Grad

Još ništa od javnog WC-a u povijesnoj jezgri. Trebao biti gotov do ove sezone

Još ništa od javnog WC-a u povijesnoj jezgri. Trebao biti gotov do ove sezone

Novi javni WC u povijesnoj jezgri trebao je biti gotov i spreman za kori­snike u ljetnoj sezoni 2023. godini. To se očito neće dogoditi. Razgovor o ovoj temi nedavno je potaknut na sjednici Gradskog vijeća. Iznesen je prijedlog da se, ovisno o početku radova, navedeni prostor, smješten na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, iznajmi kao skla­dište.

Gradonačelnik Mato Franko­vić pritom je potvrdio kako se o tome razmišljalo. Naime, spomenuo je kako su na nedavnom sastanku istaknuli da, sve dok se ne izradi projektna doku­mentacija, prostor može koristiti ulaganja privremenog zakupca. Time bi tvrtka koja je vlasnik, a to je UTD Ragusa, dobila dodatni prihod. Uvjet je da takva vrsta najma odmah preprivremeno kao skladišni prostor, bez stane u početku radova.

Predsjednica Nadzornog odbora UTD Ragusa Olga Muratti tada je naglasila da vjeruje da će se to i provesti na prvoj sjednici te da će se u tom smjeru krenuti. ­

— Pa dobiti ‘5 eura’. To je bolje, nego ne dobiti ništa. Šteta da prostori stoje prazni – rekla je među ostalim Muratti.

‘Osjetljivost lokacije’
Zatražili smo od Grada Dubrovnika detaljnije informacije o navedenoj temi. U odgovoru za DuList ponovno podsjećaju kako je novi javni sani­tarni čvor unutar povijesne jezgre planiran u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Maro­jice Kaboge.

— Za navedeni projekt izrađeno je idejno rješenje, a zbog osjetljivosti lokacije pod UNESCO-ovom zaštitom potrebno je ispitati mogućnosti te uvjete koje će propisati Konzervator­ski odjel u Dubrovniku, kao i komu­nalno društvo Vodovod Dubrovnik s obzirom na planiranu namjenu nave­denog prostora, nakon čega se mogu regulirati i međusobni odnosi dvaju društva budući je prostor za koji je izrađeno idejno rješenje u vlasništvu UTD Ragusa, a samim objektom – jav­nim sanitarnim čvorom bi upravljala Čistoća Dubrovnik – navode iz Grada Dubrovnika. Hoće li se prenamijeniti u skladište, nismo dobili potvrdu.

Kada će se realizirati?
Inače, prema izrađenom idejnom rje­šenju očekivani trošak uređenja javnog WC-a je oko 1,5 do 2 milijuna kuna (200 do 265 tisuća eura).

— Međutim, potrebno je istaknuti kako se radi o procjeni koja je izrađena prije koronakrize i porasta cijena gra­đevinskog materijala, stoga će iznos biti poznat po izradi cjelokupne doku­mentacije – ističu u odgovoru.

Još ništa od javnog WC-a u povijesnoj jezgri. Trebao biti gotov do ove sezone
Idejno rješenje novog javnog WC-a u povijesnoj jezgri (Proto-arch d.o.o.)
Još ništa od javnog WC-a u povijesnoj jezgri. Trebao biti gotov do ove sezone
Idejno rješenje novog javnog WC-a u povijesnoj jezgri (Proto-arch d.o.o.)

Arhi­tektonski ured Proto-arch d.o.o. pred­stavio je idejno rješenje u siječnju 2022. godine. Naglašeno je tada  među ostalim kako bi prostor trebao sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Iz Grada Dubrovnika navode kako je Čistoća rješenje platila 19.500,00 kuna + PDV (oko 2.588 eura).

Podsjetit ćemo kako se u 2019. godini govorilo o javnom WC-u u Ulici Cvjete Zuzorić. Zbog takvog su prijedloga svoje negodovanje izrazili ugostitelji. Odustalo se od te ideje, a novi sani­tarni čvor (dostupan 24 sata) trebao bi ‘osvanuti’ u obližnjoj ulici. Očito ne ove godine. Kada točno, nismo dobili odgovor. Za sve oni koji trebaju oba­viti nuždu na užem području gradske jezgre, dostupna su tri javna WC-a, na Pilama i na Pločama te na Peskariji. Radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 7.00 do 3.00 sata. Dolazimo do zaključka da ni ove sezone nećemo imati javni WC u povijesnoj jezgri koji će raditi tijekom cijele noći. To znači da će gosti ‘slobodno’ sve zapišavati, a mi ćemo se čuditi kako Grad smrdi po mokraći.


IZRAĐENO IDEJNO RJEŠENJE
Što je s Pilama?
U siječnju 2023. godine trajno je uklonjen javni WC ispod platana na Pilama. Radilo se o montažnim objektima na kojima je, protokom godina, došlo do zamora konstrukcije i prodora vlage te propa­danja interijera i ugrađene opreme do razine neisplativosti popravljanja, kako su tada istaknuli iz Čistoće. Na ovom se području planira izgradnja čvrstog objekta u kojem bi bio smješten javni WC.

— Za uređenje cijelog prostora u blizini platana na Pilama je izrađeno idejno rješenje krajobra­znog uređenja u okviru kojeg je predviđena izgradnja čvrstog objekta namjene javnog WC-a, što svakako više priliči ovom prostoru od ranijeg kontejnerskog objekta – kažu iz Grada Dubrovnika. Za financiranje ovog vrijednog projekta oslanjaju se na dostupna sredstva iz fondova EU.

— Naime, Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Među ključnim investicijama izdvajaju se i ulaganja u zelenu infrastrukturu, odnosno projekti rekonstrukcija parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama, kao i Parka Gradac čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova. Podsjećamo kako se Grad Dubrovnik uspješno prijavio na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških proje­kata – naveli su također u odgovoru.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju DuLista koji je na kioscima od srijede, 29. ožujka. 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist