Grad

ISTRAŽILI SMO Koliko zaposlenika gradskih tvrtki želi u prijevremenu mirovinu?

ISTRAŽILI SMO Koliko zaposlenika gradskih tvrtki želi u prijevremenu mirovinu?

U gradskim tvrtkama Domouprava i Boninovo nitko od zaposlenika nije zainteresiran za prijevremenu mirovinu. Inače, riječ je dvije od tri gradske tvrtke s najmanjim brojem zaposlenika. Kako nam je istaknuo direktor Domouprave Konsuelo Končić, ova tvrtka ima 15 zaposlenih, a u Boninovu ih je, rekao nam je direktor Marijan Dadić 19. Naime, tragom izjave gradonačelnika Mata Frankovića kako je od svih čelnika tvrtki u gradskom (su)vlasništvu zatražio izjašnjavanje zaposlenika o odlasku u prijevremenu mirovinu, uz uvjet da se na ta radna mjesta nakon njihovo odlaska ne zapošljava nitko novi, a sve kako bi se prevladala financijska kriza uzrokovana pandemijom virusa COVID-19, zatražili smo od direktora podatke jesu li tražili izjašnjavanje svojih zaposlenika o ovom modelu zbrinjavanja, koliko ih se izjasnilo za odlazak u prijevremenu mirovinu te kakav je plan zbrinjavanja. Uz broj trenutno zaposlenih zanimalo nas je ima li onih koji do kraja ove godine ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu mirovinu. Uz već spomenute Domoupravu i Boninovo, još jedna tvrtka ima znatno mali broj zaposlenih. Riječ je o Hotelu Gruž. Trenutno zapošljavaju 20 djelatnika, od čega je njih 12 zaposleno na neodređeno vrijeme, a osam je radnika s ugovorom na određeno, odnosno zaposleni su na sezonskim poslovima.

U tvrtkama Domouprava i Boninovo, koje broje 15, odnosno 19 zaposlenika, nitko nije zainteresiran za odlazak u prijevremenu mirovinu, a u Hotelu Gruž nitko za to ne ispunjava uvjete

—Nitko od zaposlenika ne ispunjava uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu, a jedna će zaposlenica krajem godine steći uvjete za odlazak u mirovinu – odgovorio nam je direktor Vido Raič.

10 posto ukupnog broja

Inače, proteklih je tjedana oko prijevremenog umirovljena najburnije u javnog gradskom prijevozniku Libertasu. Potvrdio je to i sam gradonačelnik na Gradskom vijeću konstatirajući kako je imao vrlo buran sastanak sa sindikatom Libertasa.

—Rekao sam im da dolazimo u situaciju financijske neodrživosti. Ne smijemo dozvoliti stečaj, a pola ih ne radi. Cilj je očuvanje društava i sektora da bismo imali za najranjivije skupine – poručio je s govornice Gradskog vijeća Franković. Potom je istaknuo kako će s odlaskom 40-ak ljudi iz Libertasa u mirovinu ova gradska tvrtka uštedjeti pola milijuna kuna na mjesečnoj razini. Međutim, ponuda koju je uprava tvrtke stavila na stol radnicima, koji su voljni poći u prijevremenu mirovinu daleko je ispod zakonom propisanoga. Zbog toga su se radnici žalili nekim dubrovačkim medijima. Na ovu temu za DuList iz Libertasa ističu kako je cijeli proces oko eventualnih odlazaka u prijevremenu mirovinu još uvijek u dosta radnoj fazi.

—Veći dio djelatnika Libertasa, koji ostvaruju uvjete za mirovinu još nema izrađen izračun sa Zavoda za mirovinsko osiguranje o visini mirovine, no vodeći se parametrom onih koji do kraja ove godine pune 60 godina starosti, broj djelatnika je na oko deset posto ukupnog broja zaposlenih – navode nam iz Libertasa, koji danas zapošljava 336 djelatnika.

‘Ponuđeni iznosi u Libertasu nisu konačni’

—Jedan manji broj zaposlenika iskazao je želju i finalizirao proces umirovljenja prije nego što se krenulo u ovu fazu umirovljivanja. Uzevši u obzir kako su do sada obavljeni razgovori bili isključivo inicijalno informativnog karaktera, i sami iznosi o kojima se govorilo nisu niti fiksni niti konačni te su podložni promjenama – ističu iz Libertasa u odgovoru na naše pitanje zbog čega se radnicima nude upola manje otpremnine nego što im po zakonu pripadaju i o kakvom se točno modelu otpremnine radi. Nisu nam mogli dati odgovor ni na pitanje koliko će djelatnika do kraja godine steći uvjete za starosnu mirovinu. —Trenutno je u Libertasu zaposleno 336 djelatnika, no koliko ih ostvaruje uvjete za redovnu mirovinu nije moguće reći. Naime, odlazak u mirovinu je individualna odluka svakog djelatnika – zaključili su iz ove gradske tvrtke. S druge strane, dubrovačka Čistoća odgodila je razgovore za odlazak u prijevremenu mirovinu za rujan.

Odgođeno za rujan

—U tvrtki Čistoća ukupno je 222 zaposlenih od čega je osam stalnih sezonaca s kojim zbog epidemije COVID19 nismo aktivirali radni odnos. Od ukupnog broja, 12 je zaposlenih koji do kraja godine stječu uvjete za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu, od čega je njih deset zaposlenih u operativnom sektoru. Zbog povećanog obujma posla, neangažiranja vanjskih suradnika i stalnih sezonaca, a kako je većina potencijalnih kandidata zaposlena u operativnom sektoru, odlučeno je razgovore o odlasku u prijevremenu mirovinu odgoditi za kraj rujna kada očekujemo smanjenje obujma posla. Također, tada krećemo i u izradu plana zbrinjavanja za sve djelatnike koji ispunjavaju uvjete. Unutar tvrtke je i troje djelatnika koji do kraja godine odlaze u starosnu mirovinu – navode iz Čistoće. U Sanitatu su pak u tijeku razgovori sa zaposlenicima koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu.

—Kako još uvijek traju pregovori ne znamo točan broj zaposlenika koji bi se odlučili za odlazak u prijevremenu mirovinu. Po završetku razgovora i ako se netko odluči otići u prijevremenu mirovinu njihov posao će se preraspodijeliti na postojeće djelatnike – navode iz ove gradske tvrtke koja zapošljava 80 ljudi.

U Vrtlaru redovne mirovine

Kako nam navodi direktorica Vrtlara Alma Majstorović ova tvrtka ima danas 74 zaposlene osobe.

—Do kraja 2020.godine šest djelatnika odlazi u redovnu mirovinu jer su za isto stekli uvjete. Iz tog razloga nismo niti tražili od ostalih zaposlenika izjašnjavanje o odlasku u prijevremenu mirovinu – zaključuje Majstorović. I prije pojave epidemije u dubrovačkom su Vodovodu razmatrali mogućnost nuđenja odlaska u prijevremenu mirovinu.

—U cilju racionalizacije i optimizacije poslovanja Vodovod Dubrovnik je i prije pojave Covida-19 razmatrao mogućnost nuđenja odlaska u prijevremenu mirovinu jednom dijelu svojih zaposlenika koji ostvaruju uvjete za istu, što bi omogućilo uštede u poslovanju u narednim godinama. Nažalost, zbog novonastale situacije oko pandemije Covida-19, a time posljedično i zbog smanjenih prihoda Vodovoda, od toga se bilo privremeno odustalo – navode iz Vodovoda. Vodovod radi plan zbrinjavanja Ipak, sukladno inicijativi Grada Dubrovnika i gradonačelnika Mata Frankovića, u međuvremenu je taj proces nastavljen.

—Trenutno je u tijeku izrada plana zbrinjavanja, nakon čega će uslijediti i razgovori sa zaposlenicima koji ostvaruju uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu – ističu dalje. Inače, Vodovod Dubrovnik trenutno ima 197 zaposlenika, od čega njih 26 ostvaruje uvjete za prijevremenu mirovinu, dok će do kraja ove godine te uvjete steći još dva zaposlenika. Treba spomenuti i to kako pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža, može se pročitati na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Međutim, u prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi i kraćim mirovinskim stažem. Od 1. siječnja 2030. izjednačavaju se uvjeti za žene i muškarce.

—Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža. Korisniku prijevremene starosne mirovine koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena isplata mirovine se ne obustavlja – navodi se na stranicama HZMO-a.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuList 12. kolovoza 2020.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist