Kultura

IZLOŽBA TONKA MARUNČIĆA U DVORU Prošlo je 70 godina od šahovske olimpijade u Gradu

IZLOŽBA TONKA MARUNČIĆA U DVORU Prošlo je 70 godina od šahovske olimpijade u Gradu

Prošlo je 70. godina od devete šahovske olimpijade koja se održala u Dubrovniku, a tom prigodom u Kneževu dvoru ovog je četvrtka otvorena izložba ‘Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950.’ autora Tonka Marunčića. Ovaj ljubitelj šaha, povjesničar po struci te djelatnik Dubrovačkih muzeja pomno je pripremao izložbu na kojoj su prezentirani predmeti s olimpijade. Ona se održala od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. godine u prostorijama Umjetničke galerije. Inače, izložbu ne bi bilo moguće organizirati bez doprinosa velikog zaljubljenika u Dubrovnik te u dubrovačku olimpijadu – prof. dr. sc Zdenka Krištafora. Nesebično je posudio svoju privatnu zbirku za izložbu koja se sastoji od filatelističkih predmeta s olimpijade. Skuplja ju već trideset godina.

-Kako se bližila obljetnica, zamišljao sam kako bi bilo dobro osmisliti izložbu te ju prezentirati. Kontaktirao sam gospodina Krištafora koji je bio oduševljen idejom te smo započeli suradnju. Njegova zbirka sastoji se o prigodnih šahovski marki, omotnica, razglednica, pisama, fotografija, znački, knjiga i časopisa – ističe Marunčić. Predstavljeni su i posebno rijetki predmeti – originalne drvene šahovske figure ‘Dubrovnik’ koje su specijalno izrađene za dubrovačku olimpijadu, također u vlasništvu Krištafora.

Kao domaćin IX šahovske olimpijade, Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad i time zauzeo posebno mjesto na svjetskoj šahovskoj karti. Svečano otvaranje održalo se 19. kolovoza, a dan kasnije održalo se prvo kolo turnira. Natjecalo se šesnaest reprezentacija iz cijelog svijeta, uglavnom iz Europe, dok su tri bile iz Južne Amerike – Argentine, Čile i Peru. Prvo mjesto osvojila je ekipa FNR Jugoslavije, dok je druga bila reprezentacija Argentina, a treća Zapadne Njemačke.

-To je veliki uspjeh bio za jugoslavenski šah kao domaćina, a jedina je zlatna olimpijska medalja koju je šahovska reprezentacija Jugoslavije dotad osvojila – rekao je Marunčić. Usporedno s tim dvobojima, odvijale su se i dvije prigodne izložbe – filtelistička te ona o povijesti šaha. Inače, oni koji nisu mogli uživo pratiti kraljevsku igru, partije su gledali na velikim šahovskim pločama postavljenima ispred Kneževa dvora.

-U Umjetničku se galeriju nije moglo ući svojevoljno, morala se imati propusnica. Sve je bilo strogo nadzirano kako se ne bi ometali igrači. ‘Promatranje’ igre bilo je organizirano uživo putem telefonske linije. Kod Umjetničke galerije instaliran je telefon i preko njega su se govorili šahovski potezi koji su bili prikazivani ispred Kneževa dvora na velikim šahovskim pločama. Svi zainteresirani su mogli promatrati tijek partija – naglasio je Marunčić. Zbog velikog interesa, kasnije su navedene šahovske ploče prebačene na Jezuite, ispred crkve sv. Ignacija. Cijeli grad je živio za tu olimpijadu, navodi Marunčić. Svi su izlozi bili okićeni s raznim šahovskim figurama i plakatima, a logo Olimpijade bio je postavljen na raznim lokacijama pa tako i na Lovrjencu. Te je 1950. godine, uz olimpijadu, bio još jedan veliki događaj, podsjeća Marunčić. To su prve Dubrovačke ljetne igre.

Organizatori izložbe postavili su i šahovski stol u Kneževu dvoru, tako da svaki posjetitelj, ako nađe suparnika, može zaigrati i partiju. Također, prikazan je film u trajanju od minute i pol, a riječ je o izvještaju s olimpijade. U filmu su među ostalim prikazani igrači kako dolaze na aerodrom, inače tada smješten u Grudi, otvorenje Olimpijade te igranje partija.

Likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2020. godine.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist