AktualnoUrednički izbor

ŠESTOGODIŠNJA ANA PERAK PRAVI JE ŠAHOVSKI TALENT Šah mi je fora, a počela sam ga igrati s bratom

ŠESTOGODIŠNJA ANA PERAK PRAVI JE ŠAHOVSKI TALENT Šah mi je fora, a počela sam ga igrati s bratom

Šestogodišnja Dubrovkinja Ana Perak pravi je šahovski talent! Iako se tek upoznala s ovom igrom na tabli s crno-bijelim poljima te je prošla osnove, sudjelovala je prvi put na državnom natjecanju i osvojila brončanu medalju. A, prvi je to put da su djeca iz Dubrovnika nakon više od desetljeća uopće sudjelovala na ovom turniru. S Anom i njezinom mamom Ivanom Perak porazgovarali smo o ovom velikom uspjehu.

— Sretna sam i uzbuđena zbog svog uspjeha. Bilo mi je malo teško, imala sam malu tremu. Neke su mi partije bile lakše, druge malo teže – kratko je i samozatajno istaknula Ana dodavši kako joj je šah ‘fora jer ga i brat igra pa je tako s njime i počela’.

Ana je inače sestra desetogodišnjeg aritmetičkog znalca Mateja Peraka s kojim smo razgovarali prije nekoliko brojeva nakon što je ostao drugi u državi u svojoj skupini na nacionalnom natjecanju iz ALOHA mentalne aritmetike. Matej je također veliki zaljubljenik u šah, a u tome ga prati i njegova sestrica.

Počela vježbati s tatom i bratom

— Prvo je Matej počeo s četiri godine vježbati šah s tatom, a onda je Ana isto s tatom i bratom malo vježbala. Prije tri mjeseca smo ostali 20-ak dana doma zbog korone i imali smo više vremena pa se cijela obitelj dodatno zainteresirala za šah i malo smo se značajnije tome posvetili. Čula sam za školu šaha koju je organizirao Šahovski klub Dubrovnik, a trenerica je djeci bila Tihana Iveković iz Zagreba. Ona je vodila školu online i podijelila ih je u nekoliko grupa. Ana se nije na početku bila priključila, već Matej, a ona bi onako povremeno slušala sa strane i pratila. Trenerica je onda Mateja prebacila u napredniju grupu, a ja sam pitala može li Ana ostati u toj početničkoj grupi kako bi se upoznala s osnovama, da malo s time krene. I tako je sve počelo. Gospar Ivo Ivanković i Nikša Ivanković iz Šahovskog kluba Dubrovnik počeli su organizirati večeri šaha na koju su dolazila djeca. Kako smo ih odlučili poslati na natjecanje, gospar Nikša je dolazio doma, igrao bi s njima, podučavao ih. Bodrio ih je na natjecanju i bio im velika potpora, analizirao je njihove partije – otkriva nam mama Ivana.

Ana je na pojedinačnom šahovskom prvenstvu Hrvatske za kadetkinje i kadete za uzraste do 7, 9, 11, 13 i 15 godina skupila 4,5 boda iz sedam kola, a igrala je protiv osam djevojčica. Svaka od njih, tumači nam Ivana Perak, imala je sat i pol za igru plus dodatnih 30 sekundi po potezu.

Koncentracija od četiri sata

— Partija šaha tako može trajati i do četiri sata. Ana je neku završila brže, neku je igrala sat i pol vremena. Poneke je odigrala čak četiri sata u komadu što itekako govori o koncentraciji koja joj je bila potrebna. U jednom danu svladala je dva kola, a u ostalih pet dana igrala je po jedno kolo – govori nam Anina mama Ivana istaknuvši kako su na ovo natjecanje pošli ni ne znajući što ih tamo zapravo čeka.

— Nikša i Ivo Ivanković koji su u dubrovačkom šahovskom klubu, predložili su mi da Ana i Matej pođu na državno natjecanje jer odavno nitko iz Dubrovnika nije bio na tom natjecanju, skoro 15 godina. Ja nisam ni znala što to znači, ali rekli su mi da je malo zamro šah u gradu i da bi ga voljeli ponovno pokrenuti, pogotovo da im što više dolaze djeca. I tako smo pristali, bez da smo imali percepciju kako će to izgledati i kolika će biti konkurencija. U Aninoj konkurenciji do sedam godina bilo je osam curica koje su već pobjeđivale na prvenstvima u svojim gradovima. Mi u Dubrovniku toga nismo ni imali tako da je Ana pošla tek s temeljnom obukom i uspjela je osvojiti treće mjesto – ponosno ističe mama Ivana.

Igrala protiv malih profesionalki

Na početku je mislila kako Ana možda neće moći pratiti online školu šaha, da će joj biti malo teško, ali ona bi sjedala uz brata, slušala trenericu i zapisivala i sve je očito ušlo u njezinu glavicu.

— Igrala je protiv curica koje treniraju po tri, četiri sata tjedno s velemajstorima. To budu ozbiljni treninzi i te curice sudjeluju već po nekoliko godina na ovome prvenstvu. Mi smo došli kao ‘padobranci’, ali unatoč tome dogodio se uspjeh – ističe Ivana Perak.

Naglašava kako bi bilo jako dobro kad bi se Šahovskom klubu Dubrov¬nik priključilo što više djece pa da sljedeći put na natjecanje idu kao ekipa. Nedavno su dobili i prostor za klub u Gospinom polju.

— Nadaju se šahovskoj eksploziji, da će se djeca skupiti i da će biti privučena šahu. Mi smo ovaj put došli u hotel i svi su bili u timu s po nekoliko trenera, pa natecatelji, njihovi roditelji po deset do 20 ljudi zajedno, a nas troje smo bili sami iz Dubrovnika. Bilo bi lijepo kad bi se Ani i Mateju priključila i druga djeca – govori Anina i Matejeva mama.

Prati brata Mateja u svemu

Ana inače u stopu prati svog brata Mateja. Za njim je pošla i u školu mentalne aritmetike u kojoj, među ostalim, posebno rade na koncentraciji kod djece što je Ani itekako bilo potrebno kako bi četiri sata u komadu mogla igrati šah protiv svojih suparnica. Sa šahom je, ističe mama Ivana, Ana počela skoro u isto vrijeme kada se priključila i aritmetici.

— Ne bi se mogla baviti ni jednim ni drugim, da nema dobru koncentraciju. Jedno pokreće drugo – naglašava mama Ivana.

I Ana i Matej tako vole šah te na njega ne gledaju kao na nešto komplicirano unatoč svojim godinama. Jednom kad su ga zavoljeli, igraju ga kao i bilo koju drugu društvenu igru.

— Što su više razine i izazovniji protivnici, to je i njima zabavnije i zanimljivije igrati. Nisu stalno na mobitelu i PlayStationu pa tako imaju vremena pozabaviti se i šahom, a naravno, igraju se kao i sva druga djeca. Sve stignu – govori mama Ivana.

Osim što se bavi šahom i aritmetikom, Ana voli i ples, a od rujna će krenuti i u nove izazove kao prvašica. Na ovom šahovskom prvenstvu nastupio je i Anin brat Matej, ali je konkurencija bila prežestoka. U konkurenciji kadeta do 11 godina, u kojoj su nastupila 33 šahista osvojio je s 3.5 boda iz 9 partija 27. mjesto.

Naši odlični šahisti

Iz Šahovskog kluba Dubrovnik oduševljeni su uspjesima svojih malih šahista i vide u njima budućnost svog kluba. Ana Perak polučila je sjajan rezultat, istaknuli su.

— S obzirom da je praktično tek započela igrati šah, prošavši temeljnu šahovsku školu ove godine, očito je da je Ana veliki šahovski talent i ukoliko se ostvare svi uvjeti za daljnji napredak, posve je izvjesno da će se razviti u odličnu šahisticu. Nedostatak praktičnog šaha, odnosno iskustva koštalo je njezinog brata Mateja znatno boljeg plasmana, s obzirom da je i njegov šahovski put, kao i Anin, započeo ove godine. I Matej je, izvan svake sumnje izvanredan šahovski talent i ako se posveti šahu, jer je odličan i u matematici i sličnim disciplinama, zacijelo će u pretpostavljeno povoljnijim uvjetima postati jak šahist – poručili su iz Šahovskog kluba Dubrovnik.

Foto: Privatna arhiva

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. lipnja 2021.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist