Aktualno

PUT OD ŽUPE DO VELIKE GORICE I NOVIH NOŠNJI Sve je počelo od jedne jačerme prije dvadesetak godina

PUT OD ŽUPE DO VELIKE GORICE I NOVIH NOŠNJI Sve je počelo od jedne jačerme prije dvadesetak godina

Župljanin Đuro Grbić, naš Dubrovčanin izvan Grada i veliki zaljubljenik u tradiciju i običaje svoga kraja, i ove je godine iz daleke Kanade stigao na Festu sv. Vlaha. Vidjet ćemo danas Đura u procesiji Parcu u čast u narodnoj nošnji, s posebnom jačermom koju je prvi put prošetao za jubilarnu 1050. Festu sv. Vlaha. Kroz godine djelovanja u folkloru, ispričao nam je Đuro nedavno, stupio je u kontakt s vrijednim ljudima s kojima radi na obnovi župske nošnje, ne samo muške, već i ženske.
-Za mene ona predstavlja veliko bogatstvo – otkrio nam je Đuro Grbić.
No, napominje kako je sve to djelo Tomislava Miličevića iz Velike Gorice, velikog zaljubljenika u folklor i baštinu od kojega je cijela priča i krenula.
-Prije dvadeset i kusuru godina došli su mu Konavljani na vrata i pitali ga bi li im mogao popraviti jednu jačermu. Od te jedne jačerme je nastala cjelokupna priča te čovjek pravi nošnje ne samo Hrvatskoj, nego i Kanadi, Americi, Australiji i doslovno cijelom svijetu. On je zaslužan za sve novitete koji su se dogodili u Republici Hrvatskoj, pogotovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u zadnje vrijeme. Postoji tu još par drugih osoba, među njima i nekoliko lokalaca, ali 90 posto Feste i novih nošnji dolazi od njega – naglašava naš sugovornik dodavši kako je njihova suradnja s vremenom prerasla u prijateljstvo.
-To je osoba koja nema doticaja s dubrovačko-neretvanskim krajem, ali vjerujte mi zna jako puno i o nošnji i o tradiciji. Voditelj je i koreograf te jako aktivan u folkloru – otkriva dalje Grbić.
Na pitanje kako je došao u kontakt s njim i kako je počela priča o vraćanju sjaja župskoj muškoj narodnoj nošnji, Grbić ističe kako je sve krenulo preko KUD-a Marka Marojice, čiji je član.
-Prije mene s njim je u kontaktu bio Marin Srijense. On je i započeo raditi prve nošnje za KUD Marko Marojica te sam s vremenom ja to preuzeo. Upoznao sam se s njim i nastavio raditi i dublje i detaljnije. Sve je išlo ka tome da napravimo što originalniju nošnju pa je tako došla i ideja da počnemo raditi novitete na jačermama. Traženjem starih slika nošnji, slikavanjem, skupljanjem tijekom zadnjih 17 godina po svetom Vlahu, slikavanjem prednjeg i stražnjeg dijela jačerma, pričanjem s ljudima skupilo se dosta informacija te smo počeli raditi nešto novo, a to su toke na jačermama. Ideja je bila vratiti župsku nošnju što je originalnije moguće. Mi smo to uspjeli, a prve nošnje bile su za moga brata i mene. Na lijevoj strani na prsima je tvoje ime i prezime i obiteljski nadimak kojih je puno u Župi, a na desnoj strani bratstvo kojem pripadaš. Ta nošnja će se prenositi s koljena na koljeno i postat će nešto vrijedno uspomena – priča nam Grbić te dodaje kako će ove godine iz bratstva sv. Matije u grad krenuti 40 Župljana svih dobnih skupina.
Zadnjih godina itekako je pojačan interes za nošnje.
-Kako su nove počele dolaziti tako je krenuo i veći interes – ističe naš sugovornik.
Osim muških župskih nošnji, počelo se prije dvije tri godine i s obnovom ženskih nošnji.
-Počeli smo istraživati i njihove nošnje. Ženska župska narodna nošnja ima paletu svojih boja, a mi smo ostali na tim modrim, kafenim i zelenim te svake godine pokušavamo izbaciti neku novu boju pa ćemo vidjeti kako će to ići. To zahtijeva jako puno vremena, no čak i kad nošnja dođe, uvijek se možete igrati s nekim detaljima, promijeniti maramicu koja će je otvoriti ili možda grnač tako da se nošnja može uvijek dorađivati – objašnjava Grbić.
Svakako je lijepo i pohvalno da se mladi zanimaju za tradiciji i običaje i da će tu svoju ljubav prenositi dalje na buduće generacije.
-Po drugim gradovima većinom vidite starije osobe u nošnjama, no kod nas se dogodila ta neka energija mladih ljudi u zadnje vrijeme. Mi u Dubrovniku smo inače specifični i ljubav prema našem gradu je posebna po svemu. Sam taj osjećaj kad dođeš u Grad, bilo u nošnji, bilo u civilu, kad prođeš kroz Grad osjetiš njegovu bogatu povijest – zaključuje Đuro Grbić.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist