Hrvatska

OTVOREN NATJEČAJ Vlada stavlja Jadran u ruke naftnim gigantima

Istraživanje nafte i plina Jadran

Danas je otvoreno javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Natječaj je otvoren do 3. studenoga, a prvi se ugovori s kompanijama očekuju u ožujku 2015. godine, piše HRT

Natječaj je službeno otvorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji koja je u Zagrebu okupila predstavnike oko 40 naftnih kompanija iz cijelog svijeta. Među njima su Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

Ministar Vrdoljak je rekao kako su u zadnjih nešto više od godine dana stvoreni uvjeti da Hrvatska postane energetsko čvorište regije. Pritom je spomenuo donošenje paketa novih energetskih zakona, prikupljanje novih seizmičkih podataka za pučinski dio hrvatskog Jadrana, uspostavu Agencije za ugljikovodike i druge korake.

Hrvatska je, po njegovim riječima, u pripremi natječaja pokazala da može biti pouzdan partner koji jamči sigurnost ulaganja.

U natječaju je određeno 29 istražnih polja, od kojih 8 na sjevernom i 21 na srednjem i južnom Jadranu, a su polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara.

Prošli tjedan Vlada je donijela sve potrebne odluke i dokumente kako bi natječaj mogao biti raspisan, a zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić tada je istaknuo kako za seizmičke podatke o potencijalnim jadranskim nalazištima nafte i plina, vlada velik interes.

Očekuje se da bi istraživanja nalazišta nafte i plina u Jadranu, ovisno o polju trebala trajati dvije do pet godina. Samo u tom razdoblju, a nakon potpisivanje ugovora s investitorima koji bi trebali početi 2015. godine, mogu se očekivati investicije u plaftorme mjerene stotinama milijuna dolara od kojih bi koristi trebala imati domaća industrija.

Što se tiče samih propozicija natječaja, njega će provesti i ponude ocijeniti Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Ponude se predaju prije isteka roka koji ne može biti kraći od šest mjeseci od objave javnog nadmetanja. Potom povjerenstvo ima najviše dva mjeseca da predloži Vladi izdavanje dozvola odabranim ponuditeljima.

Kvaliteta ponude bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima kao i naknadi za potpis ugovora.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist