Zanimljivosti

Med kao prepoznatljiv suvenir

Dubrovačko – neretvanska županija pozitivno je ocijenila i prihvatila studiju „Analiza stanja pčelarstva u DNŽ“ koju je izradio  Nikola Kežić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U zaključnom razmatranju Studije navodi se kako je za ostvarenje predloženih mjera i aktivnosti potrebno stvoriti bolje preduvjete za razvoj pčelarstva i prilagodbu na očekivane uvjete u kojima će se pčelarska proizvodnja naći skorim ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Studijom je utvrđena potreba cjeloživotnog obrazovanja i organiziranja specijalizirane pčelarske edukacije s ciljem povećanja temeljnog znanja na kojem bi pčelari mogli razvijati vještine u pčelarstvu. Također, pčelari su istaknuli nedostatak praktičnog znanja o pčelarstvu, nedostatak kapitala i katastra pčelarskih paša, ali i slabo zanimanje mladih za obnovu postojećih i razvoj novih pčelinjaka.

U Studiji se navodi kako bi se ocjenjivanja meda, započeta prije nekoliko godina, trebala nastaviti kao prioritetna aktivnost i to kako bi se u kontinuitetu moglo pratiti botaničko podrijetlo i kakvoća tipičnih vrsta meda s područja Županije- med od kadulje, vrijeska, planike i mandarina.
Isto tako, predlaže se osnivanje prodavaonica i kušaonica meda, ali i uključivanje u ponudi i drugih pčelinjih proizvoda- poput peludi, matične mliječi i propolisa. Studija naglašava želju pčelara za uvođenjem ekološke proizvodnje te naglašava velike mogućnosti razvoja takve proizvodnje na otocima i u ruralnim dijelovima Županije. 

Studija predlaže i povezivanje pčelarstva s turizmom, pa stoga predlaže osnivanje oglednih pčelinjaka na kojima bi se mogla organizirati edukacija, promocija pčelinjih proizvoda te organizirati turistički posjeti. Također, predlaže se da se med uvede kao suvenir u prepoznatljivoj ambalaži i to stoga „jer objedinjuje specifičnu floru podneblja, klimu, pčele i trud pčelara“.

Izrađivač Studije zaključuje kako pčelari u Županiji imaju toliki broj košnica o kojemu mogu skrbiti s postojećim objektima i s postojećom opremom.
-Za ozbiljniji razvoj pčelarske proizvodnje te tržišnu prodaju potrebno je osigurati sredstva za adaptacije postojećih prostora kod malih pčelara, ali i za značajnija ulaganja u specijalizirane prostore kod komercijalnih pčelara- zaključak je Studije.
 

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija