Aktualno

Turistička i ugostiteljska škola slavi 75. rođendan!

Turistička i ugostiteljska škola slavi 75. rođendan!

Turistička i ugostiteljska škole Dubrovnik obilježava 75. obljetnicu svog postojanja. Prema riječima ravnatelja Antuna Perušine, teško je prikazati 75 godina rada jedne ustanove, spomenuti sve ljude i događaje važne za rad Škole proteklih godina, ali moguće je podsjetiti na mogućnosti koje obrazovna djelatnost može pružiti društvu u kojem djeluje.
-Mi, bez zadrške, možemo reći da smo stvarali ne samo dubrovački nego i hrvatski turizam s obzirom na to što je sustav i način rada ove Škole prihvaćen u cijeloj bivšoj državi. Odmah nakon domovinskog rata naši nastavnici stvaraju nove programe, pišu udžbenike, organiziraju i vode natjecanja, sudjeluju u kreiranju prosvjetne politike. Naši ugovori s gospodarstvom kao i obrazac stipendiranja poslužili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu turizma i sporta kao ogledni primjer za cijelu Republiku Hrvatsku. Kroz Projekt uspostave RCKDU stvaramo nove kurikule, a naš kurikul za kuhara na razini 4.2 tj. četverogodišnji program postaje ogledni primjer za izradu kurikula drugim Centrima kompetentnosti. Bezbroj je malih, ali i velikih stvari koje su promicale Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik i struku – navodi Perušina.
-Medalje, nagrade, pohvale i zahvale krase naše školske hodnike i učionice te govore o našim uspjesima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Trudimo se ulagati u znanje, želimo modernizirati sustav obrazovanja, uskladiti ga sa svjetskim turističkim i ugostiteljskim trendovima, a što ćemo naročito iskoristiti kroz mogućnost koja nam je pružena izborom naše Škole za jedan od 6 Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizam i ugostiteljstvo.
Škola se kontinuirano povezuje s gospodarstvom, svjesna kako o toj povezanosti ovisi kakvoća kadrova u turizmu i ugostiteljstvu bilo kroz redovito školovanje ili program cjeloživotnog učenja. Uspostavom dvaju akademisa, Garišta i vile Čingrija, Škola će ponovno dobiti vlastite prostore u kojima će biti direktno povezana s tržištem rada i učenje temeljeno na radu podići na još jednu višu razinu.
Uvjeren sam da ćemo se u bliskoj budućnosti, uz potporu i još jače zalaganje Županije i Grada izboriti da se planirana izgradnja TUŠDU-RCKDU na lokaciji Babin kuka ubrzo i ostvari te time dobijemo i uvjete kakve zaslužujemo čime ćemo stvoriti još bolje materijalne pretpostavke za učenike i zaposlenike.
Na kraju, svima koji su izravno i neizravno vezani za rad ove vrlo značajne ustanove na području Grada, Županije i Republike Hrvatske upućujem najiskrenije čestitke povodom 75. obljetnice – zaključuje Perušina.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist