Slušni aparat

Iskonsko štovanje Sabbatha

Iskonsko štovanje Sabbatha

Iskonsko štovanje Sabbatha

Mnogi od nas imaju barem jedan, a često i više bandova koje slušamo od mladosti, s kojima smo odrastali i pratili sve njihove uspjehe, uspone i padove. No, mnogi od tih bandova nei­zostavno prestanu s aktivnostima zbog starosti, dosade, repeticije ili međusob­nih nesuglasica, a njihovim obožavate­ljima preostane samo da nostalgično po tisućiti put preslušavaju studijske albume, pronalaze bootleg snimke s davno zaboravljene tunguske turneje ili pišu peticije zahtijevajući još jednu, ovaj put uistinu posljednju, oproštajnu turneju. A neki se odvaže okrenuti budućnosti u pokušaju da pronađu dostojne nasljednike svojih idola.

Obožavatelji Black Sabbatha, grupe koja je uspjela u nevjerojatnom – da bude prva, i da pedeset godina kasnije i dalje ostane najbolja heavy metal grupa svih vremena, ujedno imaju i najviše izbora i najviše očekivanja od mladih naraštaja. Sabbatha više nema, održali su posljednji koncert u veljači prošle godine, ovjekovječen na posebnom digitalnom izdanju iz listopada, ali Ozzy, Tony, Geezer i Bill svakodnevno nadahnjuju nove generacije glazbe­nika, toliko da je nastao i cijeli pod-žanr rocka nazvan ‘Sabbath Worship’. I teško da može proći mjesec dana bez da se ne otkrije novi band, teško je zamisliti da svakog petka ne dobi­jemo barem jedan album sabatovskih rifova uz ozificirane vokale. Često se spominju nasljednici, mnogi su i doži­vjeli veliki uspjeh kao na primjer Penta­gram, Candlemass, Acid King i Electric Wizard, a sad se pojavio novi, iznimno perspektivan band koji ima kvalitetu da glazbene fanove uveseljava novim skladbama sljedećih pedeset godina, sve do oproštajne turneje tamo negdje u veljači 2067. godine.

Iskonsko štovanje Sabbatha

Taj band se zove High Reeper, dolazi nam iz grada Rockyja i svjetskih prvaka u američkom nogometu – Philadelp­hije, gdje su se u samo dvije godine postojanja uspjeli dokazati svojom fantastičnom živom svirkom. Prošle godine snimaju i svoj prvi, istoimeni album, koji je upravo prije dva tjedna doživio i svoju svjetsku premijeru zahvaljujući poznatoj talijanskoj dis­kografskoj kući ‘Heavy Psych Sounds’. Već od prvih sekundi albuma i pje­sme ‘Die Slow’, osjeća se da petorka u sastavu Zach Thomas, Napz Mosley, Andrew Price, Pat Daly i Shane Trim­ble umješno, iskusno i odlučno kom­binira iskonsko štovanje Sabbatha s modernim rock and rollom, a taj mode­ran utjecaj je posebno vidljiv na sljede­ćoj stvari ‘Chrome Hammer’. Ukoliko slušajući treću kompoziciju na albumu naslovljenu ‘Soul Taker’, meni uvjer­ljivo najdražu, zatvorite oči i opustite se, teleportirat ćete se izravno u Bir­mingham s početka sedamdesetih, uži­vati po zapuštenim krajolicima postin­dustrijskog Zapadnog Midlandsa uz naslovni ‘High Reeper’, a zatim ćete imati osjećaj da vas duh još uvijek živog i relativno zdravog Ozzyja progoni kroz šestominutni ‘Reeper Deadly Reeper’.

Ipak, pritisak i neizvjesnost skorašnjeg Brexita će vas na sljedećoj, šestoj pje­smi s albuma, prebaciti na sjever Cali­fornije u društvo Jax Tellera i njego­vih Sinova Anarhije, gdje ćete pjesmu ‘Weed & Speed’ najbolje iskusiti ako se zamislite u zadimljenom SAMCROklubu kako vješto izmičete pivskim bocama u niskom letu. Sve svoje novce zatim uložite na crno u ‘Double Down and Let It Ride’, odvrnite svoju liniju na 11 ako već niste (zašto već niste će zau­vijek ostati misterij) uz ‘Black Leather’ i okončajte svoju 40-minutnu medita­ciju uz još jedan genijalno sabatizirani ‘Friend of Death’.
Kao što je jednog davnog petka tri­naestog 1970. Black Sabbath došao niotkuda i pokorio zemaljsku kuglu, tako će i High Reeper zasigurno biti dostojna zamjena za tu rock instituciju. Ukoliko i uživo želite doživjeti ove nove zvijezde, krajem travnja i cijeli svibanj organiziraju štovanje Sabbatha po klubovima u susjedstvu, s čak devet nastupa u Italiji i još petnaestak po Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić