Aktualno

Turistička i ugostiteljska škola slavi 75. rođendan!

tus turisticka002

Turistička i ugostiteljska škole Dubrovnik obilježava 75. obljetnicu svog postojanja. Prema riječima ravnatelja Antuna Perušine, teško je prikazati 75 godina rada jedne ustanove, spomenuti sve ljude i događaje važne za rad Škole proteklih godina, ali moguće je podsjetiti na mogućnosti koje obrazovna djelatnost može pružiti društvu u kojem djeluje.
-Mi, bez zadrške, možemo reći da smo stvarali ne samo dubrovački nego i hrvatski turizam s obzirom na to što je sustav i način rada ove Škole prihvaćen u cijeloj bivšoj državi. Odmah nakon domovinskog rata naši nastavnici stvaraju nove programe, pišu udžbenike, organiziraju i vode natjecanja, sudjeluju u kreiranju prosvjetne politike. Naši ugovori s gospodarstvom kao i obrazac stipendiranja poslužili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu turizma i sporta kao ogledni primjer za cijelu Republiku Hrvatsku. Kroz Projekt uspostave RCKDU stvaramo nove kurikule, a naš kurikul za kuhara na razini 4.2 tj. četverogodišnji program postaje ogledni primjer za izradu kurikula drugim Centrima kompetentnosti. Bezbroj je malih, ali i velikih stvari koje su promicale Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik i struku – navodi Perušina.
-Medalje, nagrade, pohvale i zahvale krase naše školske hodnike i učionice te govore o našim uspjesima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Trudimo se ulagati u znanje, želimo modernizirati sustav obrazovanja, uskladiti ga sa svjetskim turističkim i ugostiteljskim trendovima, a što ćemo naročito iskoristiti kroz mogućnost koja nam je pružena izborom naše Škole za jedan od 6 Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizam i ugostiteljstvo.
Škola se kontinuirano povezuje s gospodarstvom, svjesna kako o toj povezanosti ovisi kakvoća kadrova u turizmu i ugostiteljstvu bilo kroz redovito školovanje ili program cjeloživotnog učenja. Uspostavom dvaju akademisa, Garišta i vile Čingrija, Škola će ponovno dobiti vlastite prostore u kojima će biti direktno povezana s tržištem rada i učenje temeljeno na radu podići na još jednu višu razinu.
Uvjeren sam da ćemo se u bliskoj budućnosti, uz potporu i još jače zalaganje Županije i Grada izboriti da se planirana izgradnja TUŠDU-RCKDU na lokaciji Babin kuka ubrzo i ostvari te time dobijemo i uvjete kakve zaslužujemo čime ćemo stvoriti još bolje materijalne pretpostavke za učenike i zaposlenike.
Na kraju, svima koji su izravno i neizravno vezani za rad ove vrlo značajne ustanove na području Grada, Županije i Republike Hrvatske upućujem najiskrenije čestitke povodom 75. obljetnice – zaključuje Perušina.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist