Kultura

Izložba o tri desetljeća Slikarskog odjela Umjetničke škole, uskoro i monografija

LAZARETI 5

Posljednji kulturni događaj ove godine u Lazaretima je otvorenje izložbe ’30 godina Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku’ u četvrtak, 28. prosinca 2023. godine u 19 sati.

Osnutkom Slikarskog (i Baletnog) odjela u sklopu tadašnje Muzičke škole u Dubrovniku 1993. godine, nastala je i danas u hrvatskim okvirima jedinstvena, interdisciplinarna Umjetnička škola Luke Sorkočevića koja je uvelike oblikovala ne samo dubrovački već i hrvatski kulturni obzor. Slikarski odjel će svoju veliku obljetnicu obilježiti ovom izložbom koja donosi radove preko 200 sadašnjih i bivših učenika i profesora odjela te prigodnom monografijom autorice Ive Koerbler koja će se posebno predstaviti krajem siječnja.

Obljetnica od trideset godina aktivnog i kontinuiranog postojanja jedne obrazovne umjetničke institucije, preciznije, Slikarskog odjela Umjetničke škole Luka Sorkočević u Dubrovniku, koja je osnovana za vrijeme Domovinskog rata 1992. godine, i koja se iz ratnih teškoća i razaranja sa svim poteškoćama oko prostora zapravo dosta brzo pretvorila u središte likovno-pedagoškog obrazovanja Grada, nije u tim povijesno-kulturološkim okolnostima mala stvar. Nastala u prijelomnom periodu nove hrvatske povijesti, ona je simbolički dokazala kako se neće i ne može uništiti i zatrti umjetnička tradicija Dubrovnika i likovna edukacija mladih Dubrovčana.
Jedna takva institucija – iako je mijenjala svoje adrese – nije samo od 1993. do danas bila rasadište novih likovnih ideja, već je sa svojim profesorskim kadrom podjednako razvijala likovnu kulturu i pismenost onih đaka koji se kasnije ipak nisu odlučili za profesionalno bavljenje likovnom umjetnošću. Time se kroz generacije podizao senzibilitet i svijest jedne gradske i lokalne populacije o značaju likovne umjetnosti, a kroz to i drugačijeg shvaćanja naše bogate kulturne (likovne) nacionalne baštine. Jer, imati kasnije kao odrasli čovjek alate i šifre za razumijevanje likovne umjetnosti i vizualne kulture, i znati čitati djela svih tehnika, disciplina i stilova, dokazano razvija kreativnu stranu svakog pojedinca, trajno mijenjajući modalitete kako percipiramo svijet oko sebe.
Profesori koji su osnovali Slikarsko-dizajnerski odjel i dali mu kroz sva tri desetljeća autentičan pedagoški i umjetnički pečat i danas su prisutni na likovnoj sceni. Davor Lucianović, Pino Trostmann, Luko Piplica, Maro Krile, Ivana Selmani, formirali su za likovnu umjetnost generacije mladih, a po radovima bivših učenika koji su danas profesionalni umjetnici, možemo primijetiti kako su ih poticali da njeguju vlastiti izričaj, bez obzira što su nakon ‘dubrovačke’ edukacije kasnije njihov rad oblikovali i usmjeravali profesori različitih likovnih akademija izvan Grada. Škola je, naime, tijekom četverogodišnjeg trajanja, organizirala izložbe učenika na različite teme, dakle, ne samo maturalnih radova, kako bi učenici bili motivirani za bavljenje likovnom umjetnošću na više razina. Nedavno je profesora Davora Lucianovića na njegovom mjestu naslijedio Viktor Daldon, afirmirani hrvatski slikar, a profesor Pino Trostmann također je već u mirovini, no nije manje aktivan na slikarskoj sceni.
Inicijativa za obljetničku izložbu Slikarskog odjela dolazi upravo od Davora Lucianovića, kako bi se u kronološkom kontinuitetu pokazala djelatnost odjela, ali i današnji umjetnički dosezi bivših učenika koji su postali profesionalni umjetnici; njihove poveznice i sličnosti, ali i kreativno-konceptualne razlike. To će, jasno, biti uvjetovano i s generacijskom pripadnošću, no sâm broj sudionika na izložbi, koji prelazi dvije stotine umjetnika, govori o relevantnoj pedagoškoj djelatnosti Slikarskog odjela i motivaciji učenika da ne zapostave svoj umjetnički talent. Mnogi će umjetnici danas primijetiti kako su iz ove umjetničke škole dobili više stručnog znanja i tajni metijera, nego što su kasnije stjecali na akademijama, što nam ukazuje na to da su im se profesori u prijenosu znanja posvećivali bez zadrške.
Voljeli bismo da se ta atmosfera osjeti i prepozna na ovoj obljetničkoj izložbi u Lazaretima, gdje su okupljeni gotovo svi bivši đaci koji su danas „pravi“ umjetnici, ali i zadnjih nekoliko najmlađih generacija učenika koji još polaze Slikarski odjel. Na izložbi su prezentirane slike, crteži, akvareli, fotografije, radovi u kombiniranoj tehnici, skulpture, radovi primijenjene umjetnosti, digitalni printovi i digitalna grafika, kao dobar kronološki puls tehnika i žanrova u kojima se kroz zadnja tri desetljeća izražavaju umjetnici i nakon što su napustili školu i/li Dubrovnik. Naravno da se kroz tu cijelu malu epohu postojanja Slikarskog odjela preklapaju slike, crteži i fotografije kao područja umjetničkog djelovanja koja su bezvremeno aktualna. Po pitanju stilskih tendencija, kroz pristigla djela možemo pratiti kako iz desetljeća u desetljeće umjetnici daju prednost realizmu, intimizmu ili hiperrealizmu, varijantama ekspresionističke i nadrealističke matrice i modelacije, ili apstraktnom slikarstvu i crtežu koji se kreću od gestualnog slikarstva i postapstraktnog ekspresionizma do kolorističke i lirske apstrakcije. Zadnje desetljeće u znaku je velikog povratka autoportreta, portreta i kontemplativnih studija svijeta oko sebe / interijera, što je refleks događanja na globalnom planu koja su se odrazila na umjetničku percepciju. No, jednako je tako značajan broj umjetnika ostao trajno vezan uz motive svojeg Grada, morskog pejzaža, mediteranskog podneblja, tzv. slikarstva Juga ili dubrovačkih veduta, od pogleda na more do hvatanja detalja Grada. Mnoga su imena na ovoj obljetničkoj izložbi danas značajni protagonisti i protagonistice hrvatske – ali i već međunarodne – likovne scene, sa zamjetnim i formiranim karijerama.
U pripremi je i monografija o 30 godina Slikarskog odjela Umjetničke škole Luka Sorkočević koja će biti promovirana tijekom trajanja ove izložbe, kao važan dokument jedne epohe, s mnogobrojnim prilozima o povijesti odjela, tekstovima profesora, fotografijama, cjelovitim katalogom te biografijama umjetnika i đaka koji sudjeluju na izložbi.

Iva Körbler

Foto Ilustracija

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist