad: Tribina je dokazala kako je investitor u infrastrukturu za golf - Grad Dubrovnik

Na tribini naslovljenoj Čiji su troškovi infrastrukture na Srđu? koju je organizirala inicijativa „Srđ je naš“ pokušalo se doći do nedvosmislenog odgovora na pitanje hoće li infrastrukturu tog privatnog nekretninskog projekta platiti Investitor ili Grad Dubrovnik, odnosno građani grada Dubrovnika.

Tribina je, tvrde Srđevci, uspjela u svojoj nakani, jer smo doznali odgovor na postavljeno pitanje. Na našu veliku žalost, doznali smo i da je dilema iz naslova lažna – investitor u infrastrukturu je Grad Dubrovnik.

Kako navode dalje u svom priopćenju, ”tijekom tribine citiran je stav investitora s javne rasprave u kojoj je nedvosmisleno bilo rečeno da će cjelokupan trošak infrastrukture (tada procijenjen na oko 570 milijuna kuna) biti financiran u potpunosti i bez prebijanja – izravnom uplatom u vrijednosti od 78% ukupnog troška infrastrukture, a drugim dijelom (22%) iz komunalnog doprinosa kojeg će također uplatiti investitor.

Kad kažemo „infrastruktura“, misli se na ono definirano u svim službenim studijama, a to su: „vodoopskrba, zaštita oborinskih voda, sustav napajanja vodom, ekološki sustavi, odvodnja, elektroopskrba, telekomunikacije, prometnice i dr.“

No, iako je više puta sa strane inicijative „Srđ je Naš“ i liste „Srđ je Grad“ bilo davano upozorenje da se prije potpisivanja ugovora kojim bi se potvrdio ovaj model financiranja ne smiju pokretati nikakve radnje ishođenja dozvola, Grad Dubrovnik je na osnovu opunomoćenja Andra Vlahušića dao investitoru upravo to pravo, čime je ozbiljno ugrozio pregovaračku poziciju Grada Dubrovnika jer ishođenjem građevinskih dozvola Grad Dubrovnik i faktično biva stavljen u poziciju – investitora.

Na tribini je također iznesen podatak, do kojeg je izračunom došao UO za komunalne djelatnosti Grada Dubrovnika, da će Razvoj Golf d.o.o. Gradu uplatiti 201 milijun kuna na ime komunalnog doprinosa. Tako su, zahvaljujući začudnom odsustvu sinkroniziranosti između tvrtke Razvoj Golf i gradskih pročelnika, građani Dubrovnika na tribina mogli jedino nijemo računati pravu cijenu infrastrukture – jer ako 201 milijun kuna čini samo 22% komunalnih doprinosa, koliko je onda ukupna vrijednost infrastrukture (ne zaboravimo da je investitor naveo cifru od oko 570 miljuna kuna) i koliki onda iznos (78%) moraju prethodno izravno uplatiti Gradu Dubrovniku!?

Lako bi, međutim, bilo da je samo matematika kolateralna žrtva ovog javno-privatnog partnerstva, u kojem, kao i u onom vezanom uz javnu garažu, javne jesu obveze, dok profit ostaje privatan.

Iz tvrtke Razvoj Golf zaboravili su napomenuti da je iznos od 201 milijun kuna komunalnog doprinosa izračunat na temelju pune izgrađenosti koju dozvoljava UPU. U stvarnosti, developeri na Srđu će, ako im to dopustimo, izgraditi prvu fazu projekta (i uplatiti pripadajući dio za komunalnu infrastrukturu), a na ostale faze možemo čekati i 20 godina. Ovo bi također trebala biti tema Ugovora. Za to vrijeme Grad će financirati infrastrukturu do potpune izgrađenosti. Jer, to je i „malome Ivici“ jasno, ne može se izgraditi cesta ili sustav vodoopskrbe samo za prvu fazu. O tome svjedoči i podzemna trafostanica u Srđu, koju je s javnih 160 milijuna kuna svih građana RH HEP izgradio malim dijelom za građane Dubrovnika, a većim dijelom za „golfere“ prem a maksimalnoj snazi predviđenoj UPU-om. Od tvrtke Razvoj Golf nas ne čudi da manipulacijama podataka pokušava prikriti svoj stvarni interes, ali naprosto je nevjerojatno da su im u svojoj kratkovidnosti u tome sekundirali i nazočni predstavnici Grada Dubrovnika.

Nadalje, na tribini smo doznali da tvrtka Razvoj Golf očekuje od tvrtki u vlasništvu lokalne samouprave (Vodovod Dubrovnik) i onih u vlasništvu RH (HEP, Odašiljači veze) da vlastitim sredstvima financiraju infrastrukturu privatnog golferskog projekta. Tako bi Vodovod Dubrovnik trebao o svom trošku zacijeviti postojeći vodoopskrbni tunel ispod Srđa (cca. 12,5 milijuna kuna), premda je pravi razlog zacjevljenja prevencija da se kroz krško tlo ne izliju pesticidi ili fekalne vode iz sustava izravno u naš vodoopskrbni sustav, jednako tako Odašiljači i veze bi o svom trošku trebali izmjestiti repetitor (cca 80 milijuna kuna), dok bi HEP (pored navedene trafostanice) trebao o svom trošku provesti podzemne kabele do privatnih vila i apartmana. Sve je to javni novac, kojeg predstavnik tvrtke Razvoj Golf, nazočan na tribini, ne smatra javnim. To nas ne čudi. Tajni sastanci „investitora“ i javnih službenika po hotelskim lobbyjima i restoranima i služe tome da se javni novac preseli u privatne džepove.

Osim navedenoga, tvrtka Razvoj Golf je na tribini odbila komentirati činjenicu da je Ugovorom o koncesiji (koji je, usput budi rečeno, raskinut u trenutku kada je UPU objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika, dakle još u kolovozu 2013.) Grad Dubrovnik u obvezi izgraditi cestu od Bosanke do tvrđave Imperijal, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna kuna. Nije nam jasno zašto im dajemo 50 milijuna kuna kad to ne moramo napraviti!? Tvrđava je trebala biti rekonstruirana još u listopadu 2015., a nema još niti dozvolu. Zašto većina u Gradskom vijeću ne želi konstatirati raskid Ugovora u koncesiji, nek je njima na savjest!

Konačno, predstavnik tvrtke Razvoj Golf, priznao je na kraju tribine da je još 2013. godine znao da je zakonski investitor u infrastrukturu projekta – jedinica lokalne samouprave, njene komunalne tvrtke i Republika Hrvatska. Gospodin Kusalić uistinu nije lagao kada je tijekom javne rasprave odlučno utvrdio da će Investitor snositi sve troškove infrastrukture.

Zahtjevi inicijative „Srđ je Naš“ i liste „Srđ je Grad“ vrlo su jasni u zaštiti lokalnih interesa zajednice: tražimo od političkih opcija u Gradskom vijeću da konstatiraju raskid ugovora o koncesiji nad tvrđavom Imperijal, tražimo od župana Dobroslavića da postupi po odluci Visokog upravnog suda i vrati projekt u zakonske gabarite od 100 ha, konačno, tražimo od Gradonačelnika Vlahušića da zaustavi sve radnje iz kojih bi mogle proizaći daljnje obveze Grada Dubrovnika i povuče sve punomoći koje je dao tvrtki Razvoj Golf. Tražimo od Gradonačelnika Vlahušića da javno objavi prijedlog ugovora koji je dostavio Razvoj Golf i daljnje pregovore oko sklapanja Ugovora s Razvoj Golf vodi javno predstavljajući građanima sve obaveze koje Grad Dubrovnik preuzima”, navode Srđevci u svom priopćenju.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist