DuList INUrednički izbor

Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima

Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima

Željka Janjanin rodom je iz Kar­lovca, no već deset godina živi i radi u Dubrovniku. Preselila se u Grad zbog posla, točnije pustolovnog turizma. Time se i danas bavi. Janjanin je licen­cirani planinski vodič te s kolegicom, uz planinarske ture, već četiri godine organizira i sportsko-penjačke ture po stijenama na području Brgata. No, nismo s njome sjeli na kavu u jutarnjim satima kako bismo pričali o penjanju, već o njenim sapunima koji su nas privukli, ne samo zbog zanimljivih boja, već i naziva koji se vežu upravo za Dubrovnik. Izradom prirodnih sapuna počela se baviti prošle godine, a sve svoje kreativne rukotvorine dijeli na Instagram profilu ‘SapunĐerica Dubrovnik’. Kako nam ističe, riječ je prvotno bila o internom hobiju.
— Krenula sam razmišljati o hobiju koji će me zabaviti tijekom zime kada nije bilo posla. Volim prirodne stvari i sapune i rekla sam sebi da to moram napraviti. Prvo sam se sama educirala koliko sam mogla i izrađivala stvari pa i griješila te nadopunjavala znanje informacijama s Interneta. Već sam tu skupila puno informacija i znanja, a svaki moj projekt je nakon toga bio uspješan – ističe nam Janjanin. Tu je skupila puno informacija i znanja, tijekom prošlog mjeseca posjetila je radi­onicu izrade sapuna kojom je potvrdila prethodno stečeno znanje. Također, saznala je još nekoliko trikova od veli­kih majstora. ­
Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima
Nježan za ruke i cijelo tijelo
Sapuni koje izrađuje bazirani su na hladno prešanim biljnim uljima u kom­binaciji s maslacom (shea ili kakao). Na njoj je, kaže, da kreira postotke odre­đenog ulja ili maslaca u sapunu i doda mu prirodne boje i eterična ulja. Na taj način stvara sapun koji je nježan za ruke i cijelo tijelo.
— Ne koristim više gelove za tušira­nje jer imam sapun koji se pjeni, zbog određenih ulja. Druga ulja mu daju nje­gujuća svojstva i tako se dobije finalni zdravi proizvod za kupanje – naglasila je. Sapun se radi od destilirane ili mor­ske vode, s kojom se pomiješa lužina (natrij hidroksid) te ulje i maslaci. Za izradu jednog sapuna treba joj dva i pol sata, no prethodno je bitna duga priprema.
— Potrebno je pripremiti prostor, izmjeriti svako ulje, posložiti sve posude za izradu, pripremiti lužinu i najvažnije – zaštititi lice i ruke. Osim što je potrebno veliko znanje za izradu sapuna, potrebna je i velika opreznost. Jer, ako lužina dođe u kontakt s tijelom, mogu nastati velika oštećenja na koži – rekla je. A onda slijedi dodavanje sasto­jaka koji davaju poseban ‘pečat’ sapu­nima. Često koristi ruzmarin koji daje antibakterijsko svojstvo.
— Nasjeckam ga na sitne komadiće i stavim unutar smjese. On s vremenom, kako lužina djeluje na njega, potamni. No, ruzmarin ostaje unutar sapuna kao piling za tijelo. Nema ga puno, nego svega toliko da se prilikom pranja ruku ili tijela može osjetiti taj piling – ističe nam Janjanin.
Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima
‘Saplun Babe Nike’
Dosad je napravila desetak različitih sapuna s različitim nazivima u kojima se često mogu naći dubrovačke riječi. Upravo je saplun jedna od njih.
— To su sve riječi koje me okružuju i na neki način inspiriraju. Fascinirana sam ovdašnjim jezikom i riječima. Od prijateljice sam doznala da je njena baka koristila riječ ‘saplun’, domaći sapun u Konavlima. Zato sam i jedan od sapuna odlučila nazvati ‘Saplun Babe Nike’, po pokojnoj baki moje pri­jateljice – naglasila je. Sapun naziva ‘Đe se kupaš’ napravljen je od mor­ske vode s plaže koju redovito posje­ćuje. Prvi je to sapun koji je izradila koristeći morsku vodu. Posebno je zanimljiv sapun ‘After Đardin’ koji je napravljen posebno za njegu vrijednih i radnih ruku.

Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima
— Jako mi se sviđa ta riječ! Poslije rada u vrtu, vidim kako mi je za ruke potreban ‘jači’ sapun. Osmislila sam ‘After Đardin’ u koji sam dodala ulja i mast koji dodatno njeguju kožu i ne ostavljaju je isušenu. Stavila sam unutra malo maka za piling – rekla je Janjanin koja je u sve te sapune usa­dila svoju kreativnost i želje, kako kaže. Ručno ih pakira, masnim papirom za kolače, a zaslužna je i za njihov dizajn. Puno je sapuna, ističe, poklanjala pri­jateljima koji su joj davali povratne informacije o njima. I time su joj puno pomogli. Nadalje naglašava kako je ovo ipak skupocjeni hobi.
— U sapun se mora stavljati masli­novo ulje, shea maslac, a jedna od najskupljih sastojaka su prava ete­rična ulja s certifikatima koja se mogu u nekom obliku stavljati na kožu – navodi Janjanin. No, izrada sapuna je nešto što je veseli, a hoćemo li je moći uskoro posjetiti u njenoj butizi, rekla je: ‘Vidjet ćemo što vrijeme donosi’. U sva­kom slučaju, volimo čuti lijepu i krea­tivnu priču kao što je ova.

Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima

NEKI OD SAPUNA Zanimljivi nazivi
Đe Se Kupaš, Coco Loco, Castile soap, Saplun Babe Nike, Katin Antibakterijal, After Đardin, Moonlight sapun, Kenova, Elefanat.

SUŠENJE DO ŠEST TJEDANA Hladni proces izrade prirodnih sapuna
Bazna ulja i maslaci se miješaju s kaustičnom sodom i vodom, uz svu moguću zaštitu tijela i očiju, a nakon miješanja, kada smjesa kreće sa saponifikacijom, ista se stavlja u kalup. U kalupu stoji dva dana, nakon toga se reže i stavlja na policu gdje se suši (sazrijeva) 4–6 tjedana.

Ovo je priča o supunđerici Željki i njenim prirodnim saplunima s dubrovačkim nazivima

 

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist