Grad

FRA STIPE NOSIĆ ‘Čak su i Marulića pokušali svesti pod srpski nazivnik’

FRA STIPE NOSIĆ 'Čak su i Marulića pokušali svesti pod srpski nazivnik'

Franjevački samostan Male braće na Facebooku je objavio status naslovljen s ‘Marulić i srpski jezik’ u kojem se ističu, među ostalim, srpska svojatanja hrvatske kulturne baštine što ‘nije novost’.

‘Nedavno su neki srpski mediji pisali kako samostan Male braće u Dubrovniku krije ‘srpske’ freske, što naravno nije imalo nikakve stvarne osnove. Ovakva svojatanja hrvatske kulturne baštine nisu međutim novost. Radili su to novinari i ‘ozbiljni’ srpski znanstvenici u prošlosti često. Čak i Marka Marulića ‘oca Hrvatske knjiženosti’ pokušali su svesti pod srpski nazivnik. Tako ga u Britanskoj enciklopediji iz 1926. akademik Čedo Mijatović naziva ‘srpskim piscem’. U novije vrijeme bezočne krađe hrvatskog kulturnog i književnog blaga svojim zakonima pokušava potvrditi Srbijanska država.
Što se Marulića tiče, pitam se, kako to on u svojoj Juditi tiskanoj u Veneciji pred 500 godina, čiji jedini potpuno sačuvani primjerak čuva dubrovački samostan, nije napisao da je srpska, nego kaže da Juditu piše u hrvatskim (‘haruacchi’) stihovima? Odgovor je u činjenici da je taj pjesnik, pišući svom kumu don Dujmu Balistriliću o tome kako je ispjevao Juditu, napisao kako ‘hrvatski jezik sada ima svojega Dantea’, jer je za sebe znao da je Hrvat i da piše hrvatskim jezikom.’

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist