Grad

Još ništa od javnog WC-a u povijesnoj jezgri. Trebao biti gotov do ove sezone

javni wc grad izmedju polaca05

Novi javni WC u povijesnoj jezgri trebao je biti gotov i spreman za kori­snike u ljetnoj sezoni 2023. godini. To se očito neće dogoditi. Razgovor o ovoj temi nedavno je potaknut na sjednici Gradskog vijeća. Iznesen je prijedlog da se, ovisno o početku radova, navedeni prostor, smješten na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, iznajmi kao skla­dište.

Gradonačelnik Mato Franko­vić pritom je potvrdio kako se o tome razmišljalo. Naime, spomenuo je kako su na nedavnom sastanku istaknuli da, sve dok se ne izradi projektna doku­mentacija, prostor može koristiti ulaganja privremenog zakupca. Time bi tvrtka koja je vlasnik, a to je UTD Ragusa, dobila dodatni prihod. Uvjet je da takva vrsta najma odmah preprivremeno kao skladišni prostor, bez stane u početku radova.

Predsjednica Nadzornog odbora UTD Ragusa Olga Muratti tada je naglasila da vjeruje da će se to i provesti na prvoj sjednici te da će se u tom smjeru krenuti. ­

— Pa dobiti ‘5 eura’. To je bolje, nego ne dobiti ništa. Šteta da prostori stoje prazni – rekla je među ostalim Muratti.

‘Osjetljivost lokacije’
Zatražili smo od Grada Dubrovnika detaljnije informacije o navedenoj temi. U odgovoru za DuList ponovno podsjećaju kako je novi javni sani­tarni čvor unutar povijesne jezgre planiran u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Maro­jice Kaboge.

— Za navedeni projekt izrađeno je idejno rješenje, a zbog osjetljivosti lokacije pod UNESCO-ovom zaštitom potrebno je ispitati mogućnosti te uvjete koje će propisati Konzervator­ski odjel u Dubrovniku, kao i komu­nalno društvo Vodovod Dubrovnik s obzirom na planiranu namjenu nave­denog prostora, nakon čega se mogu regulirati i međusobni odnosi dvaju društva budući je prostor za koji je izrađeno idejno rješenje u vlasništvu UTD Ragusa, a samim objektom – jav­nim sanitarnim čvorom bi upravljala Čistoća Dubrovnik – navode iz Grada Dubrovnika. Hoće li se prenamijeniti u skladište, nismo dobili potvrdu.

Kada će se realizirati?
Inače, prema izrađenom idejnom rje­šenju očekivani trošak uređenja javnog WC-a je oko 1,5 do 2 milijuna kuna (200 do 265 tisuća eura).

— Međutim, potrebno je istaknuti kako se radi o procjeni koja je izrađena prije koronakrize i porasta cijena gra­đevinskog materijala, stoga će iznos biti poznat po izradi cjelokupne doku­mentacije – ističu u odgovoru.

Idejno rjesenje 1
Idejno rješenje novog javnog WC-a u povijesnoj jezgri (Proto-arch d.o.o.)
Idejno rjesenje 2
Idejno rješenje novog javnog WC-a u povijesnoj jezgri (Proto-arch d.o.o.)

Arhi­tektonski ured Proto-arch d.o.o. pred­stavio je idejno rješenje u siječnju 2022. godine. Naglašeno je tada  među ostalim kako bi prostor trebao sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Iz Grada Dubrovnika navode kako je Čistoća rješenje platila 19.500,00 kuna + PDV (oko 2.588 eura).

Podsjetit ćemo kako se u 2019. godini govorilo o javnom WC-u u Ulici Cvjete Zuzorić. Zbog takvog su prijedloga svoje negodovanje izrazili ugostitelji. Odustalo se od te ideje, a novi sani­tarni čvor (dostupan 24 sata) trebao bi ‘osvanuti’ u obližnjoj ulici. Očito ne ove godine. Kada točno, nismo dobili odgovor. Za sve oni koji trebaju oba­viti nuždu na užem području gradske jezgre, dostupna su tri javna WC-a, na Pilama i na Pločama te na Peskariji. Radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 7.00 do 3.00 sata. Dolazimo do zaključka da ni ove sezone nećemo imati javni WC u povijesnoj jezgri koji će raditi tijekom cijele noći. To znači da će gosti ‘slobodno’ sve zapišavati, a mi ćemo se čuditi kako Grad smrdi po mokraći.


IZRAĐENO IDEJNO RJEŠENJE
Što je s Pilama?
U siječnju 2023. godine trajno je uklonjen javni WC ispod platana na Pilama. Radilo se o montažnim objektima na kojima je, protokom godina, došlo do zamora konstrukcije i prodora vlage te propa­danja interijera i ugrađene opreme do razine neisplativosti popravljanja, kako su tada istaknuli iz Čistoće. Na ovom se području planira izgradnja čvrstog objekta u kojem bi bio smješten javni WC.

— Za uređenje cijelog prostora u blizini platana na Pilama je izrađeno idejno rješenje krajobra­znog uređenja u okviru kojeg je predviđena izgradnja čvrstog objekta namjene javnog WC-a, što svakako više priliči ovom prostoru od ranijeg kontejnerskog objekta – kažu iz Grada Dubrovnika. Za financiranje ovog vrijednog projekta oslanjaju se na dostupna sredstva iz fondova EU.

— Naime, Grad Dubrovnik pripremio je potpunu dokumentaciju za niz projekata koji se planiraju financirati sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije, među ostalima i iz ITU mehanizma. Među ključnim investicijama izdvajaju se i ulaganja u zelenu infrastrukturu, odnosno projekti rekonstrukcija parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama, kao i Parka Gradac čime bi se ozelenio i potpuno krajobrazno preuredio prostor od Pila do Boninova. Podsjećamo kako se Grad Dubrovnik uspješno prijavio na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027., putem kojeg će Dubrovnik i okolne općine imati na raspolaganju 22 milijuna eura za realizaciju strateških proje­kata – naveli su također u odgovoru.

Tekst objavljen u tiskanom izdanju DuLista koji je na kioscima od srijede, 29. ožujka. 

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist