AktualnoUrednički izbor

DIVNA NAŠA MLADOST Neki su na Festu potegli i iz Kanade

DIVNA NAŠA MLADOST Neki su na Festu potegli i iz Kanade

Ove godine na Festi sv. Vlaha skupilo se pod barjakom crkvice sv. Matije i Župe Mandaljene ukupno 22 Župljana, pohvalio se za DuList Đuro Grbić koji već nekoliko godina živi u Kanadi, no toga nije spriječilo da se odazove još jednoj proslavi dana Parca.

– Raspon godina nam je od 10 do 60. Za Festu se oblačim već 13-14 godina, a među nama je par ljudi koji su se prvi put obukli i prijatelji iz Kanade kojima je ovo prvi Sveti Vlaho uopće. Nošnje su većinom rađene u Zagrebu. Jedna košta u prosjeku oko sedam tisuća kuna, ako je bogatija čak duplo. Ima 11 komada. Jutros smo se digli oko 5 ura. Kod nas je doma tradicionalno okupljanje da bi bili spremni do 7 i po za poć na Ploče – otkrio nam je Grbić.
DIVNA NAŠA MLADOST Neki su na Festu potegli i iz Kanade
Uz Đura, Stradunom je danas u procesiji ponosno prošetao i Nikša Grbić.

– Grbića ima pet familija. Oblačim se drugu godinu, otkad sam nabavio nošnju. Tradicija je nešto što vučemo kroz generacije. Biti na Festi ne znači samo obuč se i prezentirat se u nošnji, mada je i to jedan lijepi dio. U ona doba bio je to izraz vjernosti kad su naše familije ušle u diskurs Feste. Naši pradjedovi su svake godine dolazili na Svetoga Vlaha koji je personifikacija države i bili su naoružani kao što sam ja danas čime su pokazivali onaj borbeni potencijal Republike. U Slovincu se tako vazda spominju seoske čete, kako klapa Kaše pjeva – podiglo se malo četovanje. To smo zapravo mi. Uvijek je išao samo domaćin što hoće reć – ja, Nikša Grbić iz kuće Vretenove izražavam vjernost Republici – objasnio je.
DIVNA NAŠA MLADOST Neki su na Festu potegli i iz Kanade
Henry Hajdenjak rodom je Zagrepčanin iz Koprivnice, ali čitav život živi u Kanadi. U Grad je došao upravo na nagovor Đura Grbića.

– Pozvao me Đuro kad je došao plesati s nama. 45 godina sam u folkloru Hrvatsko kolo. Čak sam ga pitao da mi pokaže dio njegovoh plesova. Tako smo se sprijateljili. Skoro smo kao rodbina, kak bi rekli. Đuro mi je već tri godine pričao o Festi sv. Vlaha. Zbilja je oduševljenje. Nije bila uopće frka doći avionom. Trebalo nam je 9 sati – kazao je Hajdenjak koji se u Kanadu ne namjerava vratiti uskoro. Naime, plan mu je još neko vrijeme sa suprugom i prijateljima uživati u čarima Lijepe Naše. To mu za ovu 150. Festu i želimo svim srcem. Živo sv. Vlaho!
DIVNA NAŠA MLADOST Neki su na Festu potegli i iz Kanade

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist