DuList INUrednički izbor

KOJI JE VAŠ OMILJEN ZAČIN? Mirna ima dva zanimljiva recepta – kineski wok i indijsko varivo

KOJI JE VAŠ OMILJEN ZAČIN? Mirna ima dva zanimljiva recepta - kineski wok i indijsko varivo

Jeste li se ikada pitali što začini u vašim jelima i kuhinji govore o vama te postoje li zdravstveni učinci istih? Ima li zaista ljudi koji toleriraju papreniju, intenzivniju hranu, za razliku od onih koji se pri samoj pomisli neke druge internacionalne kuhinje ježe i viču ‘Papreno je!’, a da je nisu niti probali. Sve su to pitalice koje susrećem u razgovorima o hrani, a neka od pitanja koje često postavljam tijekom upoznavanja prehrane klijenta su – koje začine koristite u pripremi svojih obroka te koje svjetske kuhinje preferirate?

Pripremila: Mirna Sarić

O da, toliko su začini upečatljivi dio prehrane svakog od nas, da slobodno možemo reći kako je riječ o nacionalnom identitetu kulture prehrane. Tako ako kažete ruzmarin – odete mislima na Mediteran i pripre-mate ribu na sto načina, ako kažete curry – skoknete do Indije i miriše vam dahl, ako kažete čili – rolate meksičke tortilje, ako kažete wasabi – svratili ste u Japan na sushi i tražite soja sos. Vidite? Začini su toliko jedinstveni da su sinonimi za dominantan okus neke svjetske kuhinje.

KOJI JE VAŠ OMILJEN ZAČIN? Mirna ima dva zanimljiva recepta - kineski wok i indijsko varivo

Himalajska sol
Osjetilo okusa najjintenzivnije je čulo kada govorimo iz aspekta prehrane koji će nam dati kompletan doživljaj onoga što smo prethodno vidjeli, namirisali i opipali. U okusu je tajna reći će vam svaki dobar chef, ali i vrijedne ruke naših domaćina/ca. Čak i pojedini članovi kućanstva ne preferiraju istu začinjenost hrane, zašto je tomu tako? Zaista postoje ljudi koji sla-bije toleriraju začinjenost hrane, koji već pri nižim intezitetima (koncentracijama) određenog začina, zasite svoje okusne receptore i dobiju dojam da je riječ o visoko intenzivnoj i paprenoj hrani. Dobra je vijest da se isti ti receptori mogu malo ‘utrenirati’ i uko-liko ste izloženi paprenijoj i ljutoj hrani dulje vrijeme, vaši će se okusni receptori tomu i prilagoditi. Isti učinak je i s ostalim okusima. No, valja pronaći ravnotežu u svemu, tako i u začinjavanju hrane i prilagoditi ih vlastitim preferencijama. Začini su prema svojoj definiciji dijelovi biljaka koji mogu biti svježi, osušeni (usitnjeni ili u prahu) te u obliku ekstrakta, a najvažnija svojstva određenog začina su: okus i aroma. Dodavamo ih u jela kako bismo im dali bolji okus, ali i radi bolje pro-bavljivosti. Bazni začin koji je dio svih jela jest kuhinjska sol. Preporučen dnevni unos soli u prehrani je 5 grama, a Hrvati su poznati po svom uživanju u suhomesnatim i pekarskim proizvodima, čime se taj dnevni preporučeni unos uvelike premašuje, dvostruko ili čak trostruko. Sol je neophodno imati u prehrani, jer je izvor za život važnih minerala – natrija, klorida, ali i joda – ključan mineral za ispravan rad štitnjače. Svakako, valja sa soli pripaziti i držati se preporuka, a najveću pozornost ipak će imati osobe s kardiovaskularnim oboljenjima (posebno s visokim krvnim tlakom) te osobe s bubrežnim bolestima. Veliku popularnost danas ima himalajska sol, koja nastaje direktno vađenjem iz rudnika i primamljive je svijetlo roze boje. Ta boja potječe od željeza, a zastupljeni su i drugi minerali poput: magnezija, kalija i kalcija. No, ključan nedostatak himalajske soli je jod, esencijalan mineral koji se obavezno naknadno dodaje našoj soli (od 1996.) kako bi se izbjegla pojava gušavosti i kretenizma kod djece.

Cimet ima zdravstvene učinke
Budući da smo na Mediteranu, mirodije bi trebale biti sastavni dio naših jela; ruzmarin, bosiljak, mažuran, majčina dušica, lovor koji u sebi imaju bioaktivne komponente, a najveći zdravstveni učinci su protuupalni, antiseptički, antivirusni i antibakterijski. Nemoguće je zamisliti šporke makarule bez lovorovog lista, ali i cimeta. Cimet, osim raskošnog mirisa i okusa, ima i brojne zdravstvene učinke. Osim što se tradicionalno koristio u liječenju gripa, prehlada i artiritisa, današnja znanost dokazuje da su komponente u cimetu uključenje u: smanjenje upala, rasta bakterija, ali i pomoć pri regulaciji šećera u krvi, povećavajući osjetljivost na inzulin. Kada smo kod probavnih tegoba poput napuhnutosti, plinova i zatvora posegnut ćemo za cimetom, kimom, rogačem, kuminom, koji će olakšati bolove duž probavne cijevi. Kurkuma je također jedan od zanimljivih začina koji se ponaša protuupalno i pomaže kod krvožilnih bolesti, artritisa i upalnih bolesti crijeva, a sam kurkumin (aktivna komponeta) bolje će se apsorbirati ukoliko u jelo dodate i crni papar. Kapsaicin je spoj karakterističan za čili papričicu, a djeluje tako da aktivira centre za toplinu pa nam je često vruće i znojimo se kada je konzumiramo. Također, znanost ide u prilog tomu da konzumacija čili papričice može utjecati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja i nekih oblika karcinoma. Preporuka je uživati u začinima umjereno i stvoriti vlastite mješavine koje vam prave smisao i daju osobnost vašim jelima. Vjerujte mi, onda kada sami začinima postignete određeni okus u jelima, bez da ste dodali gotove mješavine, korak je ka izvrsnosti u kuhinji, a najveći začin koji možete dodati je definitivno ljubav! Bon appetit!

KINESKI WOK (4 OSOBE):

KOJI JE VAŠ OMILJEN ZAČIN? Mirna ima dva zanimljiva recepta - kineski wok i indijsko varivo

Sastojci:
— 3 velike žlice repičinog ulja
— 1 poriluk
— 3 šarene svježe paprike
— 5 cm naribanog đumbira
— 3 chilli papričice
— 500 g (smeđih) šampinjona
— 500 g piletine
— 3 velike žlice sezama
— 3 velike žlice soja sosa
— 3 velike žlice slatko-kiselog umaka
— 500 g rižinih rezanaca

Postupak:
1. Piletinu i povrće nasjeckati na tanke trakice. Piletinu marinirati barem 30 minuta u soja sosu, naribanom đumbiru i slatko kiselom umaku.
2. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju i procijedite.
3. Zagrijati repičino ulje u woku, karamelizirati piletinu, a potom dodati povrće – poriluk, gljive, papriku te za kraj pospite sezamom.
4. Pripremljeni wok pomiješajte s kuhanim rezancima i servirati

INDIJSKO VARIVO OD LEĆE I SLANUTKA (DAHL) S NAAN KRUHOM (4 OSOBE)

KOJI JE VAŠ OMILJEN ZAČIN? Mirna ima dva zanimljiva recepta - kineski wok i indijsko varivo
Sastojci:
— 4 velike žlice maslinovog ulja
— 2 veće glavice luka (80g)
— 3–4 mrkve (60g)
— Češnjak – 2 režnja
— đumbir naribani – 5 cm
— Koncentrat rajčice (1 žlica velika) – (17 g)
— pastrnjak, 1 kom (70g)
— crvena leća (150 g)
— slanutak kuhani (150 g)
— Začini – sol, kurkuma, curry, kumin, goruščica bijela i smeđa (sve po 1 mala žlica)

Postupak:
1. Povrće nasjeckati na kockice i đumbir naribati te sve izdinstati na ulju zajedno sa začinima.
2. Potom dodati crvenu leću i slanutak te preliti s 250ml vode i kuhati 15 min dok se ne zgusne. Ukoliko je potrebno možete doliti još malo vode.
3. Kuhati 15 min dok se leća ne skuha, ukrasiti s peršinom ili korijanderom i svježom paprikom te servirati uz integralnu rižu i naan kruh.

NAAN KRUH (STANDARDNI KAO ZA OBIČNI KRUH – 15-AK KRUŠČIĆA)
Sastojci:
— 200g zobenog brašna
— 100 g integralnog brašna
— 1 suhi kvasac
— 1 mala žličica meda
— 150 ml tople vode – 1 mala žličica soli

Postupak:
1. Aktivirati kvasac u vodi i medu te ga dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto.
2. Odmoriti ga 20-ak minuta, napraviti male kuglice i popeći na suhoj tavi s obe strane. Servirati uz dahl i rižu i uživati

Mirna Sarić je mlada nutricionistica koja je otvorila nutricionističko savjetovalište ‘Nutrigurman’ u DURA-i. To je mjesto gdje stvara, savjetuje, educira i prati napredak svojih klijenata. Dio Mirninog znanja možete iskusiti na brojnim kulinarskim radionicama i predavanjima koje održava

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist