GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Upućen javni poziv za razvoj nove ponude za digitalne nomade

Grad Dubrovnik objavljuje Javnipoziv za sudjelovanje gospodarskih subjekata u oblikovanju ponude Dubrovnika kao destinacije za digi­talne nomade. Navedenim Pozivom pozivaju se svi zainteresirani subjekti na iskazivanje interesa putem ponuda, odnosno pogodnosti koje uključuju smještaj, ugostiteljstvo, prijevoz, trgo­vinu i druge društvene i uslužne djelat­nosti u turizmu, koje bi privukle digi­talne nomade da za mjesto boravka odaberu upravo Grad.
Naime, izmjenom zakonske regula­tive 1. siječnja 2021. Republika Hrvat­ska uvela je vize koje reguliraju privre­meni boravak tzv. digitalnih nomada, čime je postala tek peta zemlja na svi­jetu koja je viznim režimom uredila tržište koje trenutno obuhvaća 4,8 mili­juna ljudi, a na kojem bi se u budućno­sti moglo naći 17 milijuna ljudi. Inici­jativa Vlade RH pokrenuta je iz razloga što sve više ljudi u svijetu radi isklju­čivo online, a na dodatno povećanje interesa za ovim specifičnim načinom života dodatno je utjecala pandemija virusa COVID-19.
Za pozicioniranje na ovom trži­štu, uz izvrsne komunikacijske teh­nologije koje razvija Grad Dubrovnik, potrebna je prilagodba, praćenje tren­dova i zahtjeva tržišta ovog segmenta turizma. U tom kontekstu, važna je uključenost poslodavaca u oblikovanje ponude koja privući digitalne nomade i konačnici ostvariti benefite i za cjelo­kupnu zajednicu. Podnositelji prijava dužni su dostaviti podatke svoje tvrtke ili obrta te iskaz namjere za sudjelova­njem u ovom projektu s pogodnostima koje kod njih mogu koristiti registri­rani digitalni nomadi na e mail: digi­talni.nomadi@dubrovnik.hr do 30. rujna 2021. godine.

FOTO: Shutterstock Images LLC

Grad isplatio 289 tisuća kuna pomoći za 229 podstanara

I u uvjetima financiranja nužnih i neophodnih troškova, Grad Dubrov­nik je osigurao urednu provedbu Mjera socijalnog programa u okviru kojih sub­vencionira i troškove stanovanja obite­ljima i samcima slabijeg imovnog stanja. Grad Dubrovnik tako obiteljima i sam­cima koji žive u unajmljenim stanovima u statusu podstanara, koji u vlasništvu nemaju nekretnine, a slabijeg su mate­rijalnog stanja, osigurava novčanu sub­venciju za plaćanje najma stana. Mje­sečni iznos subvencije iznosi 500 kuna za samca, 700 za dvočlano kućanstvo, 800 za tročlano i 1500 kuna za četve­ročlano kućanstvo i više, sve sukladno Mjerama socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2021. godinu.

Subvencija je ovaj mjesec isplaćena za 229 korisnika, u ukupnom iznosu od 289.400 kuna. Treba napomenuti da je Grad Dubrovnik, za vrijeme trajanja krize subvencionirao troškove najma stana korisnicima privremene pomoći s 1500 kuna neto, a kako bi se građa­nima pogođenim pandemijom pomo­glo i na ovaj način te je nastavio ispla­ćivati i redovne pomoći za stanovanje kao što su subvencije za podstanar­stvo za mlade, jednokratne novčane pomoći, dodatak na mirovinu, doda­tak za osobnu invalidninu te pomoć osobama starije životne dobi kroz umi­rovljenički dodatak i novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vla­stitu mirovinu.

Obnova horizontalne signalizacije na gradskim cestama

Utijeku je izvođenje radova redovnog održavanja horizontalne signalizacije na prometnim površinama na području grada Dubrovnika, a radove prema nalogu Uprav­nog odjela za promet izvodi ugovorni izvođač radova na odr­žavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina. Predmetnim radovima obuhvaćena je obnova pješačkih prijelaza, polja za usmjeravanje prometa, natpisa na kol­niku, strelica i uzdužnih oznaka (središnjih i rubnih crta) na cestama na gradskom području.
Trenutno se provode radovi obnove pješačkih prijelaza i drugih oznaka na kolniku, s time da se prethodno obno­vila horizontalna signalizacija u neposrednoj blizini škola. Radovi obnove horizontalne signalizacije izvode se u noć­nim satima, dok će se tek manji dio izvoditi tijekom dana.
FOTO: ilustracija

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 22. rujna 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist