AktualnoUrednički izbor

LUKA ROKOLJ O OBRAZOVANJU U ŠKOTSKOJ Kao programer mogu raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu, ali doma je najljepše!

LUKA ROKOLJ O OBRAZOVANJU U ŠKOTSKOJ Kao programer mogu raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu, ali doma je najljepše!

Cavtaćanin Luka Rokolj u drugom se razredu srednje Pomorske škole odlučio prijaviti na natječaj, a koji mu je zaista promijenio život. Riječ je bila o prijavi za stipendiju za udruženje privatnih škola u Velikoj Britaniji. Prema njegovim odgovorima na prijavi i na temelju intervjua, za Rokolja su odabrali privatnu školu Dollar Academy u Škotskoj. Na godišnjoj razini školarina košta visokih 32 tisuće funti. ‘Smatrali su da je za mene najprikladnija’, naglašava. Inače, ova se obrazovna ustanova nalazi u malom gradu Dollar u Clackmannanshireu koji broji 2800 stanovnika, dok sama škola ima 1300 učenika. ‘Malo i mirno mjesto, kao i Cavtat’, reći će nam Rokolj. Bio je prvi Dubrovčanin u 20 godina koji se školovao na ovoj akademiji, ali i prvi Hrvat iz neke strukovne škole u sedam godina.
Nakon dvije godine školovanja i nevjerojatnog iskustva, odlučio je svoj studentski život provesti također u Škotskoj. U tome je uspio te u prošloj akademskoj godini upisuje softversko inženjerstvo na ‘University of Strathclyde’ u Glasgowu. Navedeno sveučilište broji 23 tisuće ljudi, no nažalost nikoga od kolega nije mogao upoznati, a sve zbog pandemije koronavirusa. Njegovo škotsko obrazovanje se tako nastavilo, ali online, iz Cavtata.
Slobodno vrijeme odlučio je iskoristiti za rad i praksu. Početkom godine je počeo raditi kao razvojni programer pripravnik u jednoj dubrovačkoj IT tvrtki koja razvija softverska rješenja za poslovanje raznih tvrtki i ustanova. Za njega je to neprocjenjivo iskustvo jer ima priliku raditi u struci i na raznim projektima. No, ako koronavirus dopusti, želi otići u Škotsku na fakultet – uživo i osjetiti studentski život. U ovoj priči nam je opisao sve o školovanju u zemlji gajdi i dobrog viskija, a koja bi mogla privući i druge dubrovačke srednjoškolce za stvaranje novog iskustva.

Odabir je ‘pao’ na softversko inženjerstvo
Proces prijave na fakultet u Škotskoj je ipak nešto drukčiji, ističe Rokolj.
— Nema mature, nego se preko posebnog sustava unose osobni podaci te je potrebno napisati motivacijsko pismo. Također, potrebno je imati preporuku savjetnika, a kojeg ima svaki učenik u ovom procesu. Isto tako, uz preporuke, bitne su i ocjene nakon 3. razreda srednje škole, odnosno prve godine u Škotskoj. Sve se to šalje fakultetima koji do kraja ožujka imaju zakonsku obvezu odgovoriti na prijavu – naglašava Rokolj. Na temelju preporuka i ocjena, ‘upao’ je na svih pet fakulteta koje se prijavio. Naglašava kako je dobio bezuvjetnu ponudu, što znači da ima mjesto na fakultetu bez obzira na ocjene u završenom razredu srednje škole. Odabir je ‘pao’ na softversko inženjerstvo.

LUKA ROKOLJ O OBRAZOVANJU U ŠKOTSKOJ Kao programer mogu raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu, ali doma je najljepše!
Glavna zgrada škole

— Programiranje me uvijek vuklo, tako da je logičan izbor bio odabrati takav fakultet. Vazda sam od malih nogu nešto sklapao i rasklapao, želio sam znati kako nešto funkcionira, a išao sam i na satove robotike. Tako da nije bilo čudno što sam se okrenuo programiranju. Jedna od pozitivnih stvari je ta što sve radimo i učimo kroz praktični rad. Imao sam jedan završni ispit, a i on je nosio 50 posto ocjene. Stvarno se sve bolje nauči kroz praktične primjere, pogotovo za programiranje i računalstvo – naglasio je. Dodaje kako je njegov fakultet ‘usko povezan s industrijom’.
— Čeka me obvezan rad u velikim tvrtkama između treće i četvrte godine. Neki od partnera našeg fakulteta su, za kojeg će reći da je najbolji u Škotskoj za inženjerske smjerove i računalstvo, primjerice Amazon i J.P. Morgan – istaknuo je. Dodaje kako je zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije došlo do određenih promjena po pitanju stipendija, ali on je imao sreće.
— Škotska vlada je do prošle godine pokrivala administracijske troškove za studente iz Škotske i EU. To su troškovi od 1820 funti na godišnjoj razini. Imao sam velike sreće jer je vlada obećala da će svim studentima koji su upisali fakultet u akademskoj godini 2020./2021., pokriti troškove do završetka fakulteta. Oni koji upisuju ove godine, nemaju te sreće. Inače, za internacionalne studente godina košta 20 tisuća funti, dok Englezi fakultet plaćaju 10 tisuća funti – reći će Rokolj.

Samo pet predmeta
Vratio se s nama na razdoblje srednje škole i akademiji ‘Dollar’ koja se sastoji od sedam zgrada. Rokolj nije u školi imao 15 predmeta, već samo njih pet.
— Riječ je o drukčijem sustavu. Izabrao sam predmete za koje sam znao da će mi kasnije trebati – to su bili računarstvo, matematika, fizika i inženjerstvo te biznis koji malo odskače, ali je koristan. Svi se profesori trude da učenicima gradivo bude jasno i zanimljivo. Škola je super opremljena. Radili smo svi na novim kompjuterima. To je inače škola koja na godišnjoj razini raspolaže sa 17 milijardi funti, no navedene novce itekako ulaže – ističe. Živio je s ukupno pedeset momaka u učeničkom domu.
— Svi smo stariji imali svoju sobu, a banja se dijelila između dvoje učenika. Imali smo stroge uvjete i pravila, po pitanju noćnih izlazaka ili ako bismo prespavali kod nekoga. No, svaki vikend bismo imali aktivnosti, nikad nam nije bilo dosadno i uvijek bi za nas izmišljali nešto novo. Imali smo i tete koje bi nam prale i peglale košulje – kaže nam Rokolj.

U jazz orkestru
Navodi i kako je u školi bilo preko 60 izvannastavnih aktivnosti. Uvijek se našlo ponešto za svakoga. Inače, Rokolj svira dugo godina saksofon te je član Limene glazbe Cavtat, dok je u Škotskoj djelovao i u jazz orkestru, a imao je i vlastiti bend.
— Izabrao sam jazz jer me klasična glazba toliko i ne zanima (smijeh). Pošao sam na probu i svidjelo mi se. S orkestrom sam svirao u koncertnoj dvorani ‘Usher Hall’ u Edinburghu koja je izgrađena potpuno od profita viskija. Pohađao sam i predmet ‘Glazbena tehnologija’ na kojem sam učio o produkciji glazbe. Radio sam s mladim profesorom koji me upoznao s produkcijom glazbe. Imao sam i svoj bend sastavljen od učenika iz raznih europskih država. Pjevačica je bila iz Poljske, basistica iz Armenije i bubnjar iz Engleske. Čak smo i snimili pjesmu i sudjelovali na ‘borbi bendova’. Najdraže od svega mi je što sam napravio svoje dvije gitare na izvannastavnoj aktivnosti ‘guitar building’. Naučio sam kako iz jednog komada drva nastane gitara. To je za mene bilo super iskustvo – rekao je.

LUKA ROKOLJ O OBRAZOVANJU U ŠKOTSKOJ Kao programer mogu raditi s bilo kojeg mjesta u svijetu, ali doma je najljepše!
U Škotskoj je napravio i svoju gitaru!

Najljepše je biti doma
Trenutno studira iz doma, no Škotska mu nedostaje zbog dosta stvari, a to sigurno nije – kišno vrijeme. Nedostaju mu ljudi, strpljivi, pristojni i uvijek spremni za dati savjete te nikako hladni.
— Jedva čekam otići u Škotsku, ali moram priznati da je najljepše biti doma. Možda i promijenim mišljenje. Reći ću vam za godinu dana – ističe kroz smijeh Rokolj i dodaje da je prednost ovoga posla što se može odrađivati od bilo kuda na kugli zemaljskoj.
— I dok god imaš internet. Mogućnosti su mnogobrojne. Tehnologija sve više napreduje, a svaka od njih treba program na osnovu kojeg će i raditi. To znači da bi moja struka trebala samo cvjetati. Kad bih uspio dobiti posao za neku englesku ili američku tvrtku, a da mogu raditi iz doma, sjeo bih na prvi let za Cavtat. To je moje trenutno razmišljanje. Ali da bih htio raditi za neku veću tvrtku, to je sigurno. Veće su mogućnosti za razvoj i napredovanje te su kasnije bolja primanja. Možda to i nije najvažniji aspekt. Najbitnije je da radim nešto što volim – zaključio je Rokolj.

Pročitajte još

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo