Koronavirus u Hrvatskoj

PRONAĐENO CJEPIVO ZA COVID-19? Učinkovitost mu je 90 posto i nema nuspojave

PRONAĐENO CJEPIVO ZA COVID-19? Učinkovitost mu je 90 posto i nema nuspojave

Kako je Večernji list nedavno pisao, njemačka tvrtka BioNTech, koja razvija cjepivo protiv koronavirusa s američkim Pfizerom, objavila je kako je cjepivo praktično gotovo te čekaju odobrenje Europske agencije za lijekove.

Iz Pfizera i BioNTecha koji se nalazi u njemačkom gradu Mainzu objavili su kako, uz visoku efikasnost u sprečavanju razvoja bolesti COVID-19, cjepivo nije pokazalo nikakve nuspojave.

I danas se pojavila nova vijest koja potvrđuje tvrdnje iz BioNTecha – posljednji rezultati iz treće faze kliničkog ispitivanja ovog cjepiva koje se vodi pod imenom BNT162b2 pokazalo je 90-postotnu učinkovitost. Iz Pfizera i BioNTecha koji se nalazi u njemačkom gradu Mainzu objavili su kako, uz visoku efikasnost u sprečavanju razvoja bolesti COVID-19, cjepivo nije pokazalo nikakve nuspojave.

Naveli su i kako će se za odobrenje u Americi prijaviti sljedećeg tjedna kod FDA, agencije za hranu i lijekove. I ovo je cjepivo dio američkog projekta ”Lightspeed” koji je počeo za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa sredinom siječnja, a također je i jedan od kandidata u koji je novac uložila i Europska unija, što znači da bi nakon regulatornog odobrenja i Hrvatska mogla dobiti određenu količinu doza.

– Sretna sam što mogu objaviti kako smo zaključili pregovore s BioNTechom i Pfizerom oko predugovora za kupnju 200 milijuna doza budućeg cjepiva za koronavirus. Ovo je šesta farmaceutska kompanija s kojom smo zaključili pregovore ili potpisali ugovor za potencijalno cjepivo u rekordnom vremenu. Šanse da se razvije i distribuira sigurno i učinkovito cjepivo nikada nisu bile veće, za Europljane ovdje kod kuće kao i za ostatak svijeta, rekla je 9. rujna Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije nakon zaključenja dogovora s Pfizerom i BioNTechom.

Ključna treća faza provodi se na 43.500 ljudi u nekoliko zemalja od kraja srpnja. Do 8. studenoga drugu je dozu, cjepiva ili placeba, primilo gotovo 39.000 testiranih.

Riječ je o cjepivu zasnovanom na tehnologiji mRNA, glasničke RNA, administrira se u dvije doze, imunost se postiže tjedan dana nakon što se administrira druga doza, napominju dvije tvrtke. Do sada je od cijepljenih u ispitivanju zaraženo njih 94, a do konačne ocjene doći će kada se broj zaraženih popne na 164. Gledat će se ne samo pruža li cjepivo imunost na COVID-19 nego čini li to i kad je riječ o njegovim najtežim oblicima. Učinak cjepiva ili eventualne nuspojave pratit će se i nakon odobrenja i primjene, u periodu od dvije godine. Pfizer i BioNTech navodno su pripravni proizvesti 50 milijuna doza cjepiva samo ove godine, a sljedeće čak 1,3 milijarde doza. – Prve privremene analize našeg globalnog ispitivanja u trećoj fazi pružaju dokaze kako naše cjepivo učinkovito sprečava COVID-19. Ovo je pobjeda inovacije, znanosti i napora kroz globalnu suradnju. Kada smo počeli prije deset mjeseci, nadali smo se da ćemo postići upravo ovo. Pogotovo danas, kada smo usred drugog vala te su mnogi od nas u karanteni, shvaćamo koliko je ovo važan korak prema okončanju pandemije i povratku u normalno – rekao je prof. Ugur Sahin, suosnivač i direktor BioNTecha.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist