Županija

Nastavlja se sanacija platane u Mlinima

platana zupa

U tijeku je sanacija platane u Mlinima. Kako poručuju iz Općine Župa dubrovačka, sukladno izrađenom specijalističkom elaboratu o kontroli stabla platane u Mlinima, a sve u svrhu sanacije stabla kao i osiguranja adekvatne sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla, potrebno je izvršiti dvije simultane faze sanacije – orezivanje grana i postavljanje novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.

Za prvu fazu orezivanja angažirana je tvrtka Borovac iz Žrnova sa otoka Korčule koja će izvršiti uklanjanje dotrajalih grana na stablu platane. Kako bi sve bilo odrađeno u okvirima struke, u konzultaciji sa osobama iz biološke struke, stručni nadzor i vođenje orezivanja vrši tvrtka Arboring specijalizirana za usluge i savjetovanje u urbanom šumarstvu i arborikulturi iz Jastrebarskog. Navedena tvrtka će potom izvršiti drugu fazu sanacije učvršćivanja krošnje stabla postavljanjem novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla.

Radovi će se vršiti kroz dva do tri dana zavisno od vremenskih prilika, a sve u cilju zaštite stabla platane zbog svoje posebne vrijednosti, a naročito zbog sigurnosti korištenja prostora u blizini stabla.

Kako bi se sačuvalo stablo platane kao simbol mjesta Mlini, poduzete su mjere izradbe specijalističkog elaborata koristeći se dijagnostikom rezistografom i soničnim tomografom.

Vrijednost navedenog elaborata je 39.987,50 kn, dok je vrijednost orezivanja 11.250,00 kn, te vrijednost druge faze postavljanja novog dinamičkog sustava za sidrenje stabla 24.025,00 kn.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist