Aktualno

PORAŽAVAJUĆI PODACI Razvrstavamo do 13 posto otpada i za to plaćamo 200 tisuća eura kazne

PORAŽAVAJUĆI PODACI Razvrstavamo do 13 posto otpada i za to plaćamo 200 tisuća eura kazne

Dubrovnik bi do 2025. godine trebao imati do 70 posto razvrstanog otpada. Naglašeno je to među ostalim u programu i smjernicama gradonačelnika Mata Frankovića koje namjerava ostvariti do kraja drugog mandata. No, trenutno stanje govori kako smo daleko od navedenog postotka. Dubrovčani su u 2022. godini ostvarili stopu od tek 13,4 posto odvojeno prikupljenog otpada. Godinu ranije broj je bio još mizerniji. Za sve to plaćamo penale koji su samo za 2021. godinu iznosili oko 200 tisuća eura.

— Podaci o stopi odvojeno prikupljenog otpada za 2021. i 2022. godinu sastoje se od količina odvojeno prikupljenog otpada isključivo od strane fizičkih osoba u sklopu javne usluge te za 2021. godinu stopa iznosi 10,7 posto dok za 2022. ista iznosi 13,4 posto – stoji u odgovoru predsjednika Uprave Čistoće, direktora Marka Ivekovića. Kad ističe brojke za 2019. i 2020. godinu, navodi kako se ‘podaci o stopi odvajanja otpada razlikuju zbog same metode izračuna koja se kroz godine mijenjala’.

—Tako u podatke za 2019. i 2020. godinu ulaze količine odvojeno prikupljenog otpada od fizičkih i pravnih osoba te ista za 2019. godinu iznosi 15,34 posto dok za 2020. godinu postotak odvajanja otpada iznosi 11,6 posto kao izravna posljedica izostanka gospodarske aktivnosti tijekom pandemije virusa COVID 19.

200 tisuća eura ‘kazne’
Prema izvješću koje objavljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Dubrovnik je u 2021. godini imao 16.396 tona miješanog komunalnog otpada sakupljenog u sklopu javne usluge. Masa sakupljenog miješanog otpada koja preokračuje graničnu količinu miješanog komunalnog otpada iznosila je 7.426,64 tona. Inače, ako jedinica lokalne samouprave prekorači dopuštene količine miješanog otpada na razini godine, onda mora i platiti određenu poticajnu naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dubrovnik je za 2021. godinu platio poprilično visoku naknadu. Radilo se o gotovo 200 tisuća eura.

—Jedinica lokalne samouprave plaća Fondu poticajnu naknadu u slučaju prekoračenja dopuštene količine miješanog otpada na razini godine. Zbog uočenih anomalija protokom zadnjih godina metoda izračuna iste se također mijenjala te je grad Dubrovnik zbog prekoračenja u 2021. godini platio 197.136,90 eura poticajne naknade. Izračun za 2022. godinu će biti zaprimljen tijekom prosinca 2023. godine – kazao je Iveković u odgovoru za DuList.

—Potrebno je istaknuti da je Grad u obvezi plaćanja poticajne naknade za prekoračenje količine miješanog komunalnog otpada u koje ulaze i količine otpada preuzete od pravnih osoba, dok se u izračunu stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada količine pravnih osoba ne uračunavaju – dodao je Iveković.

Povećan broj noćenja
Lani je došlo do povećanja prikupljenog miješanog otpada. U izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Dubrovnika za 2022. godinu stoji kako smo proizveli 18.238 tona komunalnog miješanog otpada.

—Usporedimo li količinu proizvedenog komunalnog otpada s već objavljenim podacima iz 2021. godine, kada je količina miješanog komunalnoga otpada iznosila 16.395,804 tona, vidljivo je povećanje ukupne količine proizvedenog miješanog komunalnog otpada za 11 posto što je bilo i očekivano s obzirom na to da je u 2022. povećan i broj noćenja u turističkim objektima, a samim time i ukupna turističko-ugostiteljska ponuda i potrošnja. Međutim, povećana je i količina odvojeno prikupljene ambalaže, posebno metalne ambalaže čija se količina povećala za 635 posto, staklene ambalaže čija se količina povećala za 70 posto, jestivih ulja i masti čija se količina povećala za 212 posto što pokazuje da se tijekom 2022. više razvrstavao otpad na području Grada Dubrovnika – navodi se u izvješću. Dakle, kao što je spomenuto, stopa odvajanja ‘skočila’ je sa 10,7 posto na 13,4 posto.

Split je, primjerice, proteklu godinu zaključio s 19 posto odvojenog otpada, kako je nedavno istaknuo gradonačelnik Ivica Puljak. Zagreb je prošle godine uveo novi model zbrinjavanja otpada. Gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je početkom travnja kako je u veljači ove godine bilo 26 posto manje miješanog komunalnog otpada u odnosu na isto razdoblje lani. Isto tako, povećana je količina reciklanata u glavnom gradu RH. Krajem veljače prikupljeno je 60 posto plastike više nego u isto vrijeme 2022. godine.

Kad će novi sustav?
Inače, prema njegovim riječima, implementacija novog sustava prikupljanja otpada na području grada Dubrovnika i susjednih općina očekuje se tijekom 2023. godine.

—Za svaki dio grada ili općine utvrđen je najprihvatljiviji model odnosno izbor između vlastitih spremnika za svakog korisnika ili, ako isto nije provodljivo na terenu, zajednička javna odlagališta. Natječajna dokumentacija za nabavu potrebne opreme u svrhu implementacije sustava je završena te će se postupak nabave pokrenuti nakon što se na istu dobije suglasnost Nadzornog odbora i Skupštine Društva. Novi sustav, odnosno naplata prema stvarno predanoj količini miješanog komunalnog otpada sigurno će biti dodatni poticaj svakome korisniku na pojačano odvajanje otpada zbog mogućnosti utjecaja, tj. kontroliranja visine računa za ovu komunalnu uslugu. Kultura odvajanja, ali i odlaganja otpada započinje od svakog pojedinca koji svojim primjerom treba biti sudionik održivog gospodarenja otpadom te zaštiti okoliša. Iz tog razloga kontinuirano radimo na edukaciji koja je temelj za podizanje svijesti o ovoj problematici – rekao je.

Iz Čistoće su se pohvalili kako su od 2018. do 2020. održane brojne edukacije i radionice u sklopu projekta ‘ReDu – provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika’ u potpunosti financiran europskim sredstvima u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. No, očito je kako to nije urodilo nekim plodom.

—U 2022. smo predstavili novu edukativnu i informativnu kampanju tvrtke Čistoća naziva ‘Cooltura odvajanja otpada’ koja duhovitim i vizualno atraktivnim oblikovanjem odbačenih predmeta potiče na pravilno i odvojeno odlaganje otpada. Zaštitne pregrade spremnika obložene su vizualnim rješenjima pojedinih vrsta otpada, sve s ciljem povećanja udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. Edukacije o potrebi i prednostima odvajanja otpada do sada su bile usmjerene ponajviše na dječje vrtiće i osnovne škole, a u skorom razdoblju ćemo fokus okrenuti prema starijim dobnim skupinama. Paralelno s navedenim pokušavamo osigurati dodatne kapacitete spremnika za odvajanje otpada na javno prometnim površinama grada Dubrovnika kako bismo isto omogućili što većem broju naših sugrađana. Tijekom ove godine bit će omogućeno i odvajanje biootpada nastalog u domaćinstvima što će svakako utjecati na poboljšanje stope odvojenog komunalnog otpada – najavio je Iveković.

PODACI ZA 2021. GODINU
Samo četiri grada
U 2021. godini nastalo je 1.766.560 tona komunalnog otpada. Ako se promatra godišnja količina komunalnog otpada po stanovniku, iznosila je 454 kilograma, što je najveća vrijednost u promatranom razdobolju od 1995. do 2021. godine, prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Inače, Prelog, Koprivnica, Osijek i Mali Lošinj jedini su gradovi u 2021. godini koji su premašili stopu od 50 posto odvojenog prikupljenog otpada!

Objavljeno u tiskanom izdanju Dulista 26. travnja 2023.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović