Slušni aparat

Razmišljaj drukčije

Razmišljaj drukčije

Nove kalendarske godine tradi­cionalno započinju oskudne novim albumima pa imamo izvrsnu priliku da otplatimo dug nespominjanja jednog odličnog albuma iz prethodne godine. ‘Banefyre’ je čak dvanaesti studijski album u osamnaest-godišnjoj povije­sti iznimno produktivnog britanskog dark-rock banda Crippled Black Pho­enix. Grupu su osnovali 2004. godine Justin Greaves, bubnjar grupa Iron Monkey i Electric Wizard, i Dominic Aitchison iz legendarne škotske post-rock grupe Mogwai, u cilju kreiranja specifičnih psihodeličnih prog pje­sama koje nazivaju ‘balade sudnjeg dana’, mračnih pesimističnih stvari osmišljenih za orkestralno scensko izvođenje. Početnih nekoliko albuma producirao je i izdao Geoff Barrow iz Portisheada, a nakon odlaska Aitc­hisona bend se sastoji od rotirajuće postave studijskih i live glazbenika. Najduži staž u bendu ima pjevačica Belinda Kordić koja je jedina konstanta sve od petog albuma ‘(Mankind) The Crafty Ape’ iz 2012. godine.

Nakon odličnog albuma ‘Ellengaest’ iz 2020., nismo morali dugo čekati na nastavak. A taj nastavak pod nazivom ‘Banefyre’ sadrži trinaest pjesama tra­janja dužeg od mnogih dugometražnih filmova, čak 97 minuta. Stoga je veliki poduhvat da jedan tako nesvakidašnje dugačak album niti u jednom trenutku nije dosadan, već vas opušteno uvodi u jedan drugi svijet čarolije, magije, duhova i utvara kasnog industrijskog nehumanog kapitalizma. A ta tema­tika ima sasvim dovoljno materijala i za puno više albuma koji seciraju sve mane i nedostatke čovječanstva.
Glazbena priča započinje sa instru­mentalno-narativnim ‘Incantation for the Different’ u kojoj autor Jobsov mar­ketinški slogan za Apple ‘Think Diffe­rent’ smatra ispravnim samo ako ste bogati i privilegirani bijelac jer ‘Pede­set nijansi sive’ je romantična priča samo zato jer je glavni lik milijarder. Nešto siromašniji i nešto tamnopu­tiji, Christian Grey bi već nakon pede­setak stranica završio na dugogodiš­njoj robiji. Naracija prerasta u pjesmu ‘Wyches and Bastderdz’ u kojoj druk­čiji – žene u Salemu u sedamnaestom stoljeću ili crni Elijah McClain u Colo­radu gube živote od strane autoriteta (crkvenog ili policijskog) samo zato jer su izgledali ili se ponašali malo druk­čije od drugih.

‘Ghostland’ je prilika za predstav­ljanje novog pjevača koju Šved Joel Segerstedt pjeva na svojem materinjem jeziku i stilski svojim nordijskim man­trama podsjeća više na Heilung nego na standardni CBP. Skoro pa naslovna ‘Bonefire’ evocira engleske srednjovje­kovne lomače na kojima su skončale mnoge nepoželjne osobe. Belinda Kor­dić aranžira i realizira pjesmu u alter­nativnom stilu 90-tih, Sonic Youtha i Mazzy Stara s natruhama Smashing Pumpkinsa.
Album ima čak četiri stvari duže od deset minuta, a prva takva je ‘Rose of Jericho’, epska post-rock balada s dugačkim instrumentalom u stilu Explosions in the Sky. Desetminutnoj ‘Down the Rabbit Hole’ niti ne treba spominjati inspiraciju, a Belinda ovdje snažno evocira Stevie Nicks. Petnae­stominutna odjavna ‘The Scene is a False Prophet’ neumoljivo podsjeća na lude sedamdesete u kojima su sce­nom dominirali Simon & Garfunkel i Pink Floyd.
Meni osobno najdraža stvar je sed­mominutni kolaž glazbe i arhivskih audio snimaka ‘Blackout77’ koja pre­pričava događaje od 13. srpnja 1977. kada su dva udara munje spržile cijelu električnu mrežu New Yorka koji je uto­nuo u cjelonoćni mrkli mrak, a rezultat su bili masovni nemiri, pljačke, palež i nasilje. Njujorčani su jutro dočekali uz više od tisuću požara, skoro dvije tisuće provala i pljački poslovnih pro­stora, preko petsto ozlijeđenih poli­cajaca i više od četiri tisuće uhićenja. Pjesma je izvrsna rekapitulacija doga­đaja uz nekoliko fantastičnih gitarskih solaža.
Ukoliko ste iz bilo kojeg razloga u posljednja dva desetljeća uspjeli zao­bići Crippled Black Phoenix, ‘Banefyre’ je odlična prilika za početak ispravlja­nja tog propusta. Dobar drugi korak je ‘Ellengaest’, ili pak ‘I, Vigilante’ – odli­čan četvrti album iz doba dok su Aichi­son i Barrow još bili u bendu. No, gdje god završili, putovanje kroz glazbu Crippled Black Phoenixa zasigurno će donijeti ugodu vašem slušnom aparatu.

Foto Season of Mist

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić