DuList INUrednički izbor

Jannette Razum je pripremila pet recepata – od okusa tradicije do modernih slastica

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica

Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum pripremila je nekoliko recepata za Božić u kojima ćete, vjerujemo, uživati i nakon najljepšeg (i najslađeg!) blagdana u godini. Ove godine u slatkom ‘laboratoriju’ naše Jannette dominira lješnjak pa tako imamo recept za čokoladnu Babku s lješnjacima ili pak kuglice ‘na istu temu’.

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica
KUGLICE S LJEŠNJACIMA

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica

Smjesa za kuglice
130 g mljevenih lješnjaka
1 žličica kakaa u prahu
2 žlice agavinog sirupa
100 g čokolade
prstohvat soli

Ostalo
20-ak cijelih lješnjaka
50 g sjeckanih lješnjaka

Postupak:
Lješnjake tostirajte u pećnici, oljuštite im kožicu te ostavite da se ohlade. Dio lješnjaka sameljite, dio sitno nasjeckajte, a 20-ak komada ostavite cijelih.
Čokoladu otopite na pari. U otopljenu čokoladu dodajte agavin sirup, malo soli, kakaa i mljevene lješ­njake. Ako vam se čini presuha dodajte 1–2 žličice vode kako bi se sastojci bolje povezali.
Spremite zdjelu u hladnjak da se smjesa stisne. Uzi­majte komadiće dobro rashlađene smjese, u svaku uti­snite jedan lješnjak i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u sitno nasjeckane lješnjake.

ŠKOLJKICE S PEKMEZOM

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica
Tijesto
125 g svinjske masti
300 glatkog brašna
½ praška za pecivo
1 vanilin šećer
naribana korica ½ limuna
100 ml tople vode

Ostalo
pekmez ili džem od malina (ili neki drugi po izboru)
šećer u prahu za posipavanje

Postupak:
U zdjeli umijesite sve sastojke, tijesto omotajte pro­zirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na silikonskoj podlozi za tijesto. Čašom izrezujte krugove od tijesta. U svaki krug stavite malo džema od malina, a krajeve dobro pritisnite malom vilicom kako džem tijekom pečenja ne bi iscurio van.
Školjkice posložite na blago namašćen lim za pečenje i pecite 15 minuta na 180°C dok lagano ne porumene. Ostavite ih da se samo kratko ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih još tople uvaljajte ili posipajte šećerom u prahu.

ČOKOLADNA BABKA S LJEŠNJACIMA

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica

Dizano tijesto
1 paketić suhog kvasca
50 ml + 100 ml toplog mlijeka
450 g + 50 g glatkog brašna
80 g + 1 žlica šećera
prstohvat soli
3 jaja
120 g maslaca

Nadjev od čokolade i lješnjaka
150 g smeđeg šećera
80 g čokolade
100 g maslaca
2 žličice kakaa u prahu
1 žličica cimeta
150 g tostiranih lješnjaka

Glazura
20 g maslaca
2 žlice smeđeg šećera
30 g meda
2 žlice tostiranih lješnjaka

Postupak:
Suhi kvasac pomiješajte s 1 žlicom šećera, 50 g brašna i 100 ml mlijeka pa ostavite 15 minuta na toplom mjestu da se zapjeni.
Cijelu količinu lješnjaka tostirajte, uklo­nite im kožicu koliko god je to moguće i ostavite da se ohlade. Veći dio lješnjaka (150 g) sameljite, a ostatak (50g) sitno nasjeckajte.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, raz­mućena jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol i pripremljeni kvas pa spiralnim nastav­cima za miksanje izradite tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte prozirnom folijom i osta­vite na toplom mjestu dok tijesto ne udvo­struči volumen.
Kada tijesto dobije na volumenu premije­site ga pa razvaljajte u oblik dugačkog pra­vokutnika. Premažite tijesto pripremljenim nadjevom, zarolajte i pažljivo prerežite po dužini. Dok tijesto miruje, pripremite punjenje. Maslac, čokoladu i smeđi šećer otopite na laganoj vatri. Maknite s vatre pa dodajte kakao, cimet i mljevene lješnjake koje ste prethodno tostirali.

Pažljivo omotajte oba komada tijesta u oblik pletenice tako da izrezani dio tijesta na kojem je vidljivo punjenje bude uvijek okrenuto prema gore. Babku premjestite u duguljasti kalup za pečenje kojeg ste pret­hodno namastili. Prekrijte kalup čistom kuhinjskom krpom i ostavite tijesto sat i pol na toplome da dobije na volumenu.

Babku pecite cca 30 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja pripremite preljev – maslac i smeđi šećer otopite na laganoj vatri pa dodajte med. Vruću, tek pečenu Babku premažite ovim sirupom i posipajte nasjec­kanim lješnjacima.

MRAMORNI KUGLOF S NARANČOM

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica
Sastojci
4 jaja
300 g šećera
2 paketića vanilin šećera
120 g maslaca
naribana korica 1 naranče
sok od 1 naranče
3 žlice ulja
300 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu

Postupak:
Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom i vanilin šećerom 2–3 minuta pa dodajte žutanjke i ulje. Zatim dodajte naribanu koricu i sok od naranče. Saču­vajte 2 žlice soka od naranče za razrjediti smeđu smjesu.
Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, a zatim lagano umiješajte prethodno pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Odvojite 1/3 smjese pa umiješajte kakao i 2 žlice soka od naranče. Kakao prosijte kako ne bi imali neželjene grudice.
U dobro namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof naiz­mjenično stavljajte red žute, red smeđe smjese. Kuglof pecite na temperaturi od 180 °C 40–45 minuta. Pečeni i ohlađeni mramorni kuglof možete posipati šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

AMARETTO TORTA

Jannette Razum je pripremila pet recepata - od okusa tradicije do modernih slastica
Sastojci za biskvit
140 g šećera
4 jaja sobne temperature
1 ampula arome badema (2 ml)
1 žlica hladne vode
140 g glatkog brašna
1 ravna žlica gustina
1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu
40 g gustina
200 g šećera
350 ml mlijeka
250 g maslaca sobne temperature

Ostalo
džem od trešanja
listići badema za dekoraciju

Postupak:
Za pripremu biskvita, jaja i šećer miksajte 3 minute najjačom brzinom. Zatim dodajte 1 žlicu hladne vode i aromu badema pa nastavite sve miksati još 3 minute dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
U zasebnoj zdjelici prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo pa sve lagano umiješajte u smjesu od jaja i šećera. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte promjera 20 cm. Kalup prethodno namastite i pobrašnite ili obložite masnim papirom.
Biskvit pecite 15–20 minuta na 180°C. Prije nego ga izvadite iz pećnice napravite test čačkalicom kako bi bili sigurno da je pečen. Ohlađen biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri jednaka dijela.
Za pripremu kreme gustin razmutite u malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni gustin i kuhajte kremu 2–3 minute na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje, prekrijte vrh kreme prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu kremu izmiksajte, a zatim joj dodajte maslac sobne tempera­ture kojeg ste prethodno također izmiksali. Sve zajedno još jednom dobro izmiksajte.
Na tanjur za torte stavite prvi biskvit te ga premažite s nekoliko žlica pekmeza od trešanja, a zatim s kremom od maslaca. Na to stavite drugi biskvit te i njega premažite nekoliko žlica pekmeza od trešanja, a zatim i kremom od maslaca. Treći biskvit i cijelu tortu premažite samo kremom od maslaca.
Po želji tortu ukrasite tostiranim listićima badema. Tortu prije posluživanja spremite u hladnjak na 4–5 sati kako bi se dobro rashladila.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist