Kultura

UGLEDALA SVJETLO DANA Objavljena knjiga fra Stipe Nosića o dubrovačkom klaustru Male braće

UGLEDALA SVJETLO DANA Objavljena knjiga fra Stipe Nosića o dubrovačkom klaustru Male braće

Iz tiska je izišla knjiga fra Stipe Nosića pod naslovom KLAUSTAR MALE BRAĆE REMEK-DJELO STVARALAŠTVA. Istovremeno je objavljena i njezina engleska verzija FRIARS MINORS CLOISTER MASTERPIECE OF CREATIVITY. Knjiga otkriva razne ‘tajne’ o jedinstvenom franjevačkom dvorištu dubrovačkog samostana.

Autor o tom graditeljskom spomeniku kulture iz prve polovice 14. stoljeća govori na nov način, koji se ne može naći u radovima povjesničara umjetnosti niti u turističkim vodičima. Kratkim ‘tematskim pričama’ pokušava rekonstruirati nastanak tog arhitektonskog bisera, dijela kulturno-povijesne urbanističke cjeline starog Dubrovnika, koji je i zbog graditeljske raznolikosti ovog originalnog dvorišta još 1979. dospio na popis UNESCO-a kao svjetsko kulturno dobro. Nije riječ o čistoj povijesti, nego o korištenju oskudnih arhivskih podataka i njihovoj kombinaciji s govorom kamene plastike i onim što aktualni vidljivi tragovi o klaustru odaju. Smještaj figura i drugi znakovi otkrivaju smjer njegove izgradnje koji se odvijao iz jugoistočnog kuta u smjeru kazaljke na satu. Gornja šetnica na svodovima sa strana vrta oslanja se na iznimno skladnu konstrukciju od 12 pilona i 120 dvostrukih stupova na kojima je 60 originalnih kapitela. Upravo kapiteli s različitim skulpturama, samo u nekoliko slučajeva ponovljenim motivima, uz umjetničke, običajne, etnografske, mitološke i druge poruke, koriste i teološko-liturgijski govor, a svojevrsna igra brojeva na njima povezana je i sa simboličnim biblijskim jezikom. Zbog tih ‘teoloških’ karakteristika klaustra, kao stvarni njegov tvorac naveden je graditelj s teološkom naobrazbom franjevac Vid iz Kotora koji je od 1327. do 1335. gradio i pravoslavni manastir u Dečanima na Kosovu. Istaknuta je i pretpostavka o njegovu portretu u reljefu na kapitelu 28, kao i portretima klesara Miha Brajkova iz Bara i drugih klesara koji su radili na klaustru i koji su svoje likove ostavili na kapitelima. Povijesni izvori i rezultati arheoloških istraživanja otkrili su i stvarni smjer izgradnje više od 440 grobova u klaustru i drugim prostorima samostanskog zdanja (u klaustru on započinje u jugozapadnom dijelu i suprotan je smjeru kazaljke na satu), u kojima su posljednje počivalište našli mnogi slavni Dubrovčani, među kojima su Ivan Gundulić i Miho Pracat.

Knjiga je plod suradnje autora s umjetničkim fotografom Željkom Šoletićem koji je kod snimanja primijenio različite foto trikove i tehnike. Svojim specifičnim fotografskim izričajem između ostalog dokumentirao je svih 60 kapitela i 12 rozeta, pa će njegove fotografije zasigurno budućim generacijama govoriti puno o klaustru. Slog i tisak djelo je nakladnika Foruma iz Zadra.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist