Zanimljivosti

NAKON POTRAGE ZA NAFTOM Morski psi nestali iz Jadrana

NAKON POTRAGE ZA NAFTOM Morski psi nestali iz Jadrana

Dok se još uvijek nagađa o uzroku nagle smrtnosti među zaštićenim glavatim želvama, oceanografi iz Splita upozoravaju da su nakon seizmičkog snimanja jadranskog podmorja brodom za istraživanje nafte na morskom dnu “Northern explorer”, norveške tvrtke “Spectrum ASA”, iz Jadrana nestali i – morski psi.


Upravo u vrijeme kada je brod “Northern explorer” počeo istraživati jadransko podmorje, poznati ihtiolog Alen Soldo iz Instituta za oceanografiju u Splitu sa svojim je kolegama u rujnu prošle godine istraživao morske pse na području srednjeg Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

– Prvi put nismo vidjeli niti jednog morskog psa. Nijednog nije bilo u moru, a čak smo koristili i primamljivače. Naišli bismo sigurno barem na modrulja, morskog psa vrlo čestog u Jadranu. No nismo našli baš ni jednoga u to vrijeme, iako se u Jadranskom moru svakodnevno kreće nekoliko desetaka tisuća morskih pasa. To je čudna koincidencija s obzirom na to što se u to vrijeme dogodilo želvama – kaže Soldo.
Zvučne bombe
Iako za decidiranu tvrdnju kako je norveško istraživanje prouzročilo pomor morskih kornjača i nestanak morskih pasa nema znanstvenih dokaza, Soldo ipak dodaje kako postoje snažne indicije.

Naime, prigodom seizmičkih istraživanja nastaju prave “zvučne bombe”. Zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu oštetiti morske organizme.

– Seizmička istraživanja se obavljaju snažnim zvučnim topovima uz proizvodnju zvuka snage do 240 decibela, što dovoljno govori o jačini zvuka koji se ispuštao u podmorje. Morski psi i kornjače su veliki organizmi koji reagiraju na zvučne udare i takvi udari mogu djelovati na njih jer je riječ o jakim decibelima – navodi Soldo.

Ipak, za konkretnu tvrdnju i jasnu utemeljenost veze zračnih udara sa štetom prouzročenom morskim organizmima, moralo bi se provesti istraživanje, i to tako da se na određenim vrstama tretiraju zračni udari s istom frekvencijom i jačinom zvuka.

Njegovo mišljenje je dijelom potvrdila i Karin Gobić, voditeljica pulskog Centra za oporavak kornjača, opisavši promjene na tijelu želvi pronađenih uginulih na talijanskoj obali.

– Utvrđene su čudnovate inkluzije, hematomi, i to po cijelom njihovu tijelu. Unatoč tome, znanstvenici i stručnjaci nisu se složili s navodima da bi te ozljede mogle nastati zbog seizmičkih istraživanja – kazala je.

I neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorila je neposredno nakon seizmičkih istraživanja u Jadranu da zvučne detonacije mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist