Zanimljivosti

Kako sigurno koristiti društvene mreže

Kako sigurno koristiti društvene mreže

Društvene mreže sve više postaju naša svakodnevnica, a posebno kod mladih i tinejdžera.

No, sve to sa sobom nosi i određene rizike, posebno kada su u pitanju mladi korisnici, jer smo često svjedoci različitih oblika zlostavljanja putem društvenih mreža među vršnjacima od, kako navode u Ministarstvu unutarnjih poslova, kreiranja grupa' koje u svom nazivu, pokraj imena i prezimena žrtve imaju i riječ "mrzitelji", objavljivanja video uradaka koji prikazuju zlostavljanje, otvaranje lažnih profila u žrtvino ime i slično. Stoga je MUP, uz uobičajene savjete dane roditeljima i korisnicima koji se tiču općenito korištenja inteneta, na svom webu objavio i one dodatne.

Iz MUP-a, naime, ističu kako otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža tinejdžeri zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati. Tako na svoje profile stavljaju isključivo fotografije koje žele, koje ih prikazuju privlačnima i slično. No, za razliku od odraslih, smatraju u MUP-u, tinejdžerima Facebook služi i za kontrolu imidža svojih vršnjaka u javnosti te tu često nastaju problemi. Naime, osim što sebe žele prikazati društveno poželjnima, istovremeno koriste Facebook da vršnjake koji im se iz različitih razloga ne sviđaju prikažu u negativnom svjetlu.

Društvene mreže su im za to idealan medij iz više razloga: one su njihovo prirodno okruženje; vrlo brzo mogu iznijeti negativne stvari o svojoj kolegici ili kolegi iz razreda; kreatori ostaju anonimni; u vrlo kratkom vremenu velik broj osoba ima mogućnost doći do takvih informacija; ne gledaju žrtvu u lice što im omogućuje da budu bezobzirniji nego inače jer je prisutno potpuno odsustvo empatije: žrtvu ne vide pa ni ne znaju što ona proživljava.

Mlade korisnike MUP tako savjetuje da budu sigurni kako razumiju osnove sigurnosti i privatnosti na internetu, te da svoje korisničke podatke ne daju nikome. Svakako trebaju slušati savjete svojih roditelja, jer im oni žele dobro, te se ne treba bojati potražiti njihovu pomoć ili savjet.

Neka ti prijatelji budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu. Nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje – to je lako napraviti, a prijava je anonimna. Ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao/la pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz. Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati; ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu! – dio je MUP-ovih savjeta mladim korisnicima.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist