Zanimljivosti

Med kao prepoznatljiv suvenir

Dubrovačko – neretvanska županija pozitivno je ocijenila i prihvatila studiju „Analiza stanja pčelarstva u DNŽ“ koju je izradio  Nikola Kežić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U zaključnom razmatranju Studije navodi se kako je za ostvarenje predloženih mjera i aktivnosti potrebno stvoriti bolje preduvjete za razvoj pčelarstva i prilagodbu na očekivane uvjete u kojima će se pčelarska proizvodnja naći skorim ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Studijom je utvrđena potreba cjeloživotnog obrazovanja i organiziranja specijalizirane pčelarske edukacije s ciljem povećanja temeljnog znanja na kojem bi pčelari mogli razvijati vještine u pčelarstvu. Također, pčelari su istaknuli nedostatak praktičnog znanja o pčelarstvu, nedostatak kapitala i katastra pčelarskih paša, ali i slabo zanimanje mladih za obnovu postojećih i razvoj novih pčelinjaka.

U Studiji se navodi kako bi se ocjenjivanja meda, započeta prije nekoliko godina, trebala nastaviti kao prioritetna aktivnost i to kako bi se u kontinuitetu moglo pratiti botaničko podrijetlo i kakvoća tipičnih vrsta meda s područja Županije- med od kadulje, vrijeska, planike i mandarina.
Isto tako, predlaže se osnivanje prodavaonica i kušaonica meda, ali i uključivanje u ponudi i drugih pčelinjih proizvoda- poput peludi, matične mliječi i propolisa. Studija naglašava želju pčelara za uvođenjem ekološke proizvodnje te naglašava velike mogućnosti razvoja takve proizvodnje na otocima i u ruralnim dijelovima Županije. 

Studija predlaže i povezivanje pčelarstva s turizmom, pa stoga predlaže osnivanje oglednih pčelinjaka na kojima bi se mogla organizirati edukacija, promocija pčelinjih proizvoda te organizirati turistički posjeti. Također, predlaže se da se med uvede kao suvenir u prepoznatljivoj ambalaži i to stoga „jer objedinjuje specifičnu floru podneblja, klimu, pčele i trud pčelara“.

Izrađivač Studije zaključuje kako pčelari u Županiji imaju toliki broj košnica o kojemu mogu skrbiti s postojećim objektima i s postojećom opremom.
-Za ozbiljniji razvoj pčelarske proizvodnje te tržišnu prodaju potrebno je osigurati sredstva za adaptacije postojećih prostora kod malih pčelara, ali i za značajnija ulaganja u specijalizirane prostore kod komercijalnih pčelara- zaključak je Studije.
 

Pročitajte još

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Stipe Nosić o grobovima u sakristiji

Dulist

Na današnji dan prije 150 godina popisan Ugovor o osnivanju Domorodnog muzeja

Dulist

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija