Kultura

‘TOTALNI FOLKLOR’! Predstavljen novi program Folklornog ansambla Linđo

'TOTALNI FOLKLOR'! Predstavljen novi program Folklornog ansambla Linđo

‘Sve se pretapa, nema naklona između točaka. To je moj pristup koji se zove totalni folklor. Znate kako treneri kažu, ‘totalni nogomet’, e kod mene je totalni folklor. Nema prekida! Kad krenemo, de facto nemamo naklona do zadnje točke programa, sve je brzo i dinamično, ne ruši se prekidima dinamička linija‘, rekao nam je već prije za DuList Andrija Ivančan, umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo u velikom razgovoru najave novog koncepta.

Povodom predstavljanja novog programa ovog petka je u Lazaretima održana i konferencija za medije, nakon koje je uslijedio prvi ovosezonski koncert. Konferenciju je vodio i moderirao Rikard Kužnin, a sudjelovali su ravnatelj ansambla Vlaho Kljunak, umjetnički direktor Andrija Ivančan, legendarni Linđovac Mario Kristić i amateri Pia Majer i Petar Matuško.

Vlaho Kljunak: Podižemo kvalitetu prema gore

– Možemo reći da je za nama jedna godina u kojoj već možemo pomalo valorizirati rezultate prošlogodišnjeg rada, to jest nove etape u našem ansamblu, s našim novim umjetničkim direktorom, gosparom Andrijom Ivančanom. Isto tako možemo reći da smo završili priču koja nas je ‘morila’ zadnjih godina, oko korone, jer smo prošlu sezonu počeli pod mjerama i još uvijek smo je vrlo uspješno priveli kraju i na neki način se, koliko toliko, i konsolidirali. Moram reći da smo u posljednje dvije tri godine imali i jako velik priljev mlađih članova, što ćete vidjeti. Prosjekom smo mlađi što je jedno veliko bogatstvo – naglasio je večeras ravnatelj FA Linđo Vlaho Kljunak te dodao kako su imali i iznimne edukacije, odnosno dovodili su sjsjane edukatore u Linđo. Tu je suradnja, primjerice, sa Sinišom Leopoldom, koji je sada vanjski suradnik.

– Podižemo kvalitetu prema gore, mladi su reagirali jako dobro i mislim da imamo jako dobru situaciju – naglasio je Kljunak.

Andrija Ivančan: Problem je – gdje nastupati

Andrija Ivančan naglasio je kako je rad s amaterima u smislu Linđa zaista specifičan, poseban.
– Rad u Linđu je zaista sjajan, poseban. Spoj mladosti i iskustva. Jedini problem kojeg ja sada vidim u Linđu je mjesto na kojem možemo nastupati u Dubrovniku. Zapravo nemamo adekvatnu dvoranu za ansambl koji je ogroman, stalno režemo koreografije i zapravo ne stanemo na ovu binu u punom sastavu. Smanjivamo koreografije, a raskoš tog programa i veličina tog ansambla se može vidjeti samo na Igrama. Iskoristit ću ovu priliku istaknuti kako smo četiri puta ovo ljeto na Igrama. Tu imamo produkcijske uvjete kakvi nam odgovaraju, veličinu bine koja nam odgovara i sve što nam je potrebno – izrazio je zadovoljstvo Ivančan. Dodao je kako će inzistirati na šest te dva vokalno-instrumentalna koncerta ubuduće te kako se nada ‘razumijevanju nove intendantice’, Martine Filjak.

– Koliko čujem, sprema se izgradnja neke dvorane. Nadam se rješenju – dodao je među ostalim Ivančan. Nastavio je dalje u tonu samog rada na novom programu, uz sjajan tim suradnika.

– Vrijedni i požrtvovni ljudi koji i sami rastu iz koncerta u koncert. Sam rad u Linđu mi predstavlja nevjerojatno veliko zadovoljstvo, jer nema veće stvari nego gledanja napretka. Uživam u ovom napretku koji se događa u Dubrovniku – istaknuo je. Program je, napomenuo je, baziran na klasičnom Linđovom repertoaru, ali cijeli početak programa je novi, moj autorski, s dvije nove koreografije i glazbenim brojem. Obnovili smo čuvene Podravske svate – istaknuo je Ivančan.

Novitet je već spomenuti ‘totalni’ folklor, odnosno točke se preklapaju jedna između druge i nema stajanja, već je dinamička cjelina čistog programa u trajanju od otprilike sat i 15, 20 minuta.

Ivančan se zahvalio i svom kolegi suradniku Mariju Kristiću, koji upravo ove godine puni pedesetu obljetnicu rada u ansamblu. Istaknuo je kako je ‘sjajan čovjek, suradnik i prijatelj’.

Pedeset godina Marija Kristića

– Koncerte ćemo posvetiti upravo Mariju i njegovom radu, velikoj obljetnici njegove suradnje u Linđu – zaključio je Ivančan.
Prije pedeset godina, u tadašnju OŠ Nikica Franić, Mario je ušetao u Linđo i evo ga, pedeset godina nakon.
– Ušetao sam slučajno! Imam sestru koja je mlađa od mene godinu dana, koja je slagala da je starija kako bi mogla pristupiti audiciji. Kako su te probe bile navečer, morao bih u ići kod Orsana na dvicu, čekati da dođe s probe da je mogu otpratiti doma. Onda sam se par puta zapitao: ‘Gdje to ona ide?’, pa sam odučio i sam doći. Ja sam ostao, ona otišla. Jesen 1973. godine – među ostalim je rekao Mario Kristić, podijelivši zanimljive trenutke u svojih pedeset godina djelovanja u FA Linđu.

– Iskreno se zahvaljujem što su koncerti posvećeni mom radu – zaključio je Kristić.

Pia i Petar: Ljubav je to!

– Izazov jest, pogotovo zbog toga što smo, kada se program slagao, imali puno više proba i bile su zahtjevnije, trebalo se više raditi na tome i hvatati korake jer je sve bilo novo, kao i redovito dolaziti. Bilo je potrebno složiti program. Ali, tko voli, nije mu teško – naglasila je Pia Majer. Istaknula je kako se mladi trebaju itekako upisivati u Linđo, u tu veliku obitelj u koju dolaziš zbog plesa, ali i zbog društva.

Petar Matuško bio je na ukupno 96 posto nastupa!

– Program je ‘zeznut’ ali tko voli, nije mu teško. Tko ima ljubav, a mi tu dolazimo iz ljubavi, nije teško. A došao sam iz ‘kurioštine’, a četiri godine nakon, zaista sam još uvijek pod dojmom – naglasio je Petar Matuško.

Nakon konferencije, uslijedio je i sjajan koncert!

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist