Grad

PROVJERILI SMO CIJENE Samo na jednom mjestu za 45 kuna! Jesu li marende postale luksuz

PROVJERILI SMO CIJENE Samo na jednom mjestu za 45 kuna! Jesu li marende postale luksuz

Sjećate li se koliko je koštala jedna marenda u restoranu prije dvije, tri godine? Znamo da su se svima popele na vrh glave vijesti o poskupljenju, bilo da se radi o energentima ili bilo kojoj pojedinačnoj namirnici.

Međutim, marende kao takve bi trebale ostati pristupačne za sve one koji se zbog posla ne mogu ‘zaletit’ do doma pojesti nešto ili jednostavno im dođe naručiti hranu umjesto kuhati iza posla. Koliko su se promijenile cijene marendi i postaju li one luksuz? ‘Protresli’ smo najzvučnije restorane koji nude dnevnu ponudu jela…

Vukovarska ulica prednjači
Nasreću, restorana u gradu nam ne fali, samim time i opcija za marende. Vukovarska ulica prednjači sa svojom ponudom, što svakako ima smisla s obzirom da je poslovna zona grada centar potražnje za brzinskim zalogajem. U tom području su se izdvojila tri restorana sa svojom ponudom. Restoran Culto svakodnevno nudi tri do četiri opcije uključujući riblje ili mesno jelo, ovisno o danu, po cijenama između pedesetak i sedamdesetak kuna (od 47 do 77 kune). Moramo naglasiti kako je u cijenu uključena i juha te kako se može uzeti čaša ili boca vina kako bi radni dan brže prošao. Prekoputa, konoba Tabak, koja je oduvijek Dubrovčanima bila sinonim za odličnu marendu, malo diže cjenovni rang te nudi drugačiji dnevni meni. Tako se u njihovoj ponudi mogu naći pohovana pena i tripice, što je rijetkost za vidjeti pogotovo na meniju dnevnih marendi. Marende u Tabaka koštaju između šezdesetak ili čak devedesetak kuna s time da valja naglasiti kako postoji popust od 25 posto za domaće. Kao i svih prethodnih desetljeća, Tabak se nije potrudio približiti svojim gostima, pa tako i dalje ne nudi opciju dostave. Nadalje, niz ulicu u Atlant centru, imamo Mezzanave s otprilike istim brojem opcija i znatno nižim cijenama. Tako se na njihovom meniju dnevnih marendi mogu naći jela poput rižota s kozicama i tikvicama za ravno pedeset kuna.

Gruž: marende vrijedne spomena
Gružani imaju manje opcija, ali svakako vrijedne spomena. Bistro 49 svakodnevno na svom profilu ažurira svoju ponudu, tako da uvijek ima nešto za svakoga. Njihove se cijene kreću u prosjeku oko 55 kuna te se na meniju nalaze uglavnom mesna jela ili paste. Po pitanju zdravih opcija Urban & Veggie restoran na Gruškoj rivi ‘izbacuje’ tjedne menije s isključivo vegetarijanskim namirnicama. Na njihovom se repertoaru mogu naći razne guste juhe, vege-burgeri ili pite s povrćem po cijeni od 50 kuna. Mora se naglasiti da je restoran tek dostupan nakon 28. studenog s obzirom na to da su objavili kolektivni godišnji odmor na kraju ove sezone.
Lapađani svakako nisu u dvojbi po pitanju opcija za marende. Konoba Belvedere na Vojnoviću nudi znatno tradicionalnija jela od ovih vegetarijanskih, pa se tako kod njih za pedesetak kuna mogu dobiti sarme, razne vrste mesa i ribe. Imaju najveći izbor jela s osam opcija dnevno, a cijena, ovisno o danu i jelu, kreće se od 50 do 65 kuna.

A tko je najskuplji?
Međutim, pizzeria Scala cjenovno je ‘broj 1’ u gradu. Na njihovom tjednom meniju marendi je sve 45 kuna. U ponudi se nalaze razna mesna jela poput bečkih odrezaka, svinjskog vrata, telećih pečenja ili pohane piletine, dok se petkom uglavnom drže ribljeg menija. S druge strane, restoran Orsan u svojim najboljim danima nije imao ponudu za manje od 50 kuna. On je uvijek bio među skupljim opcijama, što se nije promijenilo do danas kada za marendu treba izdvojiti osamdeset kuna. Još ovog ljeta, tamo su marende koštale 60 kuna, a danas su za istu ponudu skuplji 20 kuna. Stotinu kuna platit će oni koji požele u Orsana sami složiti menu s juhom, glavnim jelom, salatom i kolačem, čime se svrstavaju među jeftinijim ponudama u rangu ‘ozbiljnijeg’ zalogaja.
Kako bi se uvjerili jesu li naši ugostitelji previše podebljali cijene marendi, morali smo zaviriti i ponudu Splita i Zagreba. Splitske cijene u prosjeku se kreću između 40 i 60 kuna. Po pitanju izbora jela je sve više-manje isto kao u gradu. Paste, rižoti, komadi mesa s prilozima. Ništa inovativno, ali provjereno dobro.

Zagrebački gableci – pravo iznenađenje
Međutim, ostali smo iznenađeni zagrebačkim gablecima. Cjenovno, naravno! I ponuda je u Zagrebu definitivno drukčija nego kod nas. Manje su zastupljeni morski plodovi i rižoti, a dominiraju mesna jela i variva. A cijena… Domaća jela za tridesetak kuna kao standard širom metropole definitivno ostavlja Dubrovčane i Splićane u prašini u utrci dnevnih marendi. Zašto postoji toliki cjenovni jaz između Zagreba i nas? Za Dubrovnik, grad s preko 400 restorana iznenađujuće je malo onih koji nude marende. Opće poznata činjenica je usmjerenost dubrovačkih restorana i ugostiteljstva isključivo na turiste. Zatvaranje većine restorana na kraju sezone ostavlja lokalno stanovništvo u nezahvalnoj situaciji. Marenda od 60 ili 80 kuna nije pristupačna. Je li problem u konkurenciji? Uz visoke cijene manjak opcija i sadržaja zimi čini Dubrovnik dosadnim i nezanimljivim. Zašto se ne pokazuje angažiranost izvan sezone? Možda i nema potrebe za tim s obzirom na to koliko se zaradi od svibnja do rujna. Svakako, lakše je zimi staviti ključ u bravu nego se prilagodit, a nama domaćima ostaje samo da se radujemo kućicama i Grašu na Stradunu.

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist